Iστορική νίκη ΣΥΡΙΖΑ – Στο 3,8% η διαφορά

diplonikiSYRIZAprotiselidaetimo

Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών με την ενσωμάτωση στο 97,21% δίνουν προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ με 3,79%, με το κόμμα της αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει 26,54% και τη ΝΔ 22,75%. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις δημοσκοπικές εκτιμήσεις των τελευταίων μηνών που ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ να αναδεικνύεται πρώτο κόμμα και τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση.
Μετά το πέρας της καταμέτρησης όλων των ψήφων θα ανακοινωθούν και τα επίσημα ποσοστά των κομμάτων, ωστόσο, όλα δείχνουν πως η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα κυμανθεί ανάμεσα στις τρεις με τέσσερις μονάδες κάτι που αναμένεται να ερμηνευτεί από τα δύο κόμματα με διαφορετικό τρόπο.
Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, τον οποίο προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, είναι μια από τις πρώτες αλλαγές που φέρνουν οι κάλπες και όλα μαρτυρούν ότι θα συνοδευτούν από πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην οποία στηρίζεται ο κυβερνητικός συνασπισμός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από την πρωτιά στις ευρωεκλογές, έχει να επιδείξει τις νίκες των υποψηφίων του σε δύο Περιφέρειες και κυρίως στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια, την Αττική, με τη Ρένα Δούρου. Το ποσοστό, ωστόσο, που συγκέντρωσε δεν του επιτρέπει να μιλάει για απόλυτη ανατροπή, αφού αφενός υπολείπεται του αθροίσματος των κυβερνητικών κομμάτων και αφετέρου δεν υπερβαίνει εκείνο που είχε συγκεντρώσει στις τελευταίες βουλευτικές του Ιουνίου του 2012.

Από την άλλη, η κυβερνητική παράταξη που είδε τα ποσοστά της να μειώνονται σημαντικά –κατά έξι μονάδες της ΝΔ και κατά τέσσερις του ΠΑΣΟΚ- μπορεί να ισχυρίζεται ότι απέτυχε ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας που έδωσε στις εκλογικές αναμετρήσεις η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και το σύνθημα «τρεις κάλπες μια ψήφος», καθώς στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα κόμματα της συγκυβέρνησης κέρδισαν την πλειονότητα των Περιφερειών –επτά η ΝΔ και δύο το ΠΑΣΟΚ- και των Δήμων.

Στους νικητές της κάλπης είναι σίγουρα η Χρυσή Αυγή, η οποία, αν και δεν πέτυχε τον στόχο της για διψήφιο ποσοστό, βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση και είναι το μόνο κόμμα το οποίο ανέβασε αισθητά το ποσοστό που είχε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Στους κερδισμένους περιλαμβάνεται και το «Ποτάμι», το οποίο πριν καν συμπληρώσει τρεις μήνες ζωής, πέτυχε ένα αξιοπρόσεκτο ποσοστό 6,6% που το καθιστά έναν από τους ισχυρούς παίκτες στο νέο πολιτικό σκηνικό που έβγαλαν οι κάλπες.

Στους χαμένους των εκλογών, πλην της ΔΗΜΑΡ που καταποντίστηκε στο 1,23%, είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι έχασαν τα δύο τρία των ψηφοφόρων που είχαν στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση που συμμετείχαν, τον Μάιο του 2012, και με το χαμηλό 3,39% που έλαβαν στις ευρωεκλογές εξέλεξαν οριακά έναν ευρωβουλευτή από τη δεύτερη κατανομή.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ