Υποσχέσεις Τραμπ με αντάλλαγμα 2,4 δις. ευρώ

Υποσχέσεις Τραμπ με αντάλλαγμα 2,4 δις. ευρώ

Το πακέτο της αναβάθμισης των F-16 στο οποίο αναφέρθηκε περισσότερες από μια φορές ο Ντόναλντ Τραμπ στις δημόσιες τοποθετήσεις του κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε μετά το πέρας των επαφών η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency - DSCA) των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για εκτιμώμενο κόστος της τάξης των 2,404 δισ. ευρώ, όσο και αν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος επιχείρησε να «διορθώσει» τον πρόεδρο των ΗΠΑ με ανάρτησή του στο Twitter υποστηρίζοντας ότι τα 2,4 δισ. δεν αφορούν στην αναβάθμιση των F-16, η οποία θα κοστίσει μόλις 1,1 δισ, και τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν σε προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά.

Πόσο θα στοιχίσει η αναβάθμιση των F16

Ο Ντ. Τραμπ, μάλιστα, διευκρίνισε άμεσα τι εννοούσε: «Συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς όπως είναι η αναβάθμιση του στόλου των F-16».

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Είμαι βέβαιος για τη στρατηγική συνεργασία και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία» απάντησε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά την συνάντηση, ο Ντόναλντ Τράμπ προσδιόρισε, μάλιστα, το ύψος της συμφωνίας αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών κάνοντας λόγο για project που θα στοιχίσει 2,4 δισ. δολάρια. Καθιστώντας, έτσι, σαφές ότι δεν πρόκειται για «ευχολόγιο» αλλά για συμφωνία που έχει ήδη κλείσει.

Οπως σημείωσε, το κόστος ενός τέτοιου προγράμματος θα αγγίξει τα 2,4 δισ. δολάρια και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε και το γεγονός ότι η χώρα μας είναι μια από τα λίγα μέλη του ΝΑΤΟ που υπερβαίνει το στόχο των αμυντικών δαπανών.

Εγκρίθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μάλιστα, ο Τραμπ δήλωσε ότι η διοίκησή του ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση, για την αναβάθμιση των F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήδη ενέκρινε την πιθανή πώληση τη Δευτέρα.

«Παγωμάρα» στην Αθήνα για το κοστούμι των 2,4 δισ

Στην Αθήνα προκάλεσε «παγωμάρα» η ανακοίνωση Τραμπ για το ύψος των εξοπλιστικών. Αμέσως, ξεκίνησε μια αγωνιώδης προσπάθεια «διαρροών» καθώς έγινε αντιληπτό ότι θα προκληθούν αντιδράσεις για τα 2,4 δισ. δολάρια αναβάθμισης των F-16, σε μια περίοδο που η Ελλάδα αναγκάζεται να κόψει συντάξεις και αφορολόγητο.

Καμμένος: 1,1 δισ. το «ταβάνι» για τα F-16

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, προεξάρχοντος του Πάνου Καμμένου, επιδιώκοντας να μετριάσουν τις εντυπώσεις για το κόστος του «κουστουμιού» που έραψαν οι Αμερικανοί στον Αλέξη Τσίπρα, υποστήριζαν ότι το πραγματικό κόστος που αφορά στον προϋπολογισμό μόνο σε κονδύλι ύψους 1,1 δισ.

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της κοινής συνέντευξης Τύπου Τραμπ-Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος έσπευσε να κάνει μια ανάρτηση στο Twitter, διευκρινίζοντας ότι το «ταβάνι» για την χρέωση του προϋπολογισμού για την αναβάθμιση των F-16 είναι το 1,1 δισ. ευρώ.

«Η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1δις € τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Αμυνας.

Η βάση της Σούδας

Επιπλέον, αναφερόμενος στην βάση της Σούδας, ο Τραμπ ευχαρίστησε την Ελλάδα «για την φιλοξενία στην βάση της Σούδας» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες».

Ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαίωσε ότι και σε αυτό το σημείο επήλθε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Οπως είπε η βάση της Σούδας έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία. «Αξιολογήσαμε από κοινού την σημασία της, γίνεται πολύ καλή δουλειά εκεί και πιστεύω ότι πρέπει να αναβαθμιστεί» απάντησε με νοήμα.

Οπως έγραφε πριν την συνάντηση το CNBC η βάση της Σούδας, «παίζει στρατηγικό ρόλο στο σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας αλλά την προστασία των ενεργειακών διαδρομών από την Μέση Ανατολή και τον Κόλπο». Παράλληλα, επικαλούνταν πηγές σύμφωνα με τις οποίες «υπάρχουν σχέδια να κατασκευαστεί και δεύτερη στρατιωτική βάση στη νότια Κρήτη».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ