Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση - Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση - Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Κλιμακώνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, με το Oruc Reis να βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας στο ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στο «ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.

map oruc

Το τουρκικό σκάφος όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί κινείται με κατεύθυνση νοτιοδυτικά σε σχεδόν ευθεία γραμμή με ταχύτητα 3-4 μίλια την ώρα (ώρα 22:45).

Τονίζουν ότι το σκάφος «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται. Γύρω στις 19.10' το ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του, επισημαίνουν.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing».

Νωρίτερα η Άγκυρα με νεότερη NAVTEX που εξέδωσε μετά την ελληνική αντί-NAVTEX, ισχυρίστηκε ότι οι έρευνες που κάνει είναι «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

oruc

Σε εγρήγορση η ελληνική κυβέρνηση

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρωθυπουργός χτες ενημέρωσε τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, που υποσκάπτει τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Λίγο αργότερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δια του εκπροσώπου του κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

 

https://twitter.com/tcsavunma/status/1292883501075910656?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1292883501075910656%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.parapolitika.gr%2Fpolitiki%2Farticle%2F1061484%2Fi-tourkia-klimakonei-tin-edasi-stin-an-mesogeio-edos-tis-ellinikis-ufalokripidas%2F

 

Φωτογραφίες από το Oruc Reis έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Αμυνας. Οπως φαίνεται, το ερευνητικό σκάφος συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι δεν είναι ξεκάθαρος ο χρόνος αλλά και ο τόπος που ελήφθησαν οι φωτογραφίες.

Το υπουργείο Αμυνας αναφέρει ότι οι ένοπλες δυνάμεις έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της αποφασιστικότητας για την προστασία των δικαιωμάτων της χώρας και των συμφερόντων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS