Πέτσας: Αν χρειαστεί τα μέτρα στήριξης θα επεκταθούν και Μάιο και Iούνιο – Ανακοινώνεται σήμερα η ύλη των πανελληνίων

Πέτσας: Αν χρειαστεί τα μέτρα στήριξης θα επεκταθούν και Μάιο και Iούνιο – Ανακοινώνεται σήμερα η ύλη των πανελληνίων

Την ελπίδα της κυβέρνησης να γεφυρωθούν σήμερα οι διαφορές στο Eurogroup με επίκεντρο τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως το σχέδιο που φαίνεται να προχωρά ενσωματώνει παρεμβάσεις 540 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε τα εξής:

Μείζον ζήτημα της ημέρας - για ολόκληρη την Ευρώπη - αποτελεί η συνέχεια της συνεδρίασης του Eurogroup, που άρχισε πριν δύο ημέρες. Όπως γνωρίζετε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών υπήρξε αδιέξοδο.

Δεν επήλθε η αναγκαία συναίνεση πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας ώστε η επανεκκίνηση να είναι γρήγορη και ισχυρή.

Οι σχετικές διαφορές ευελπιστούμε να γεφυρωθούν.

Το σχέδιο που φαίνεται να προχωρά, μέχρι στιγμής, ενσωματώνει παρεμβάσεις ύψους 540 δις ευρώ και βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

Πρώτον, τη χρηματοδότηση με περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της εργασίας, το Πρόγραμμα SURE της Κομισιόν.

Δεύτερον, τη χρηματοδότηση, με περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μόχλευση, ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία.

Τρίτον, τη χρηματοδότηση, με 240 δις ευρώ, (περίπου 2% του Α.Ε.Π. για κάθε κράτος-μέλος) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τον ESM.

Στο τελευταίο αυτό ζήτημα, το δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών, δέχεται ως μόνη προϋπόθεση την τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών και τη χρήση των χρημάτων αυτών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, χωρίς άλλους όρους, περιορισμούς και προϋποθέσεις. Στο ζήτημα αυτό υπήρξαν διαφωνίες που ευελπιστούμε να γεφυρωθούν.
Οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές.

Έχουν διατυπωθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην κοινή επιστολή του με άλλους 8 ηγέτες προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στηρίζονται στην αρχή ότι τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις. Και έχουν στόχο την εξασφάλιση χαμηλού κόστους χρηματοδότησης για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Και αυτό μπορεί να γίνει με την έκδοση ενός ειδικού ευρωομολόγου.

Ενώ συνεχίζουμε να προωθούμε την ιδέα του ευρωομολόγου, δεν πρέπει να υποτιμούμε τα σημαντικά βήματα που έχουν ήδη γίνει σε κοινοτικό επίπεδο:

• Δόθηκε η μέγιστη δυνατή ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις.

• Εφαρμόζεται η ρήτρα γενικής διαφυγής από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί στα κράτη-μέλη για το 2020.

• Εγκρίθηκαν σημαντικά εργαλεία ρευστότητας που, επιτέλους, μετά από χρόνια αποκλεισμών, περιλαμβάνουν και την Πατρίδα μας. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP) που ανέρχεται σε περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χώρα μας. Επιπλέον, τα ομόλογά της γίνονται δεκτά ως ενέχυρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (waiver), με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμη φθηνή χρηματοδότηση ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία.

Πέραν, του κοινοτικού, σε εθνικό επίπεδο, η Κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα συνεκτικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας.

Ήδη εφαρμόζονται τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ προωθείται η επανάληψή τους για τον Μάιο και τον Ιούνιο. Επομένως, συνολικά τα δημοσιονομικά μέτρα φτάνουν μέχρι και 14 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.

Επιπλέον, υλοποιούμε ένα πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες αυτών των ημερών, το οποίο ανέρχεται περίπου στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ελλάδα, δηλαδή, θα αναπτύξει μέχρι το καλοκαίρι ένα δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας της οικονομίας ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου και θα θέσει σε κίνηση έναν μοχλό ρευστότητας περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε η υγειονομική κρίση να αφήσει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία. Ένα συνολικό πακέτο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου 13% του ΑΕΠ του 2019.

Τα μέτρα αντιμετωπίζουν την κρίση, όπως εξελίσσεται σήμερα.

Όμως, επειδή κανείς δεν μπορεί σήμερα να προβλέψει την ακριβή διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, κρατούμε εφεδρείες. Είναι απαραίτητο να τις έχουμε για να πυροδοτήσουμε την άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας.
Γιατί όσο δύσκολο και κρίσιμο είναι να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση, άλλο τόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε τη ζωή μας από κει που την αφήσαμε, δηλαδή από ένα σημείο ανάκαμψης.
Δηλαδή μια στρατηγική που διαφυλάσσει τις δουλειές, τις προοπτικές των επιχειρήσεων, και εγγυάται μια καλύτερη ζωή για όλους.

Είναι ώρα δύσκολη. Το καταλαβαίνουμε. Είναι όμως και ώρα ευθύνης. Είναι ώρα σύνεσης. Όχι εύκολης πλειοδοσίας. Ούτε ανεύθυνων υποσχέσεων, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Σε ό,τι αφορά στην ανάσχεση του κοροναϊού ο κ. Πέτσας είπε:

Υπογραμμίζεται, για μια ακόμη φορά, ότι η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι αργή και μακρόσυρτη.

Δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η έναρξη της επιστροφής εξαρτάται απ’ όλους μας, καθώς τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά.

Δημοσιεύματα για υποτιθέμενα σχέδια που αφορούν στην άρση μέτρων και περιέχουν διάφορες ημερομηνίες αποτελούν fake news. Είναι παντελώς ανυπόστατα, αβάσιμα και επικίνδυνα. Κάποιοι παίζουν σε βάρος των πολιτών και της υπομονής τους. Και οι ελάχιστοι αυτοί, ας μην ξεχνούν ότι, πέρα από την κοινωνική αναλγησία που εκπέμπουν, τέτοια κείμενα εμπίπτουν και στις διατάξεις του νόμου περί διακίνησης ψευδών ειδήσεων.

Δεν είναι αυτή η περίοδος για ανεύθυνα παιχνίδια, ούτε για επιπολαιότητα, ούτε για εφησυχασμό.
Οφείλουμε όλοι να τηρήσουμε τις συμβουλές των ειδικών και τις αποφάσεις της Πολιτείας, ώστε να κρατήσουμε χαμηλά τα επίπεδα των κρουσμάτων και να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση.

Για το σκοπό αυτό, ενόψει πιθανών αποδράσεων για το Πάσχα, αυστηροποιούνται οι έλεγχοι και αυξάνονται τα πρόστιμα για καταχρηστικές μετακινήσεις σε χωριά και εξοχικές κατοικίες. Οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα, σε νέες και παλιές εθνικές οδούς και παράδρομους θα είναι συνεχείς και αυστηροί.

Παρακαλώ, όλους τους συμπολίτες μας να μην ξεχνούν ότι αν επικαλεστούν μετακίνηση με το πρόσχημα της πρώτης κατοικίας, δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν πριν την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά τις ημέρες του Πάσχα, τη μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού, φέτος θα είναι διαφορετικό.

Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις Εκκλησιές μας.
Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, έτσι ώστε του χρόνου να γιορτάσουμε, όλοι μαζί, τα ήθη και τα έθιμα της παράδοσής μας. Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του συστήματος Υγείας

Συνεχίζουμε τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αυξάνουμε τις Μ.Ε.Θ. και πραγματοποιούμε σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού. Έχουμε, ήδη, αυξήσει τις Μ.Ε.Θ. από τις 565 - που ήταν πριν από δυόμιση μήνες - στις 952, δηλαδή αύξηση κατά 68%. Παράλληλα, έχουν εγκριθεί 4.824 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, ενώ 2.500 εξ’ αυτών έχουν ήδη προσληφθεί.
Στο μεταξύ ξεκίνησε από χθες η διαδικασία για τη συγκρότηση 500 Κινητών Ομάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, χωρισμένων σε δύο βάρδιες, οι οποίες θα παρέχουν κατ' οίκον νοσηλευτικές υπηρεσίες και θα παίρνουν δείγματα βιολογικού υλικού από πρόσωπα που πιθανό να έχουν προσβληθεί από κορονοϊό.
Με χθεσινή ανάρτησή του, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε, για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες του και την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων στους ήρωες με τις μάσκες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου ενάντια στον κορονοϊό.
Τις προηγούμενες μέρες επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου βρέθηκε δίπλα για να τους στηρίξει και να τους ενθαρρύνει.
Είχε στη συνέχεια τηλεδιάσκεψη με τον διοικητή του ΕΚΑΒ από τον οποίο ζήτησε να διαβιβάσει σε όλο το προσωπικό θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες.
Επικοινώνησε κατόπιν -με τηλεδιάσκεψη- με εντατικολόγους πέντε μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων, με τους οποίους είχε συζήτηση για την ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προκειμένου να ανταπεξέρχεται σε κάθε πρόκληση, πέραν του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι σήμερα το απόγευμα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων, η έκτακτη ενίσχυση σε 113.780 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, καθώς και σε όσους υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, εκφράζουν, θερμές ευχαριστίες στους εθελοντές που σπεύδουν να ενισχύσουν το Σύστημα Υγείας και τις προνοιακές δομές.
Όπως επίσης και στους μικρούς και μεγάλους δωρητές που συμβάλλουν στην αναβάθμιση του Συστήματος και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Στο κύμα αυτό της κοινωνικής αλληλεγγύης ξεχωρίζει η διεθνής πρωτοβουλία δράσης για τον κορονοϊό ύψους 100 εκατομυρίων δολαρίων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

 

Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των πολιτών για προστασία της ανθρώπινης ζωής, ασφάλεια και δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, η Κυβέρνηση σχεδίασε το νέο πρόγραμμα έργων και δράσεων ανάπτυξης και αλληλεγγύης στην Αυτοδιοίκηση.
Το πρόγραμμα αυτό φέρει συμβολικά το όνομα του αείμνηστου οραματιστή δημάρχου της Αθήνας, Αντώνη Τρίτση.

Το πρόγραμμα αυτό, παρουσιάστηκε προ ολίγου από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τ. Θεοδωρικάκο και τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ.κ. Χ. Σταϊκούρα και Α. Γεωργιάδη. Έχει ορίζοντα από τώρα έως τα τέλη του 2023 και διασφαλισμένους πόρους τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, θα μπορέσουν να γίνουν πραγματικότητα σημαντικά έργα πνοής σε όλη τη χώρα. Οργανώνουμε έξυπνες πόλεις με ψηφιακές υπηρεσίες για τους δημότες, με προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Κατά την κατασκευή των έργων προβλέπεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας, γεγονός που θα συμβάλλει αποτελεσματικά στη μεγάλη προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας, που πρέπει να αρχίσει την επόμενη μέρα αυτής της κρίσης.

Οι προτεραιότητες του προγράμματος είναι:
- Η προστασία της ζωής, της δημόσιας υγείας και ασφάλειας.
- Η ποιότητα ζωής και η εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών.
- Το περιβάλλον.
- Η ψηφιακή σύγκλιση.
- Η παιδεία, ο πολιτισμός, ο τουρισμός και ο αθλητισμός
- Η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη με δράσεις κοινωνικής προστασίας και ειδικών προγραμμάτων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσουμε οι Έλληνες ενωμένοι, με σύνεση και αποφασιστικότητα, για να βγούμε πιο δυνατοί και από αυτή την κρίση.

Σε ό,τι αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Θέλω να υπογραμμίσω ότι στη μάχη κατά του κορονοϊού η Κυβέρνηση απάντησε επιστρατεύοντας - ανάμεσα στ’ άλλα - με εκπληκτική ταχύτητα τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής.
Εγκαταστάθηκαν μηχανισμοί τηλεδιασκέψεων, ψηφιακής εξυπηρέτησης των πολιτών, τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης.

Υπογραμμίζεται ότι - όπως δείχνουν τα στοιχεία που είχαμε στις αρχές της εβδομάδας - η εκπαιδευτική κοινότητα έχει αγκαλιάσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Σημειώνεται ότι από τις 30 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου παρακολούθησαν τα προγράμματα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης στην Ε.Ρ.Τ. 2 μεσοσταθμικά περισσότερα από 100.000 παιδιά ηλικιών 4-14.
- Στα σχολεία:
Στη σύγχρονη εκπαίδευση καταγράφηκαν 1.885.000 συμμετοχές μαθητών σε ψηφιακές τάξεις (Webex) και 71.701 εκπαιδευτικοί έχουν δημιουργήσει την προσωπική ψηφιακή τους τάξη, ενώ είχαν δημιουργηθεί 113.974 ψηφιακές τάξεις.

Στην ασύγχρονη εκπαίδευση, περισσότεροι από 913.000 μαθητές και 166.000 εκπαιδευτικοί έχουν εγγραφεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

- Στα δημόσια Ι.Ε.Κ.:
Το 84% των μαθημάτων που διενεργούνταν διά ζώσης είναι ήδη ενταγμένα στην ασύγχρονη τηλεκπαίδευση. Το 86% των εκπαιδευτών και το 89% των καταρτιζόμενων έχουν κωδικούς πρόσβασης σε ασύγχρονη εκπαίδευση.

- Στα Πανεπιστήμια:
Το 96,35% των μαθημάτων παραδίδονται μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Τονίζουμε επιπλέον ότι περίπου 100.000 μαθητές κατά μέσο όρο παρακολουθούν καθημερινά την εκπαιδευτική τηλεόραση μέσω της ΕΡΤ.

Σημειώνεται ότι σήμερα θα ανακοινωθεί από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Ν. Κεραμέως, η ύλη των εξετάσεων της Γ’ Λυκείου, ώστε να αφεθούν απερίσπαστοι στην προετοιμασία τους οι μαθητές μας.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να μοιραστώ μια προσωπική εμπειρία.
Η μικρή μου κόρη είναι μαθήτρια της Δ’ Δημοτικού ενός δημόσιου σχολείου, του 1ου Δημοτικού Αγίου Στεφάνου.

Την προηγούμενη Κυριακή, η δασκάλα της αφιέρωσε την ημέρα της, μέχρι αργά το βράδυ,
για να συνδεθεί διαδικτυακά με τους μαθητές της και τους γονείς τους, προκειμένου να προετοιμάσει την «ψηφιακή τάξη» της επόμενης μέρας.

Στο πρόσωπό της, συγχαίρω όλους τους εκπαιδευτικούς που δεν αφήνουν τα παιδιά μας πίσω.
Που αφιερώνουν χρόνο - και δίνουν τον εαυτό τους - αποδεικνύοντας τι τίτλος τιμής είναι να είσαι δάσκαλος.
Άλλη μια φορά, εκ μέρους της Κυβέρνησης και των Ελλήνων, σας ευχαριστώ.
Κλείνω με δύο λόγια για την μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δώδεκα από αυτούς θα μετακινηθούν άμεσα στο Λουξεμβούργο και άλλοι 50 προς την Γερμανία, ενώ έπεται συνέχεια στην Γαλλία, την Φινλανδία, την Ιρλανδία, την Κροατία, την Πορτογαλία, τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία και το Βέλγιο, χώρες που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Έστω και με καθυστέρηση, έστω και μετά από πολλές άγονες προσπάθειες στο παρελθόν, ανοίγει πλέον ο ευρωπαϊκός διάδρομος για ανθρώπινη αντιμετώπιση αυτών των ευάλωτων παιδιών.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη πλέον ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής των ερωτήσεών σας. Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS