H μεγάλη έκπληξη στο ΥΠΟΙΚ

oikonomidisreadyprotiselida

Φουντώνουν τα σενάρια για τον ανασχηματισμό, καθώς βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν από την οριστικοποίηση του νέου κυβερνητικού σχήματος με κεντρικό πρόσωπο το νέο υπουργό Οικονομικών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ένα πρόσωπο που προστέθηκε στη λίστα των υποψηφίων για τη θέση του νέου «τσάρου» της οικονομίας είναι ο οικονομολόγος Νίκος Οικονομίδης.
Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη σχετικά με το νέο υπουργό Οικονομικών μιλούσαν για πρόσωπο έκπληξη και τόνιζαν ότι πιθανότατα να είναι και εξωκοινοβουλευτικός. Λίγες ώρες αργότερα το όνομα του ομογενή καθηγητή Οικονομικών στο Stern School of Business, New York University και στο University of California, Berkeley ήταν αυτό που κυκλοφόρησε σε συγκεκριμένους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους των Αθηνών.
Ο κ. Οικονομίδης που είναι χρόνια φίλος με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και λέγεται ότι διατηρεί και άριστη σχέση με το στενό του σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου ενώ γνωρίζεται και με τον έτερο πρωθυπουργικό σύμβουλο Χρύσανθο Λαζαρίδη, έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Columbia και Stanford και είναι ιδρυτικό μέλος και εκτελεστικός διευθυντής του ΝΕΤ Institute.

Εάν τελικά είναι αυτός ο νέος υπουργός είναι σαφές ότι θα αναλάβει το δύσκολο έργο της διαπραγμάτευσης του χρέους καθώς είναι και γνώστης το πώς λειτουργεί το ΔΝΤ. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να διαχωριστεί το υπουργείο Οικονομικών σε δυο μέρη: Οικονομίας και Οικονομικών. Εάν επιλεγεί αυτή η λύση, τότε στο υπουργός Οικονομικών πιθανότατα θα είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας που ήδη έχει τον έλεγχο των εσόδων και εξόδων ως αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Οικονομίδης είναι ήδη στην Αθήνα, ενώ πριν από μια εβδομάδα ήταν προσκεκλημένος του ΚΕΠΕ και σε εκδήλωσή του παρουσίασε την δική του προσέγγιση στην προβληματική της εξασφάλισης βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους. Στην ομιλία του εξήγησε πως με μια ακόμη μακρύτερη μετάθεση των λήξεων του χρέους θα μπορούσε να ξεπεραστεί το τωρινό αδιέξοδο, ώστε να «επιτραπεί» να υπάρξουν διαθέσιμοι πόροι για επαναφορά της ανάπτυξης.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν είναι άγνωστο στους ακαδημαϊκούς κύκλους των ΗΠΑ, αλλά και στο ΔΝΤ, ενώ το περιοδικό Economistείχε κατατάξει τέταρτο στον κόσμο τον δικτυακό του χώρο περί των οικονομικών των δικτύων, ενώ ο κ. Οικονομίδης έχει υπάρξει σύμβουλος των κυβερνήσεων Ελλάδας, Ιρλανδίας, Νέας Ζηλανδίας, Πορτογαλίας και Καναδά, έχει συνεργαστεί με την Federal Trade Commission (ΗΠΑ), Ομοσπονδιακές Τράπεζες των ΗΠΑ, την Τράπεζα της Ελλάδας, χρηματιστήρια, και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τηλεφωνίας.

Πηγή:tovima.gr

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS