Η Νέα Δημοκρατία σε επικίνδυνη στασιμότητα

nea dhmokratia new 1του Νίκου Σίμου

Αν στην Νέα Δημοκρατία μελετήσουν τις λεπτομέρειες της δημοσκόπησης στον ΒΗΜΑ της Κυριακής θα πρέπει να προβληματισθούν πολύ. Κι αυτό διότι παρά την διατήρηση της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου, υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εν τούτοις, επιμέρους ποιοτικά στοιχεία ωθούν στις εξής εκτιμήσεις:

(α) Ότι εφ’ όσον συνεχιστούν οι καταγραφόμενες τάσεις σε συγκεκριμένες απαντήσεις, από τις οποίες προκύπτει ότι είτε η αξιωματική αντιπολίτευση είτε ο αρχηγός της σημειώνουν απώλειες με αντίστοιχα κέρδη για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, τότε σε βάθος χρόνου ακόμη και η πρόθεση ψήφου μπορεί να ανατραπεί ή εν πάση περιπτώσει να κλείσει εντυπωσιακά η σημερινή ψαλλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων.
(β) Τα μέχρι σήμερα δημοσκοπικά ευρήματα αποκαλύπτουν αδυναμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επωφεληθεί από την φθορά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δυνατόν, μετά από όσα έχει υποστεί η ελληνική κοινωνία να δείχνει σημεία ανάκαμψης η κυβέρνηση, όπως λ.χ. στον τρόπο που αποδέχονται οι πολίτες ότι κυβερνά η κυβέρνηση, σε μία περίοδο που, παρ’ όλ’΄αυτά διαπιστώνεται και μεγάλη λαϊκή δυσφορία. Με άλλα λόγια ο κόσμος ανέχεται την σημερινή πραγματικότητα διότι εκτιμά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση που να εμπιστευθεί.
Αν θέλαμε να εξειδικεύσουμε τις αφορμές για τις παραπάνω δύο εκτιμήσεις, παρατηρούμε τα εξής:

-Στην καταλλήλότητα για πρωθυπουργός περίπου όσο έχασε ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το κέρδος είναι απειροελάχιστο σε σχέση με την απογοήτευση του κόσμου. Ενώ παραμένει πολύ υψηλό το ποσοστό του «κανένας από τούς δύο» δεν θεωρείται κατάλληλος
-Στην ερώτηση πως κρίνουν το έργο της κυβέρνησης και αντιστοίχως την δράση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρατηρείται ότι ‘εχουν μειωθεί για την κυβέρνηση οι αρνητικές γνώμες, ενώ αντιθέτως έχουν αυξηθεί οι αρνητικές για την αξιωματική αντιπολίτευση.
- Ακόμη και στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ που δικαιολογημένα, κατά τα άλλα έγινε σημαία από την ΝΔ, οι πολίτες σε συντριπτική πλειοψηφία απάντησαν σε σχετική ερώτηση ότι ήταν ο ίδιος ή χαμηλότερος εφέτος.
- Ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει υψηλότερο ποσοστό από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ερώτηση αν είτε ο ένας είτε ο άλλος αποτελούν κάτι το νέο στην πολιτική. Και αυτό έχει τη σημασία τους για τους πολίτες καθώς μπορεί και επηρεάζει την εκλογική τους ψυχολογία.
-Τέλος πλειοψηφεί αθροιστικά η άποψη της κοινής γνώμης ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να προβάλει εναλλακτική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης καθώς και ότι δεν έχει καταφέρει να εκφράσει τις αγωνίες του κόσμου.

Αυτά όλα πρέπει να προβληματίσουν την Νέα Δημοκρατία ώστε να βρει τα αίτια που αποτρέπουν την μετά βεβαιότητος επάνοδό της στην εξουσία, διότι και η εκλογική πρωτιά δεν είναι βέβαιο ότι εξασφαλίζει την εξουσία. Πολύ περισσότερο μάλιστα αν την εξουσία αυτή αναγκαστεί να την μοιραστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ελλείψει αυτοδυναμίας και αδυναμίας συγκρότησης κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ