Η ΝΔ έχει ξεμείνει από «κοινωνικό ρεύμα»

nd 1του Νίκου Σίμου

Παρά το γεγονός ότι στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας (ΑLCO, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι μεταξύ 7 και 11 ποσοστιαίων μονάδων αντιστοίχως, εν τούτοις η αξιολόγηση των επιμέρους ποιοτικών στοιχείων από πολιτικούς αναλυτές, επιβεβαιώνει μία άλλη πραγματικότητα: Ότι τα στοιχεία αυτά δεν αποτυπώνουν και μία δυναμική η οποία εξασφαλίζει εκ του ασφαλούς την εξουσία στην ΝΔ!

Με άλλα λόγια τίθεται το ερώτημα αν η διαφορά που προαναφέρθηκε αποτελεί ένα ασφαλές πρόκριμα, έτσι ώστε στην περίπτωση εκλογών (α) είτε η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εμφανιστεί μειωμένη σημαντικά και δοθεί έτσι η δυνατότητα στον σημερινό πρωθυπουργό, να λάβει εντολή αυτός και σχηματίσει κυβέρνηση, με τις δυνατότητες συνεργασιών που θα μπορέσει να επιτύχει. (β) είτε η διαφορά αυτή να υπάρχει περίπτωση να καλυφθεί, με ανατροπή των σημερινών ποσοστών συσπείρωσης που εμφανίζουν τα δύο κόμματα και, περάσει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ!

Το βασικό επομένως συμπέρασμα είναι ότι ναι μεν η ΝΔ προηγείται, πλην όμως δεν φαίνεται να πείθει το εκλογικό σώμα. Όπως επίσης δεν διαπιστώνεται - παρά τα επώδυνα μέτρα που έχουν συσσωρευθεί και για τα οποία υπήρξαν λαϊκές αντιδράσεις (όπως λ.χ το πρωτόγνωρο κίνημα της γραβάτας) κοινωνικό ρεύμα υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Που όμως στηρίζεται αυτή η διαπίστωση; Σε τρείς βασικές αιτίες:
(α) Οι δείκτες της κυβερνησιμότητας (ποιον εμπιστευεστε περισσότερο να σας κυβερνήσει) είναι χαμηλοί για την ΝΔ. Μεταξύ αυτής και του κυβερνώντος κόμματος -που έχει ψηφίσει και εφαρμόζει τα επώδυνα μέτρα του Μνημονίου που υπέγραψε- η διαφορά είναι μικρή. Το ενδιαφέρον δε στοιχείο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η διαφορά αυτή όσον αφορά την υπεροχή της ΝΔ σε κυβερνησιμότητα είναι μικρότερη από τη διαφορά πουθ [πετυχαίνει υπέρ αυτής στην πρόθεση ψήφου! Δηλαδή άλλο τι θα ψήφιζα και άλλο αν θεωρώ και ικανό αυτό που ψηφίζω να με κυβερνήσει. Διπλάσιο βεβαίως είναι το ποσοστό όσων δεν επιθυμούν να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό, πράγμα το οποίο δείχνει την έκταση της αναποφασιστικότητα των ψηφοφόρων.

(β) Το πρόβλημα της ΝΔ είναι αυτό το ίδιο το κόμμα! Και συγκεκριμένα το κυβερνητικό παρελθόν του. Σημειωτέον ότι στη μίας των δημοσκοπήσεων (ΑLCO) το 62% του συνόλου και το 56% των ψηφοφόρων της ΝΔ συμμερίζονται την άποψη ότι δεν εισπράττει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο δε στο σύνολο των ερωτηθέντων ψηφοφόρων όσο και μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ αυτό που αναδεικνύεται -με ποσοστά 50% και 46% αντιστοίχως- η αντίληψη για τους λόγους νπου δεν εισπράττει τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ είναι ότι αυτό οφείλεται στο κυβερνητικό παρελθόν της. Μάλιστα τα ποσοστά που συγκεντρώνουν άλλες αιτίες, όπως λ.χ. ότι δεν άλλαξε η ΝΔ, δεν πείθει ο πρόεδρός της, δεν έχει προτάσεις κλπ, είναι πολύ χαμηλά!

Δεδομένου δε ότι το νωπό κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ είναι η διακυβέρνηση Σαμαρά, είναι προφανές ότι η στροφή του τότε πρωθυπουργού από το αντιμνημονιακό κρεσέντο στην υπογραφή μνημονίων υπήρξε καταλυτική για τους πολίτες ειδικώς δε για τους ψηφοφόρους της ΝΔ, οι οποίοι σε ποσοστό 46% θεωρούν ότι πρόβλημά της είναι το κυβερνητικό παρελθόν της.

(γ) Οι συσπειρώσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο. Όμως από τον ΣΥΡΙΖΑ προς την ΝΔ «φεύγει» μόνο ένα ποσοστό μικρό ποσοστό που δεν φαίνεται να υπερβαίνει Πράγμα που σημαίνει ότι άλλοι ψηφοφόροι της ΝΔ που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ δεν επιστρέφουν σε αυτήν. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία σημαντική εφεδρεία που είναι ένα ποσοστό 31% της αδιευκρίνιστης ψήφου που αυτοί που την απαρτίζουν αισθάνονται απογοητευμένοι μεν από την διακυβέρνησή του αλλά δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα ξαναψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ αν η ΝΔ δεν τους πείθει. Αν πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το ποσοστό τότε αυξάνεται δραματικά η συσπείρωσή του από το 50% που είναι σήμερα και με μαθηματικούς όρους θα μπορούσε να περάσει στην πρώτη θέση. Σημειωτέον επίσης ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος όσο αφορά το ποιο κόμμα εμπιστεύεστε να σας κυβερνήσει είναι ψηλά, στο 49%, όπως και ποιον από τους δύο εμπιστεύστε για πρωθυπουργό (46%).

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ