Η Λωζάννη, η Ελλάδα και ο «μεγάλος ασθενής»

erdogan 7Του Γιώργου Κακλίκη
Πρέσβη επί τιμή

Εξωφρενική, επικίνδυνη και προκλητική χαρακτήρισε την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης ο Γκυ Φέρχοφσταντ, Πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

Δεν εκπλήσσει ότι η Τουρκία διαδηλώνει μετανοημένη για την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Θεωρεί ότι, τώρα, με την αναστάτωση στην ανατολική γειτονιά της, έχει βρει τη χρυσή ευκαιρία από την οποία οι πόθοι της και οι σχεδιασμοί της θα μετουσιωθούν στην επιβολή μιας Pax Ottomanica που εννοεί να επιβάλει με απειλές και βία. Και εργάζεται γι’ αυτό επιδιώκοντας να αμφισβητήσει στον περίγυρό της την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων.

Επανειλημμένα δεν έχει τιμήσει η Τουρκία την υπογραφή της έχοντας περιφρονήσει στην πράξη το ιστορικό αυτό κείμενο που την όρισε ως κράτος. Έχει προκλητικά αγνοήσει τις προβλέψεις για την προστασία των μειονοτήτων στην επικράτειά της, έχει ξεχάσει το άρθρο 12 που ορίζει ρητά τα νησιά που της ανήκουν στο Αιγαίο, το άρθρο 16 και το άρθρο 14 που ορίζει το καθεστώς αυτοδιοίκησης στην Τένεδο και την Ίμβρο και τόσα άλλα. Και επιδίδεται σε στρεψοδικίες και αποκλειστικά τουρκικές ερμηνείες των διεθνών κειμένων για να δικαιολογήσει τα ανομήματά της. Τραγική περίπτωση γειτονικού κράτους και συμμάχου που αντιλαμβάνεται τον κόσμο μόνο μέσα από τις δικές του επιδιώξεις.

Αν αυτή η πρακτική θεωρείται πολιτική σταθερότητας για την ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, τότε η Ελλάδα επιβεβαιώνει πολλαπλά τον τίτλο της νησίδας σταθερότητας που συμβάλλει ενεργά στην ειρήνη, συνεργάζεται με όσους έμπρακτα σέβονται τους διεθνείς κανόνες και υφαίνει ένα ιστό ειρήνης στο γύρω της κόσμο.

Η διεθνής κοινότητα είναι μάρτυρας μιας πρακτικής που επί δεκαετίες ακολουθεί η Τουρκία πετυχαίνοντας πλέον να αναδειχθεί όχι σε περιφερειακή δύναμη αλλά σε απρόβλεπτο παράγοντα περιφερειακής αστάθειας. Ο «μεγάλος ασθενής» παρουσιάζει σοβαρά δείγματα υποτροπής με σοβαρούς κινδύνους για τη μετάδοση της ασθένειάς του.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ