Η κυβέρνηση, υπό πίεση, σε δοκιμαστική έξοδο στις αγορές

Η κυβέρνηση, υπό πίεση, σε δοκιμαστική έξοδο στις αγορές

Καθοριστικές για την έξοδο της χώρας στις αγορές θεωρούνται η σημερινή και η αυριανή ημέρα καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν πυκνώσει οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να έχει κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου .

Η κυβέρνηση αλλά και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών επιθυμούν η όλη διαδικασία να έχει τελειώσει πριν την επόμενη Πέμπτη που συνεδριάζει το ΔΣ του ΔΝΤ.

Όπως εκτιμούν κορυφαίοι παράγοντες εάν αυτή η διαδικασία προχωρήσει κανονικά αναμένεται σε πολύ σύντομο διάστημα να έχει αλλάξει το κλίμα στην ελληνική οικονομία.

Αναφερόμενος στο θέμα μάλιστα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι «ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές έχει ανοίξει μετά την απόφαση της 15ης Ιουνίου του Eurogroup, η οποία αποτελεί θετικό ορόσημο στην πορεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018».

Το επικρατέστερο σενάριο είναι το ομόλογο που θα εκδοθεί να ανταλλαγεί με το ομόλογο Σαμαρά, δηλαδή όσοι έχουν ήδη τοποθετηθεί στο 5ετές ομόλογο Σαμαρά θα τους ζητηθεί να αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους τίτλους που λήγουν το 2019 με νέα ομόλογα, τα οποία θα λήγουν το 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο που προσδοκά να πάρει η Ελλάδα στην έκδοση του 5ετούς θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο, κοντά στο 4,7%, με τους αισιόδοξους να κάνουν λόγο ακόμη και για επιτόκιο στην περιοχή του 4,50%-4,60%.

Σημειώνεται ότι το πενταετές ομόλογο που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014 είχε επιτόκιο 4,75% αλλά η τιμή αγοράς του ήταν κάτω του 100% της ονομαστικής, δηλαδή η καθαρή απόδοσή του ήταν περί το 4,90%.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει 2,1 δισ. ευρώ περίπου στους κατόχους του τριετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2014, ενώ την Πέμπτη θα πρέπει να αποπληρωθούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 3,85 δισ. ευρώ .

Το Μαξίμου φέρεται πάντως να έχει εξασφαλίσει την ανοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ για την δοκιμαστική έξοδο αυτή την εβδομάδα ωστόσο οι πάντες γνωρίζουν ότι το μεγάλο διακύβευμα θα είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης η οποία θα αρχίσει τον Οκτώβριο και θα κρίνει τη δυνατότητα εξόδου από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Μεταξύ άλλων στην ατζέντα της τρίτης αξιολόγησης περιλαμβάνονται η κινητικότητα και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων με την άδεια για το χτίσιμο Καζίνο στο Ελληνικό και το στήσιμο 19 πλευρικών διοδίων στην Εγνατία Οδό.

Στην ατζέντα βρίσκονται οι αλλαγές στα εργασιακά, ώστε οι απεργίες να προκηρύσσονται με τη σύμφωνη γνώμη του 50% των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων και βεβαίως προστέθηκε με επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών η απαίτηση για νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2018 ώστε να καταστεί βιώσιμο το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ ως και το 2022.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ