Ευρ. Στυλιανίδης: Η Άγκυρα μπορεί να οδηγήσει στον παραλογισμό ενός θερμού επεισοδίου

Ευρ. Στυλιανίδης: Η Άγκυρα μπορεί να οδηγήσει στον παραλογισμό ενός θερμού επεισοδίου

Η κρίση αναδεικνύει «το σημαντικό ρόλο του επιτελικού και ρυθμιστικού κράτους, της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα», επισημαίνει, μιλώντας στο libre.gr, ο βουλευτής Ροδόπης και πρώην υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Για να προσθέσει με έμφαση, «όσο επικίνδυνη και αναποτελεσματική είναι η κατάργηση του κράτους που υποστήριζαν στο παρελθόν οι ακραίοι του Νεοφιλελευθερισμού, άλλο τόσο επικίνδυνη, όχι μόνο για την ευημερία αλλά και για τη Δημοκρατία την ίδια, όπως αποδεικνύει η ιστορία, είναι η κατάργηση της αγοράς που υποστηρίζουν ακόμα ακραίοι του σοσιαλισμού και της αριστεράς».

Συνέντευξη στον Νίκο Παπαδημητρίου

Παρεμβαίνοντας στην κόντρα για τη χρήση κάμερας στα σχολεία, ο βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης χαρακτηρίζει την τηλεκπαίδευση ως «αδιαμφισβήτητα ένα βήμα, που εξισώνει τις ευκαιρίες για τους απόντες ή τους απομακρυσμένους μαθητές», θέτει όμως και το ζήτημα σεβασμού δύο θεμελιωδών δικαιωμάτων, αυτού της πρόσβασης στο διαδίκτυο αλλά και εκείνου των προσωπικών δεδομένων του εκπαιδευτικού και των μαθητών της τάξης, ιδιαίτερα δε αυτών που έχουν μαθησιακές δυσκολίες. Επ’ αυτού ειδικότερα, ο Ευρ. Στυλιανίδης υπογραμμίζει:

«Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να συναίνεσε η Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά νομίζω θα ήταν καλό να συναινέσουν και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί πρωταγωνιστές. Αν κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, πρέπει να εξετάσουμε και εναλλακτικούς τρόπους τηλεκπαίδευσης».

Στα ελληνο-τουρκικά και τη θέση της Άγκυρας ειδικότερα, «δεν τελείωσε τίποτα ακόμη. Η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Έχει ανοιχτά όλα τα μέτωπα γύρω της» και μια σειρά από στοιχεία «προκαλούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που για να εκτονωθεί, αποπροσανατολίζοντας την εσωτερική κοινή γνώμη, μπορεί να οδηγήσει στον παραλογισμό ενός θερμού επεισοδίου. Υπ’ αυτήν την έννοια η Ελλάδα οφείλει και είναι σε συνεχή εγρήγορση», αναφέρει εξάλλου.

Ενώ για τα γεγονότα στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, στον Έβρο, «η Θρακιώτικη κοινωνία έστειλε ισχυρό σήμα αποφασιστικότητας προς όλες τις πλευρές. Ενέπνευσε την πανελλήνια κοινή γνώμη. Καθοδήγησε την κυβερνητική βούληση και ευαισθητοποίησε την Ευρώπη», σημειώνει ο βουλευτής Ροδόπης.

Ενώ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την απελευθέρωση της Θράκης, την Πέμπτη, επαναφέρει το αίτημα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και Ανάδειξη της Θράκης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Ευριπίδη Στυλιανίδη:

-Μετά την πανδημία, κύριε υπουργέ, τώρα βρισκόμαστε εν μέσω μιας πολυπαραγοντικής οικονομικής κρίσης, πιο σωστά στην αρχή της. Ποια πρέπει να είναι η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα; Και, πώς θα βλέπατε να προχωρήσει το κράτος στην εξαγορά ιδιωτικών επιχειρήσεων με βαρύνουσα θέση στην εθνική οικονομία και αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης πίστωσε στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μια νίκη υπευθυνότητας και αποτελεσματικότητας και αποκατέστησε διεθνώς την πληγωμένη αξιοπιστία της Ελλάδας. Ιεραρχήσαμε την αξία της ανθρώπινης ζωής πολύ υψηλότερα από την οικονομία, σε αντίθεση με αρκετά ισχυρά κράτη του Πλανήτη κι αυτό είναι η αιτία που πληρώσαμε συγκριτικά πολύ χαμηλότερο φόρο αίματος, κερδίζοντας την εκτίμηση των άλλων λαών και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Πολιτικοϊδεολογικά η κρίση αποδεικνύεται επίσης απολύτως διδακτική, διότι γκρεμίζει τα ταμπού των ακραίων ιδεοληπτικών προσεγγίσεων. Γκρεμίζει από τη μια το μοντέλο της απόλυτης κυριαρχίας της αγοράς που περιφρονεί την εθνική και κοινωνική σημασία του κράτους, συνθλίβει όμως παράλληλα και την κρατικιστική προσέγγιση της Αριστεράς που αρνείται τη συμβολή των υγιών δυνάμεων της αγοράς και της κοινωνίας στην αντιμετώπιση απειλών και κινδύνων για τη ζωή των ανθρώπων και για την επίτευξη ανάπτυξης και ευημερίας για το σύνολο των πολιτών.

Αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο του επιτελικού και ρυθμιστικού κράτους, της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Σε αυτό λοιπόν που με ρωτάτε η απάντηση είναι σαφής.

Όσο επικίνδυνη και αναποτελεσματική είναι η κατάργηση του κράτους που υποστήριζαν στο παρελθόν οι ακραίοι του Νεοφιλελευθερισμού, άλλο τόσο επικίνδυνη, όχι μόνο για την ευημερία αλλά και για τη Δημοκρατία την ίδια, όπως αποδεικνύει η ιστορία, είναι η κατάργηση της αγοράς που υποστηρίζουν ακόμα ακραίοι του σοσιαλισμού και της Αριστεράς. Όπως οι ιδιώτες, προτάσσοντας την έννοια του ατομικού συμφέροντος δυσκολεύονται να συντονιστούν από μόνοι τους χωρίς τους κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής στρατηγικής που θέτει η Πολιτεία για να υπηρετήσουν παράλληλα και από κοινού το κοινωνικό, δημόσιο και εθνικό συμφέρον, έτσι και το κράτος δεν μπορεί να γίνει επιχειρηματίας, υποκαθιστώντας ξαφνικά την ευελιξία και τη δημιουργικότητα του ιδιωτικού τομέα.

 

-Φαντάζομαι πως θα έχετε γίνει αποδέκτης διαφορετικών απόψεων από γονείς για τη λειτουργία των σχολείων. Σε ποιο συμπέρασμα έχετε καταλήξει; Και, η παρουσία κάμερας σε ένα χώρο με ανήλικους, δεν είναι προβληματική;

Πιστεύω ότι στο σύντομο διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς δίδεται η ευκαιρία να προετοιμαστεί το εκπαιδευτικό σύστημα για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου δεύτερου γύρου της πανδημίας το Σεπτέμβριο. Δε λέω ότι δεν υπάρχει ρίσκο, αλλά υποστηρίζω ότι υπό τις παρούσες επιδημιολογικές και κλιματολογικές συνθήκες το ρίσκο είναι μειωμένο και μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις.

Οι ιεραρχημένοι στόχοι είναι: α) η προστασία της ζωής και της υγείας β) η γόνιμη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και γ) η επανεκκίνηση της οικονομίας με στόχο την επιστροφή ομαλότητα. Η ζωή μας την επόμενη μέρα είναι διαφορετική και στην εκπαίδευση. Η τηλεκπαίδευση είναι αδιαμφισβήτητα ένα βήμα, που εξισώνει τις ευκαιρίες για τους απόντες ή τους απομακρυσμένους μαθητές λειτουργώντας παράλληλα και ως εργαλείο υπέρβασης της πανδημίας.

Ωστόσο δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για δύο θεμελιώδη δικαιώματα, που εκτίθενται στην απειλή ενός αναγκαστικού περιορισμού τους. Ο πρώτος περιορισμός είναι το δικαίωμα πρόσβασης στο διαδίκτυο, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο άρθρο 5Α του Συντάγματος. Αυτό αφορά στην οικονομική δυνατότητα των οικογενειών να διασφαλίσουν υπολογιστή και πρόσβαση στο διαδίκτυο για το παιδί τους. Ο δεύτερος περιορισμός σχετίζεται με τα προσωπικά δεδομένα του εκπαιδευτικού και των μαθητών της τάξης, ιδιαίτερα δε αυτών που έχουν μαθησιακές δυσκολίες.

Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να συναίνεσε η Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά νομίζω θα ήταν καλό να συναινέσουν και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί πρωταγωνιστές. Αν κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, πρέπει να εξετάσουμε και εναλλακτικούς τρόπους τηλεκπαίδευσης.

–Όντας βουλευτής μιας ακριτικής περιοχής, ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι κινήσεις της Άγκυρας το επόμενο διάστημα στα κοινά σύνορά μας, παίρνοντας υπόψη σειρά παραγόντων, όπως: η αναβολή των εξορύξεων, η παραμονή πολλών χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο τουρκικό έδαφος, η κατάρρευση της οικονομίας της γείτονος…

Δεν τελείωσε τίποτα ακόμη. Η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Έχει ανοιχτά όλα τα μέτωπα γύρω της και κλονισμένες τις παραδοσιακές της συμμαχίες. Έχει εξαντλήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα. Υποτιμήθηκε θεαματικά η τουρκική λίρα. Καταρρέει ο τουρισμός της και μειώνεται η βιομηχανική της παραγωγή. Είναι εκτεθειμένη στους διεθνείς οργανισμούς σε ζητήματα, που αφορούν στη λειτουργία της Δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά την έπαρση του νέο-οθωμανικού αναθεωρητισμού, η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να ισορροπήσει επικίνδυνα ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία, ανάμεσα σε μια επιθετική αλαζονική πολιτική από τη μια και μια αυστηρή εθνικιστική κριτική της αντιπολίτευσης από την άλλη με ανοιχτή την απειλή επιστροφής του ΔΝΤ.

Όλα αυτά προκαλούν ένα εκρηκτικό μίγμα, που για να εκτονωθεί, αποπροσανατολίζοντας την εσωτερική κοινή γνώμη, μπορεί να οδηγήσει στον παραλογισμό ενός θερμού επεισοδίου. Υπ’ αυτήν την έννοια η Ελλάδα οφείλει και είναι σε συνεχή εγρήγορση.

Η αποφασιστικότητα και η δύναμη αποτροπής της Ελλάδος θα πρέπει να συνυπάρχουν το επόμενο διάστημα με την προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων. Όσο είμαστε δυνατοί, διασφαλίζουμε το σεβασμό, την ειρήνη και την προοπτική συνεργασίας.

–Η αναβολή της στρατιωτικής άσκησης, «Καταιγίδα 2020», στέλνει το σωστό μήνυμα στην άλλη πλευρά;

Για να αξιολογήσουμε μια τέτοια κίνηση, πρέπει να γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα. Μην ξεχνάτε ότι πριν λίγο καιρό η Τουρκία υπέστη δεινή ήττα στον Έβρο στην προσπάθειά της να εργαλειοποιήσει τις μεταναστευτικές ροές και να αιφνιδιάσει την Ελλάδα, αποσταθεροποιώντας την.

Η Ελλάδα μέσα από την επιτυχημένη συνεργασία στρατού, αστυνομίας, εθνοφυλακής και τοπικής κοινωνίας της ακριτικής Θράκης απέδειξε ότι ξέρει και μπορεί να προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Το ίδιο συνεχίστηκε με την αποτροπή στο Αιγαίο, όποτε επιδιώχθηκε το τελευταίο διάστημα η παραβίαση της Ευρωτουρκικής Συμφωνίας.

Είναι η πρώτη φορά μάλιστα που οι Ευρωπαίοι δια της Frontex επιχείρησαν μαζί μας στο πεδίο και οι Αμερικανοί τοποθετήθηκαν δημόσια και ξεκάθαρα υπέρ μας. Δεν έχουμε λόγο, λοιπόν, να αποδείξουμε τίποτα σε κανένα, γιατί το κάναμε ήδη. Ό,τι άλλο λέγεται ή σχολιάζεται χωρίς προηγούμενη υπεύθυνη ενημέρωση από τους χειριστές δε βοηθά.


-Επί τη ευκαιρία, πώς βιώσατε εσείς την επιχείρηση παράνομης εισόδου χιλιάδων ανθρώπων από τα περάσματα του Έβρου;

Στον Έβρο, η Θρακιώτικη κοινωνία έστειλε ισχυρό σήμα αποφασιστικότητας προς όλες τις πλευρές. Ενέπνευσε την πανελλήνια κοινή γνώμη. Καθοδήγησε την κυβερνητική βούληση και ευαισθητοποίησε την Ευρώπη. Διαχώρισε ξεκάθαρα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών και την ελληνική ανθρωπιά και φιλοξενία από το χρέος υπεράσπισης της ασφάλειας και της ακεραιότητας της πατρίδας.

Γέροντες και νέοι ακρίτες σε ένα συγκινητικό περιβάλλον εθνικής ενότητας συνέβαλαν τις κρίσιμες ώρες στην αποτροπή των επιθέσεων, που επιχείρησαν χειραγωγούμενες και ξενοκίνητες ομάδες μεταναστών.

Η Θράκη για ακόμη μια φορά ιστορικά απέδειξε ότι μπορεί να φυλάει τα σύνορα της Ελλάδος και η Ελλάδα ότι μπορεί να εγγυάται τα σύνορα της Ευρώπης.

-Το δημοσίευμα που εμφανίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως συνεργάτη του Φ. Γκιουλέν, σας ανησυχεί;

Ιστορικά οι προβοκάτσιες του βαθέος κράτους της Τουρκίας αποτέλεσαν εργαλεία για την πρόκληση τεχνητών εντάσεων με στόχο την υλοποίηση εθνικιστικών πολιτικών. Για να είμαι δίκαιος, η μέχρι τώρα αντιμετώπιση της Κυβέρνησης Ερντογάν προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη δεν υπήρξε αρνητική.

Η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί την εγγύηση της σχέσης των απανταχού Ορθοδόξων με τη Δύση και τονώνει την εικόνα ανοχής της τουρκικής Κυβέρνησης προς τα Μη Μουσουλμανικά Δόγματα. Η προσπάθεια της παράλογης και προβοκατόρικης αυτής σύνδεσης με τον Φεντουλάχ Γκιουλέν επιδιώκει να κλονίσει τη σχέση του Πατριαρχείου με τη διακυβέρνηση Ερντογάν και να στοχοποιήσει τη Μητέρα Εκκλησία στα μάτια των Εθνικιστών και των Νεοοθωμανών.

Όποιοι επιδιώκουν να προκαλέσουν αυτό το ρήγμα, θέλουν να βάλουν σε περιπέτειες τη Μητέρα Εκκλησία, αλλά και να κόψουν ένα σημαντικό σύνδεσμο της Τουρκίας με τη Δύση, όπως είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

 

–Η συνέντευξή μας, κύριε υπουργέ, συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό. Είχε προγραμματισθεί σειρά σημαντικών εκδηλώσεων που δεν θα γίνουν λόγω του κορονοϊού, ακόμη και έτσι όμως, ποια είναι τα συμπεράσματα, οι «παγίδες», οι προτεραιότητες για το αύριο της περιοχής;

Η συμπλήρωση 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Θράκης και την Ενσωμάτωσή της στον Εθνικό Κορμό ήταν για εμάς μια μοναδική ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τις αδικίες, που έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια ως περιοχή και να αναδείξουμε το νέο ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε ως Περιφέρεια, αναδεικνύοντας παράλληλα τη συμβολή της Θράκης στην εθνική ιστορία και τον πολιτισμό.

Είχαμε σχεδιάσει σειρά πολιτιστικών, εκκλησιαστικών και πολιτικών εκδηλώσεων με κορύφωση τη συνεδρίαση (για πρώτη φορά στην ιστορία του Εθνικού Κοινοβουλίου μας) της Επιτροπή του Αποδήμου Ελληνισμού στην Κομοτηνή. Παράλληλα είχαμε επιτύχει με μεγάλη πλειοψηφία την απόφαση να συνεδριάσει εκεί η Νομική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δυστυχώς όλα αυτά ακυρώνονται λόγω της πανδημίας.

Παραμένει, όμως, ζωντανό το αίτημά μας προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επανασυσταθεί η Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη και Ανάδειξη της Θράκης.

Στόχοι μας είναι:

  • να αποκατασταθούν στην πράξη τα αναπτυξιακά κίνητρα.
  • να μετεξελιχθεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.
  • να καταστεί η Θράκη ενεργειακός κόμβος, που εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.
  • να εξελιχθεί η περιοχή σε σημαντικό διαμετακομιστικό και εμπορευματικό κέντρο
  • να καταστεί πρότυπο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας και Μοντέλο Εναλλακτικής Οικολογικής Ανάπτυξης.


Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη μιας εθνικής στρατηγικής για την ακριτική περιφέρεια, διότι η δημογραφική, αμυντική και αναπτυξιακή θωράκισή της, αποτελεί εγγύηση όχι μόνο για την αποτροπή επιθετικών ή παρεμβατικών πολιτικών των γειτόνων μας αλλά και για την εδραίωση ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, ασφάλειας και διεθνούς συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS