Eurogroup χωρίς συμφωνία - Τι περιμένει η κυβέρνηση

tsakalwtos eurogroupΝα κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα για «συμφωνία-πακέτο» με τους δανειστές σε ένα επόμενο έκτακτο Eurogroup λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα προσπαθήσουν σήμερα οι υπουργοί κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, οι οποίοι μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες χωρίς προσδοκίες για συμφωνία.

Σήμερα η συνεδρίαση του Eurogroup ξεκινά από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, αλλά «λευκός καπνός» δεν αναμένεται να βγει ούτε και αργά τη νύχτα ακόμα, οπότε θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν κατά νου κυρίως τα αποτελέσματα της κάλπης σε Ιταλία και Αυστρία. Όπως όλα δείχνουν, η ελληνική υπόθεση περνάει σε δεύτερη μοίρα, χωρίς προοπτική άμεσης συμφωνίας.

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδος με τους θεσμούς διαπιστώθηκε πως το χάσμα για να κλείσει η αξιολόγηση παραμένει. Και ενώ όλοι αναμένουν μια θετική δήλωση προόδου πως «έχουν κλείσει κατά 95%» τα ανοικτά θέματα, το 5% όπου καταγράφονται διαφωνίες (εργασιακά, συλλογικές συμβάσεις, ομαδικές απολύσεις, «κόκκινα δάνεια», ιδιωτικοποιήσεις, δημοσιονομικά, ασφαλιστικό) στην πραγματικότητα αποτελεί πάνω το 50% της όλης διαπραγμάτευσης. Από την άλλη, είναι έτοιμα να συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, για τα οποία όμως κανείς δεν πανηγυρίζει, καθώς η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στο σχέδιό της για μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα κάτω από 3,5% από το 2019 και μετά, ώστε να δημιουργήσει την αίσθηση για χαλάρωση της λιτότητας, θέτοντας σε κίνδυνο όμως και τα ουσιαστικά (μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που χρειάζεται η χώρα.
Στο μεταξύ ούτε βήμα πίσω δεν κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις θέσεις που έχει διατυπώσει στα εργασιακά. Αυτό προέκυψε από τις τηλεδιασκέψεις που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο ανάμεσα στους εμπλεκόμενους και ουσιαστικά προμηνύουν ότι κατά το σημερινό Eurogroup, δεν πρόκειται να «κλειδώσει» καμία είδους... συμφωνία για τα εργασιακά.


Σημείο τριβής αποτελούν οι ομαδικές απολύσεις, εκεί όπου του ΔΝΤ είναι αδιάλλακτο και ζητάει την αύξηση του ορίου από το 5% στο 10%. Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει την περίπτωση αύξηση του ορίου, ωστόσο εμφανίζεται «ανοιχτή» στην κατάργηση του υπουργικού βέτο για τις απολύσεις στο ιδιωτικό τομέα. Η πρόταση που έχει καταθέσει το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός φορέα, ο οποίος θα ελέγχει-έχει υπό την εποπτεία του, τη διαδικασία που σχετίζεται με τις ομαδικές απολύσεις.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ