Εθνικό Μέτωπο με Χ.Α. και Καρατζαφέρη

mixaloliakos karatzaferis yΔιεργασίες για την συγκρότηση ενός Εθνικού Μετώπου έχουν αρχίσει στον χώρο της σκληρής Δεξιάς, ούτως ώστε στις προσεχείς εκλογές να μετάσχει κο0μματικό σχήμα κατά το πρότυπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Πρόκειται για μία εξέλιξη σε μία στιγμή που φαινόταν να έχουν παγώσει ενέργειες και διεργασίερς στον συγκεκριμένο χώρο.

Οι διεργασίες αυτές αποκαλύφθηκαν αρχικώς με ένα τηλεοπτικό γεγονός το οποίο πέρασε σχεδόν απαρατήρητο και γι’΄αυτό δεν επιχειρήθηκε να ερμηνευθεί και να δοθεί και η ανάλογη πολιτική σημασία σε αυτό. Στις 5 Δεκεμβρίου στο Art TV του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος μαζί με τον Τάκη Μπαλτάκο ίδρυσαν την Εθνική Ενότητα, καλεσμένος στην εκπομπή του κ. Μυλωνάκη ήταν ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος. Ουδόλως τυχαίο επίσης είναι και το γεγονός ότι την προηγούμενη ακριβώς μέρα καλεσμένος στο συγκεκριμένο Κανάλι ήταν και ο Ηλίας Κασιδιάρης. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος αφού απάντησε στις ερωτήσεις στο τέλος ότασν ρωτήθηκε για την Εθνική Ενότητα του Γιώργου Καρατζαφέρη, της ευχήθηκε να πάει καλά, παρά το γεγονός ότι έχουν περίπου το ίδιο κομματικό ακροατήριο.

Στους πολιτικούς κύκλους που αξιολογούν τα γεγονότα αυτά εκτιμάται ότι έχει αρχίσει πλέον μία προσέγγιση και συνεννόηση μεταξύ των δύο συγκεκριμένων χώρων, στη λογική της συγκρότησης ενός Εθνικού Μετώπου, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που κάνει ο Νίκος Μιχαλολιάκος:
(α) να βρει νομιμοποίηση η Χρυσή Αυγή με την αλλοίωση της μέχρι σήμερα φυσιογνωμίας της, μέσω συνεργασιών που κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι εκπρόσωποί τους ανήκουν στο λεγόμερνο δημοκρατικό τόξο.

Ουδόλως τυχαίο θα πρέπει να θεωρείται ότι οι δημόσιοι τόνοι στην Χρυσή Αυγή έχουν πέσει εδώ και μήνες, ενώ και είναι γνωστόν ότι τρεις βουλευτές του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου συνόδευσαν τον υπουργό Αμύνης Πάνο Καμμένο στις ελληνικές νησίδες Ρω και Στρογγύλη, με την σχετική αποστολή να περιλαμβάνει και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δε σαφής μία προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να πείσει ότι πορεύεται στο πλαίσιο του κοινοβουλευτισμού.

(β) να προσελκύσει η δημιουργία ενός νέου σχήματος –στο οποίο θα συμμετέχει και η Χ.Α.- όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους καθώς η Χρυσή Αυγή βλέπει ότι αν εμμείνει στην παλιά της ρητορική θα κατορθώνει να πιάνει ενα εκλογικό ποσοστό όπως αυτό που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις, πλην όμως θα κινδυνεύει να εξελιχθεί στο χώρο της άκρας δεξιάς σε κάτι αντίστοιχο που είναι στα Αριστερά, το ΚΚΕ! Σταθερά ποσοστά και τίποτε παραπάνω.

Από την άλλη πλευρά ο Γιωργος Καρατζαφέρης διαπιστώνοντας ότι η προσπάθειά του με την Εθνική Ενότητα δεν προχώρησε, καθώς τουλάχιστον δημοσκοπικά δεν κατόρθωσε να περάσει το 1%, δικαιολογημένα θεωρεί ότι έχει μεγαλύτερο πολιτικό μέλλον σε ένα νέο σχήμα με πολλές συνιστώσες αλλά κινούμερνες στον ίδιο ιδεολογικό χώρο. Στο πλαίσιο αυτό προσφέρει αρχικώς τα Μέσα επικοινωνίας που διαθέτει, ενώ και οι δικές του επαφές αποσκοπούν στο να εντάξουν στο υπό διαμόρφωση σχήμα πολιτικούς και πολιτικές κινήσεις που από μόνοι τους δεν θα είχαν καμμία εκλογική τύχη.

Η διεθνης συγκυρία
Όλες αυτές οι διαδικασίες, στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, θεωρείται ότι είχαν ως αφορμή και μία συγκεκριμένη διεθνή συγκυρία. Μία συγκυρία που εγκαινιάστηκε με την εκλογή Τράμπ στην Αμερική και την εκδήλωση στην πράξη της διαμαρτυρίας του αμερικανικού λαού απέναντι στο συγκεκριμένο εγχώριο κατεστημένο, παρά το γεγονός ότι και ο εκλεγείς νέος Πρόεδρος «ανήκει στο σύστημα». Στη συγκυρία αυτή την οποία θέλει να εκμεταλλευθεί το νέο Εθνικό Μέτωπο, εντάσσονται και η άνοδος της Μαρί Λεπέν στην Γαλλία, η σταθερή άνοδος της δεξιάς και της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη, γενικώς, με αποκορύφωμα την παρ’ ολίγον εκλογή ακροδεξιού Προέδρου στην Αυστρία, το φιάσκο του Ρέντσι και γενικώς την πτωτική πορεία που ακολουθούν τα σοσιαλιστικά και αριστερά κόμματα. Ειδικότερα, πρόσωπα που μάλλον θα αναμιχθούν στο νέο εγχείρημα και δεν ανήκουν στο περιβάλλον της Χρυσής Αυγής, ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η προσπάθεια «νομιμοποίησης» στην πολιτική συνείδηση, έχει ως παράδειγμα την απομόνωση του Ζαν Μαρί Λεπέν από την ίδια του την κόρη, προκειμένου να λησμονηθούν οι ακραίες θέσεις του.

Η πρόσκληση
Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία επιλογή το γεγονός ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο εγχείρημα διαδραματίζει ο Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος αποτελεί και τον νομιμοποιητικό δίαυλο στο πολιτικό σύστημα της Χρυσής Αυγής και του Νίκου Μιχαλολιάκου. Υπενθυμίζεται σχετικώς ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην κυβέρνηση Παπαδήμου που διαδέχτηκε τον Γιώργο Παπανδρέου, έχοντας παράσχει σε αυτήν όχι μόνο ψήφο στην Βουλή αλλά είχαν τοποθετηθεί στο κόμμα του σε κυβερνητικές θέσεις οι βουλευτές του κκ Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργίου Άδωνις Γεωργιάδης και Αστέριος Ροντούλης.

Ο ίδιος, υπενθυμίζεται επίσης ότι εξέδιδε το «Στέμμα της Δημοκρατίας», που ήταν φιλοβασιλική εφημερίδα ενώ το 1998 είχε χαρακτηρίσει την τότε Χρυσή Αυγή συμπλήρωμα της Νέας Δημοκρατίας.

Μέσω του Γιώργου Καρατζαφέρη και του κόμματος της Εθνικής Ενότητας, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει άνοιγμα-πρόσκληση σε άλλους μεμονωμένους πολιτικούς ή πολιτικές κινήσεις που έχουν γίνει αλλά η μέχρι σήμερα πορεία τους δεν επιβεβαίωσε τις φιλοδοξίες πάνω στις οποίες βασίστηκε η ίδρυσή τους. Σε αυτούς που θέλει να περιλάβει το νέο εγχείρημα και οποίοι έχουν συγκεκριμένες εθνοπατριωτικές απόψεις και θέσεις υπέρ της Εκκλησίας κατά της ροής των μεταναστών και του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ των ομοφυλοφίλων, συγκαταλέγονται η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη, το φιλορωσικό κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος γνωρίζει ότι μέλλον στους ΑΝΕΛ –στην περίπτωση που επανερχόταν στο κόμμα του κ. Καμμένου- δεν μπορεί να έχει με καθαρά εκλογικούς υπολογισμούς καθώς και η Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό του Βύρωνα Πολύδωρα.

Σημειώνεται ότι όπως και στην περίπτωση του Γιώργου Καρατζαφέρη, όπως προαναφέρθηκε και ο κ. Βύρων Πολύδωρας είχε χρεωθεί ένα «ελαφρό άνοιγμα» το 2013 προς την Χρυσή Αυγή ή έτσι τέλος πάντων είχε ερμηνευθεί η φράση του «Άμα ακούω εγώ, μποξ και πυγμαχία και πώς να εξουδετερώσουμε και να λιώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ή την Χρυσή Αυγή, έλεος είμαστε εκτός τόπου και χρόνου. Πώς να σας το πω καθαρά εδώ χρειάζεται η ευρύτατη συνεννόηση για μια εθνική άμυνα". Και όταν είχε ερωτηθεί σε συνέντευξη για το εάν θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία ακόμη και με την Χρυσή Αυγή, ο κ . Πολύδωρας είχε απαντήσει τότε: "Βεβαίως. Μας έπιασε η ευαισθησία για την Χρυσή Αυγή η οποία είναι ψηφισμένη από 600 χιλιάδες κόσμο, θα ψηφιστεί από ένα εκατ. και εμείς θα κάνουμε αναμνήσεις του Συντάγματος της Βαϊμάρης". Το ξέρουνε το σύνταγμα της Βαϊμάρης; Ξέρουνε ότι ήταν το πιο προχωρημένο Σύνταγμα στην κοινωνική πολιτική της Γερμανίας του Μεσοπολέμου;".

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να θεωρείται απίθανη η επαναδραστηριοποίηση του κ. Τάκη Μπαλτάκου ο οποίος ήταν συνιδρυτής της Εθνικής Ενότητας, καθώς είναι αρνητικά διακείμενος σε οποιοδήποτε κομματικό σχήμα στο οποίο θα συμμετείχε και η Χρυσή Αυγη.

 

Εθνικό Μέτωπο και ΝΔ
Πολιτικοί αναλυτές θεωρούσαν ότι στην περίπτωση που θα προχωρούσε το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, θα υπήρχε μεγάλη πιθανότητα το εκλογικό ποσοστό που θα μπορούσε να συγκεντρώσει να είναι ασφαλώς υψηλότερο από αυτό το οποίο υπολογίζεται από τις δημοσκοπήσεις ότι θα πιάσει η Χρυσή Αυγή αυτοτελώς. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις μία τέτοια προοπτική θα μπορούσε να επιφέρει ζημιά στην Νέα Δημοκρατία ειδικώς αν περισσότερο ατενίζει στα αριστερά της και προς το εκσυγχρονιστικό στοιχείο της περιόδου Σημίτη. Κι αυτό διότι, όπως οι ίδιοι αναλυτες υποστηρίζουν, δεν μπορεί να θεωρείται επαρκές και πειστικό άνοιγμα προς τον δεξιό χώρο η παρουσία και δραστηριοποίηση του κ. Αδωνι Γεωργιάδη ή και του κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος οπωσδήποτε είναι μία πιο στιβαρή και ολοκληρωμένη εκπροσώπηση της δεξιάς ιδεολογίας.

Από την άλλη πλευρά, η ενδεχόμενη ζημία στην Νέα Δημοκρατία από ενα φορέα στα δεξιά της, υπολογίζουν οι φορείς του νέου εγχειρήματος. είναι συνάρτηση και του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών. Αν με άλλα λόγια οι εκλογές δεν γίνουν μέχρι την άνοιξη αλλά θα παραταθούν, οι εκτιμήσεις των ίδιων παραγόντων είναι ότι η σημερινή συσπείρωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ήδη είναι σε πολύ ψηλά ποσοστά, δεν θα μπορεί να διατηρηθεί ενώ είναι ενδεχόμενο να ανέβει η χαμηλή σήμερα συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Και επομένως δεν μπορεί να προσβλέπει σε αυτοδυναμία η ΝΔ.

Τέλος οι φορείς του εγχειρήματος για ένα Εθνικό Μέτωπο διατυπωνουν και μία εκδοχή, η οποία προφανώς διατυπώνεται σκοπίμως διότι θέλει να ενισχύσει τον ρόλο που θα μπορούν να διαδραματίσουν στα πολιτικά πράγματα, υπότην προϋπόθεση βεβαίως ότι ο νέος φορέας θα πιάσει ένα αξιόλογο εκλογικό ποσοστό. Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή και με δεδομένη την αδυναμία της αυτοδυναμίας, θεωρούν ότι αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να γίνει πρωθυπουργός θα πρέπει να συμμαχήσει με φορέα προς τα δεξιά του. Διότι αν επιχειρήσει μία συγκυβέρνηση λ.χ. με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι σύμμαχοί του αυτοί θα θέσουν κατά πάσα πιθανότητα προϋπόθεση για την στήριξη μιας κυβέρνησης με βάση την Νέα Δημοκρατία, να είναι άλλος πρωθυπουργός.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ