ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρευνα MRB: Διεύρυνση διαφοράς Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ

H ανεργία αξιολογείται από τους πολίτες το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, υπάρχει κλίμα γενικής και οικονομικής δυσαρέσκειας για το μέλλον, καταγράφεται διαφωνία για πρόωρες εκλογές, θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ενώ υπάρχει διεύρυνση του ποσοστού διαφοράς μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Τα αποτελέσματα αυτά εξάγονται από πανελλαδική έρευνα της MRB με συμμετοχή 2.000 πολιτών με δικαίωμα ψήφου, με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων που διεξήχθη από 27 Νοεμβρίου-5 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά, οι πολίτες θεωρούν ότι τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: Η ανεργία με 52%, το μεταναστευτικό/προσφυγικό / οικ. μετανάστες με 40,5%, η υγεία/περίθαλψη με 33,6%, το φορολογικό σύστημα με 33,4% και η οικονομική ανάπτυξη με 30%.
simantikotera problimata tis xorasΣε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας» το 56,1% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 16,9% απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά». Στο ερώτημα, «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 59,4% απαντά «Πολύ κακή – κακή» και το 12,9% απαντά «Πολύ καλή-καλή».
deiktes aisiodoksiasΩς προς την επικείμενη εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το 44,8% δηλώνουν ότι θα επιθυμούσαν να παραμείνει ο Π. Παυλόπουλος για δεύτερη θητεία ενώ το 41,1% επιθυμεί νέο πρόσωπο. Στην περίπτωση που δεν θα είναι υποψήφιος ο κ. Παυλόπουλος σε αυθόρμητο επίπεδο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επιλέγεται από το 26% όσων μπήκαν στην διαδικασία να αναφέρουν κάποιο όνομα, ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς από το 11,2%, το 8% επιλέγει την κα Ν. Μπακογιάννη, το 5,9% τον κ. Ευ. Βενιζέλο, το 4% την κα. Μ. Δαμανάκη.
epikeimeni eklogi proedrou dimokratias

Στα ελληνοτουρκικά οι πολίτες με 59,2% θεωρούν πιθανό ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ 70,2% πιστεύουν ότι τα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια.

Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ προηγείται με 12,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 36,8% ο ΣΥΡΙΖΑ 24,5% το Κίνημα Αλλαγής 7,7%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4,3%, το ΜέΡΑ25 3,2%, η Χρυσή Αυγή 2,7% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%.
ereuna mrb

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 61,2% η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 19,1%.
parastasi nikis

Στο ερώτημα «πότε θα θέλατε να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές», το 57,4% απαντά «να προκηρυχθούν περίπου στο τέλος της τετραετίας».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζoυν και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;». Ο πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει το 40,9% και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το 29,1%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 26,3%.

Στο ερώτημα «ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου» το 40,9% απαντά η Ν.Δ. και το 28,3% ο ΣΥΡΙΖΑ. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Κολοκοτρώνης και ο Ταλαντιέ

symmaxia

 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS