Επαφές Μητσοτάκη για διεύρυνση της ΝΔ

Επαφές Μητσοτάκη για διεύρυνση της ΝΔ

του Νίκου Σίμου

Προσωπική συνάντηση με πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, από τους θεωρούμενους πολλών ικανοτήτων αλλά χαμηλών τόνων, είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της διεύρυνσης την οποία επιδιώκει. Εχει δε ενδιαφέρον ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως έχει αρχίσει τις προσωπικές επαφές, παρά το γεγονός ότι το θέμα των προσεγγίσεων με πολιτικούς άλλων χώρων και κυρίως του παλαιού ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μεγάλη σημασία έχουν τα όσα είπε στον συνομιλήτή του ο κ. Μητσοτάκης διότι συνιστούν προβλέψεις του για την επόμενη ημέρα στο πολιτικό σκηνικό. Συγκεκριμένα του είπε ότι η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές θα έχει μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι ήδη ορατό. Κατά τον κ. Μητσοτάκη το ποσοστό του κυβερνώντος κομματος θα είναι κοντά στο τρίτο κόμμα και επομένως όλοι ήδη γνωρίζουν ότι το μόνο μεγάλο κόμμα που θα είναι ελκυστικό σε πολιτικούς άλλων χώρων του δημοκρατικού τόξου και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού είναι η Νέα Δημοκρατία. Έτσι το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως είναι το μόνο που ρεαλιστικά μπορεί να καλύψει και τον κεντρώο αλλά και τον δεξιό χώρο.

Την ρεαλιστική αυτή προσέγγιση Μητσοτάκη επιβεβαιώνουν δύο ρεπορταζ που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Το ένα αφορά την πρόβλεψη Μητσοτάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε εκλογικά ποσοστά κοντά στο τρίτο κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι σε κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου, ένας εκ των συμμετεχόντων που τασσόταν υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες για να ανακοπεί η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα ότι «όσο παραμένουμε στην εξουσία αυξάνουμε τον κίνδυνο να είμαστε τρίτο κόμμα στις προσεχείς εκλογές»!

Σημειώνεται ότι αδημοσίευτη απόρρητη έρευνα μεγάλης εταιρίας δημοσκοπήσεων αποκαλύπτει ότι αυξάνονται συνεχώς οι μετακινήσεις ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς την Νέα Δημοκρατία καθώς και ότι θα σημειωθεί μεγάλη διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, με το ποσοστό του πρώτου κόμματος να έχει τη σημασία του για την αυτοδυναμία, την οποία μέχρι σήμερα απέκλειαν οι πολιτικές συνθήκες.

Στόχος το κέντρο και η δεξιά
Αυτό που πρέπει να παρατηρηθεί είναι ότι από της αναλήψεως των καθηκόντων του ως νέου αρχηγού της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης είχε υπογραμμίσει την ανάγκη διεύρυνσης του κόμματος. Μάλιστα κατά την ανάληψη των καθηκόντων του είχε πει ότι χρέος είναι να γίνει η ΝΔ κεντροδεξιά παράταξη, αλλά χρειάζεται διεύρυνση. «Στόχος μου είναι να εξασφαλίσω την ενότητα αλλά και να πετύχω την διεύρυνση».

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης συντασσόμενος με την αμφίπελκευρη διεύρυνση περί της οποίας μίλησε ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η διεύρυνση της ΝΔ πρέπει να γίνει τόσο προς το Κέντρο όσο και προς την πατριωτική-κοινωνική Δεξιά».

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμιζαν πάντως ότι κατά τη διεύρυνση αυτή είναι αναγκαία μία ισορροπία και σε ουσία και σε εντυπώσεις από την επιχειρούμενη διεύρυνση, έστι ώστε τα πρόσωπα που θα θελήσουν να ενταχθούν στην Νέα Δημοκρατία να μην είναι αντιπροσωπευτικά είτε νοοτροπιών που δεν ταυτίζονται με τις διαχρονικές αρχές της ΝΔ είτε έχουν προκαλέσει με τις πολιτικές τους θέσεις.

Η συγκεκριμένη παρατήρηση αφορά κυρίως την προσπάθεια προσέλκυσης πολιτικών από το ΠΑΣΟΚ. δεδομένου ότι ειδικώς όσον αφορά στην ομάδα των εκσυγχρονιστών της περιόδου Σημίτη, υπάρχει σοβαρή αντίδραση από τους καραμανλικούς, αλλά και από τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή. Κι αυτό διότι οι κυβερνήσεις εκείνες είναι που του φόρτωσαν δικά τους χρέη, ενώ στη συνέχεια προκειμένου να δικαιολογήσουν τα πεπραγμένα της άθλιας διακυβέρνησης Παπανδρέου θέλησαν να αναδείξουν ως βασικό υπεύθυνο της ελληνικής χρεοκοπίας, τις νεοδημοκρατικές κυβερνήσεις εκείνης της εποχής.

Σημειώνεται ότι πολιτικά ανοίγματα προς στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει δημοσίως ο κ.Μητσοτάκης εκθειάζοντας λ.χ. το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Τάσου Γιαννίτση και τιες προσπάθειες του Ανδρέα Λοβέρδου, θέση που είχε επίσης δημοσια θετική ανταπόκριση από την Άννα Διαμαντοπούλου.
Στα άλλα στελέχη στα οποία προσβλέπει ο κ. Μητσοτάκης είναι ο Γιώργος Φλωρίδης αλλά και ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ποτάμι και είχε χρησιμοποιηθεί και από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Καραμανλικοί και Σαμαρικοί
Παρά το γεγονός ότι όπως προαναφέρθηκε υπάρχουν αντιρρήσεις ως προς το είδος της διεύρυνσης και ως προς ορισμένα στελέχη, από το καραμανλικό στρατόπεδο, ο Κώστας Καραμανλής συνεχίζοντας τη σιωπή του και την αποφυγή κάθε δήλωσης ή ενέργειας που θα μπορούσε να δημιουργήσει εσωκομματικά προβλήματα δεν έχει εκδηλωθεί δημοσίως επι του θέματος. Όμως ένας άλλος αυθεντικός εκπρόσωπος του καραμανλισμού, ο εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού, βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής έχει μιλήσει δημοσίως και ευθαρσώς για τη διεύρυνση, με νόημα που πολλοί δικαιολογημένα υποθέτουν ότι είναι η συμπύκνωση των όσων έχει συζητήσει ο ίδιος, κατά καιρούς, με τον πρώην πρωθυπουργό. Όπως έχει πει ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος, πρέπει να γίνει όσον αφορά στη διεύρυνση της ΝΔ διάκριση ανάμεσα σε «πολιτικά πρόσωπα με γνωστά ονόματα που προέρχονται από άλλους χώρους και ακούγονται όλο και περισσότερο» διότι «υπάρχουν και χρήσιμα στελέχη που έχουν να δώσουν πολλά, αλλά υπάρχουν και φθαρμένα υλικά στα οποία δεν θα επένδυα για ένα καλύτερο αύριο». Και συμπλήρωσε: «Η πραγματική διεύρυνση δεν βρίσκεται στους παλιούς πολιτικούς, αλλά στους νέους πολίτες».

Σχεδόν παρόμοια προσέγγιση αλλά και με σαφέστατη, έστω και εμμέσως απόσταση από τη διεύρυνση που επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ο βουλευτής Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά Δημήτρης Σταμάτης. Σε μία ισορροπία όσον αφορά την ΄’αποψή του επί του θέματος, ερωτηθείς σε συνέντευξή του σχετικώς είπε μεν ότι «Το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ αποτελούν σημαντικούς παράγοντες πολιτικής ισορροπίας και σταθερότητας και η ενδυνάμωση μιας στρατηγικής σχέσης μαζί τους θα ήταν χρήσιμη και επωφελής». Σημείωσε όμως ότι «η επιχειρούμενη διεύρυνση της ΝΔ δεν προσβλέπει σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και ότι «η θεμιτή αυτή επιδίωξη δεν εμπεριέχει στοιχεία πολιτικού καννιβαλισμού και ότι απευθύνεται στην κοινωνία και ιδιαίτερα στα νέα και δυναμικά στοιχεία της».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ