«Ναι» από Τσίπρα και Γεννηματά στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας

«Ναι» από Τσίπρα και Γεννηματά στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας

Σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την απόφαση του κόμματός του πράξη ευθύνης. Στην δήλωση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί με ευρεία ψηφοφορία, όπως αρμόζει άλλωστε σε όποιον λαμβάνει τη βαριά ευθύνη του εκφραστή του λαού και της δημοκρατίας. 



«Θα κρατήσουμε στάση ευθύνης και θα δώσουμε την δυνατότητα η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία», είπε ο κ. Τσίπρας. «Στην πολιτική όπως και στη ζωή έχει πάντα μεγαλύτερη αξία η συνέπεια από τα επικοινωνιακά παιχνίδια».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την κ. Σακελλαροπούλου ως μια εξαίρετη δικαστής, τονίζοντας, μάλιστα, ότι είχε επιλεγεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του ΣτΕ, τονίζοντας ότι ήταν μια πρόταση που τότε καταψηφίστηκε από τον κ. Μητσοτάκη και τους βουλευτές του. Η εκλογή της στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ακύρωνει και την αθλια προπαγάνδα της ΝΔ ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ χειραγωγούσε την δικαιοσύνη.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «επικοινωνιακή ντρίμπλα»: «Ο κ. Μητσοτάκης διέπραξε μέγα ατόπημα που διέσυρε επί μήνες το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και μέγα λάθος που δεν πρότεινε ξανά τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τον αντιγράψει. Εγώ δεν θα κάνω ό,τι εκείνος το ’15 που καταψήφισε τον Παυλόπουλο […] Η θετική μας ψήφος δεν είναι μια επικοινωνιακή πολιτική αλλά μια συνειδητή επιλογή».

Ναι από το Κίνημα Αλλαγής 

«Ναι» στην υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου αποφάσισε το Κίνημα Αλλαγής μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Έτσι λοιπόν η κ. Σακελαροπούλου μπορεί να συγκεντρώσει άλλους 22 βουλευτές και σενάριο της ευρείας πλειοψηφίας επιβεβαιώνεται.

Στη δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά ανέφερε τα εξής: 

«Θέσαμε εξ αρχής το πλαίσιο και τα κριτήρια για τα χαρακτηριστικά του νέου ΠτΔ που συνιστούν προϋπόθεση της δικής μας συναίνεσης.

Η προσωπικότητα της κ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας: Είναι μία γυναίκα που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικές αντιλήψεις, όπως απέδειξε και στη δικαστική της διαδρομή, με το γνωστό ακέραιο δημοκρατικό της ήθος -ιδιαίτερα μάλιστα στα χρόνια της κρίσης.

Είμαι βέβαιη ότι θα εκπληρώσει με υπευθυνότητα και επιτυχία την συνταγματική της αποστολή.

Γι’ αυτό, και θα έχει τη στήριξή μας»


Οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι εξής:

-Η εκτίμηση που έχουν στο πρόσωπα της ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του, όπως ο Μιχάλης Καλογήρου. Εκτίμηση που είχε αποτυπωθεί άλλωστε στην τοποθέτησή της στην κεφαλή του ΣτΕ.

-Η ευρεία υποστήριξή της από όλες τις τάσεις του κόμματος. Το «Ναι» στηρίχτηκες τόσο από τους κεντροαριστερούς όσο και από τους 53.

-Το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε μεταξύ των μελών του κόμματος για το πρόσωπο της νέας προέδρου. Το «πρώτη φορά γυναίκα Πρόεδρος» αποδείχτηκε πολύ ισχυρό επιχείρημα με σαφές «προοδευτικό» πρόσημο. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο πέρναγε η ώρα μεταπείστηκαν ηγετικά στελέχη που αρχικά υποστήριζαν το «Όχι».

-Η αδυναμία διατύπωσης «πειστικού επιχειρήματος», κατά την εκτίμηση της ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, για το «Όχι».

-Η εκτίμηση που υιοθετήθηκε ότι η επιλογή Σακελλαροπούλου σηματοδοτεί πολιτική ήττα για τη Δεξιά που αναγκάστηκε να προτείνει Πρόεδρο από τον προοδευτικό χώρο, παρότι είχε την πλειοψηφία να κάνει την οποιαδήποτε επιλογή.

Υπήρξαν βέβαια αρνητικές φωνές, όπως είχε γίνει και στη διαδικασία για την προεδρία του ΣτΕ. Μην ξεχνάμε ότι ως δικαστή η κ. Σακελλαροπούλου είχε ψηφίσει υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Ωστόσο, το «Ναι» αποδείχτηκε πιο ισχυρό και αυτές οι φωνές δεν εκφράστηκαν στη συνεδρίαση.

Τι δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στα Παραπολιτικά 90,1

Στα Παραπολιτικά 90,1 μίλησε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Έχω ιδιαίτερη εκτίμηση στην κ. Σακελλαροπούλου ως δικαστή, ως νομικό, και ως προοδευτικό άνθρωπο. Βέβαια να σας πω ότι είναι άλλο πράγμα να λέμε για ένα δικαστή ότι είναι προοδευτικός άνθρωπος και άλλο να λέμε αυτό που είπε χθες ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του ότι 'ξέρουμε την πολιτική του οικογένεια'. Θεωρώ ότι αυτό είναι θεσμικό ατόπημα. Δεν έχουν πολιτικές οικογένειες οι δικαστές, οι δικαστές κρίνονται με βάση τη νομική τους κατάρτιση.»

Ερωτηθείς ποια θα είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου: «Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη στα όργανα του κόμματος δεν θέλω να την προδικάσω. Εμεις είμαστε μια δύναμη εθνική και πατριωτική, έχουμε δείξει ότι όπου χρειάζεται να δείξουμε συναίνεση τη δείχνουμε υπάρχει όμως σε θέματα παρόμοια, ένα πλήθος κριτηρίων που πρέπει να εξεταστεί.»

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ