Ελληνοτουρκικά: «Πρεμιέρα» των ΜΟΕ με 34 παραβιάσεις στο Αιγαίο

Ελληνοτουρκικά: «Πρεμιέρα» των ΜΟΕ με 34 παραβιάσεις στο Αιγαίο

Την άφιξη τουρκικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, εν όψει των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την ώρα που στο Αιγαίο είχαμε νέο μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων.


Ειδικότερα, οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας ξεκινούν τις συζητήσεις, στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου, για την επιλογή δραστηριοτήτων υλοποίησης ΜΟΕ, με σκοπό την αποφυγή έντασης και τη μείωση κινδύνου ατυχημάτων.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απηύθυνε κάλεσμα στην Άγκυρα να επιδείξει την ανάλογη συμπεριφορά, αποφεύγοντας τις εντάσεις στην περιοχή, εν όψει της επανέναρξης των συζητήσεων με την τουρκική πλευρά για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Όπως ξέρετε, αυτές τις μέρες ξεκινά ο διάλογος για τα ΜΟΕ. Αυτό που είπα - και είναι γνωστό - στον Τούρκο ομόλογό μου Χουλουσί Ακάρ, είναι ότι για να έχει νόημα αυτός ο διάλογος πρέπει να συνοδεύεται και από συμπεριφορές που κατατείνουν στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή. Και αυτό εξαρτάται και από τις προθέσεις της γείτονος», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός ο διάλογος για τα ΜΟΕ θα έχει νόημα «αν επιδείξουμε όλοι τη σωστή συμπεριφορά». «Αν από τη μία συζητάμε και από την άλλη έχουμε όλα αυτά με τις υπερπτήσεις, παραβιάσεις κτλ. τότε δεν θα υπάρξει η πρόοδος», υπογράμμισε.

Ωστόσο, η Άγκυρα πυροδοτεί την ένταση στο Αιγαίο με τις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Ειδικότερα, τη Δευτέρα εννέα τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 34 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και τέσσερις εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη (οκτώ F-16 και ένα CN-235) προέβησαν επίσης σε έξι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Παράλληλα, έξι από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ