Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό

tsipras boulh 4Στην τελική του ευθεία μπαίνει το ασφαλιστικό καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών περιμένουν το τελικό κείμενο στις αρχές Ιανουαρίου.

Σκληρή «κόκκινη» γραμμή, με απόρριψη οποιασδήποτε μείωσης των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, υιοθετεί η κυβέρνηση ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το ασφαλιστικό σύστημα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την εισήγηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος είχε περιλάβει στην αρχική του πρόταση προς το Μέγαρο Μαξίμου, μειώσεις στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ, με το σκεπτικό ότι μόνο έτσι μπορεί να βγει ο λογαριασμός για το ασφαλιστικό, όπως συμφωνήθηκε το καλοκαίρι με τους δανειστές.

Η ελληνική πρόταση που συζητείται από την Τρίτη σε επίπεδο συλλογικών κυβερνητικών οργάνων θα βασίζεται στη συνταγή «η μισή υποχρέωση με μειώσεις και η άλλη μισή με αύξηση των πόρων».

Οι βασικές αντιπροτάσεις της κυβέρνησης που συζητήθηκαν στο χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο

- πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ή για επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές,

- απόρριψη μειώσεων σε κύριες συντάξεις

- καμία μείωση σε επικουρικές κάτω των 170 ευρώ.

Το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα είναι ότι η προστασία των συντάξεων δεν αποτελεί μόνο επιλογή στοιχειώδους κοινωνικής συνοχής, αλλά είναι και ζήτημα περιεχομένου πολιτικής και βασικών επιλογών. Η κυβέρνηση διαμηνύει στους δανειστές ότι μικρότερες συντάξεις, ειδικά σε μια χώρα ανέργων που υποστηρίζονται από τους συνταξιούχους, σημαίνει ευθέως λιγότερα χρήματα στην εσωτερική κυκλοφορία του χρήματος, στην αγορά, άρα ανακύκλωση της ύφεσης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ