Το έγγραφο του FBI έβαλε «φωτιά» στην προανακριτική για Novartis

Το έγγραφο του FBI έβαλε «φωτιά» στην προανακριτική για Novartis

Το έγγραφο του FBI παρουσίασε στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis κατά την τρίτη μέρα της κατάθεσης ο Ιωάννης Αγγελής.

Το έγγραφο αποκαλύπτει πως από το καλοκαίρι του 2017 η Εισαγγελία διαφθοράς γνώριζε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση, μαζί με την σκιαγράφηση του προσώπου που βρίσκεται πίσω από το προσωνύμιο Ρασπούτιν, αλλά και οι βαρύτατες κατηγορίες κατά της Ελένης Τουλουπάκη σφράγισαν την τριήμερη παρουσία του πρώην επόπτη της εισαγγελίας Διαφθοράς στην προανακριτική επιτροπή.

Καταθέτοντας το έγγραφο αυτό ο κ. Αγγελής κατηγόρησε την εισαγγελία διαφθοράς και την κ. Τουλουπάκη ότι το απέκρυψε από την δικογραφία και προχώρησε στις κατηγορίες των πολιτικών προσώπων βασιζόμενη μόνο τις μαρτυρίες των προστατευόμενων μαρτύρων.

Το έγγραφο εστάλη την 1η Αυγούστου 2017 από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην εισαγγελία Διαφθοράς και σε αυτό γίνονται αναφορές μόνο σε στοιχεία για χρηματισμούς Ελλήνων ιατρών, ενώ στο τελευταίο ερώτημα που αφορά πολιτικά πρόσωπα ξεκαθαρίζει ότι «δεν παρασχέθηκαν πληροφορίες για το κατά πόσο οι ανωτέρω ή άλλα πρόσωπα επηρέασαν με οιονδήποτε τρόπο την πολιτική τιμολόγησης φαρμάκων στην Ελλάδα».

Βουλευτές μέλη της Προανακριτικής επιτροπής αναφέρουν ότι το έγγραφο αυτό δεν συμπεριλήφθηκε στην δικογραφία που εστάλη στην Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018 κατά των 10 πολιτικών προσώπων και προσθέτουν ότι μετά τα νέα δεδομένα η εισαγγελία διαφθοράς θα πρέπει να απαντήσει γιατί δεν συμπεριέλαβε το συγκεκριμένο έγγραφο αλλά και γιατί μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης απέκρυψαν ότι είχαν λάβει ενημέρωση από την αμερικανική πρεσβεία, όπως τουλάχιστον ανέφερε στην κατάθεση του ο κύριος Αγγελής.

Τι είπε ο Αγγελής για την συνάντηση με εκπρόσωπο του FBI

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το κομμάτι της κατάθεσης του αντεισαγγελέα που αφορά στην συνάντηση που είχε με τον νομικό εκπρόσωπο του FBI στην Αθήνα, αλλά και η απάντηση που του έδωσε στο ερώτημα για στοιχεία εμπλοκής πολιτικών προσώπων.

«Για αυτό το θέμα δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες. Γνωρίζω σε γενικές γραμμές ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών και ότι για το θέμα έχει ενημερώσει ο Αμερικανός Πρέσβης τον Υπουργό Δικαιοσύνης, μία φορά πήγε στον Κοντονή και άλλη μια στον κ. Καλογήρου».

Ο διάλογος Αγγελή- Κελέτση για Ρασπούτιν

Ο κ. Αγγελής μετά από πιεστικές ερωτήσεις πολλών βουλευτών φωτογράφισε πίσω από το «Ρασπούτιν» τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς κατά στην τρίτη μέρα της κατάθεσης του έφτασε να πει ότι ήταν πρόσωπο που είχε σχέσεις με τον Κώστα Καραμανλή και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι είχε τοποθετηθεί στην ΕΥΠ.

Ενδεικτικός ήταν ακόμη και ο διάλογος που είχε με τον βουλευτή της ΝΔ, Σταύρο Κελέτση. Αν και ο κ. Αγγελής απέφυγε για ακόμη μια φορά να τον κατονομάσει ευθέως, είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που είχε με τον βουλευτή.

Κελέτσης: Λέτε ότι η νύφη του κ. Δασούλα δουλευτεί σε φορέα που εποπτεύεται από τον Ρασπουτιν. Σε ποιο φορέα δουλεύει;
Αγγελής: Στην γενική γραμματεία καταπολέμησης της διαφθοράς
Κελέτσης: Σε ποιον ανήκει η εποπτεία αυτού του φορέα
Αγγελής: Στον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς
Κελέτσης: Αρα μπορώ να βγάλω συμπεράσματα
Αγγελής: Μπορείτε.

Για αντιφάσεις του Αγγελή κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

Ένα ακόμη στοιχείο της τριμερής καταθέσεις του αντεισαγγελέα ήταν η εμπλοκή του ονόματος του τέως πρωθυπουργού στην υπόθεση Novartis. Αρχικά ο κ. Αγγελής έκανε λόγο για απόφαση του κ. Τσίπρα να μην αποπέμψει την Ελένη Τουλουπάκη από την εισαγγελία διαφθοράς. Χθες μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και τον κατηγόρησε πως είναι ηθικός αυτουργός του ηθικού αυτουργού.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν ολοκληρώσει την κατάθεση του ο κύριος Αγγελής εκτίμησε ότι σωστά ο πρώην πρωθυπουργός δε συμπεριλαμβάνεται στα πρόσωπα που εξετάζει η προανακριτική επιτροπή. Όπως ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αγγελής απαντώντας σε ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας δόλος και καμία ευθύνη Τσίπρα τονίζοντας πως ορθώς δεν βρίσκεται στην προανακριτική. Μάλιστα με βάση αυτή την αναφορά, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για κατάθεση που είχε αντιφάσεις, παλινωδίες και ψέματα τα οποία στη συνέχεια αναγκάστηκε να ανασκευάσει.

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν και το περίφημο έγγραφο του FBI υποστηρίζοντας ότι έξι μήνες μετά, στις 23 Ιανουαρίου 2018, το  FBI έστειλε και δεύτερο έγγραφο όπου μέσα αναφέρονται τα ονόματα Ελλήνων πολιτικών.

«Σήμερα παρουσιάστηκε ένα έγγραφο του Αυγούστου του 2017 το οποίο η πλειοψηφία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ έκαναν σημαία ισχυριζόμενοι ότι καταρρέει η δήθεν σκευωρία περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Για κακή τους τύχη όμως η έρευνα συνεχίστηκε και μετά τον Αύγουστο του 2017 και όπως ενημερωθήκαμε από επίσημο έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2018, το οποίο κατατέθηκε πριν λίγο στην προανακριτική επιβεβαιώνεται η εμπλοκή πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ στο σκάνδαλο Novartis, έγγραφο το οποίο πριν λίγο ο κ. Αγγελής δεν αμφισβήτησε και μάλιστα συμπλήρωσε ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έγγραφο».

Η προανακριτική επιτροπή θα έχει μία σύντομη συνεδρίαση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να εκτιμήσει την μέχρι τώρα πορεία των καταθέσεων και να αποφασίσει για το ποιος θα είναι ο επόμενος μάρτυρας. Οι εργασίες της θα σταματήσουν για τις εορτές των Χριστουγέννων και θα ξεκινήσουν και πάλι στις αρχές Ιανουαρίου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS