Μπακογιάννης: Κάμερες σε 750 σημεία στην Αθήνα -Δούκας: Δεν είναι προτεραιότητά μου

Μπακογιάννης: Κάμερες σε 750 σημεία στην Αθήνα -Δούκας: Δεν είναι προτεραιότητά μου

Σε επτά θεματικές ενότητες θα αναμετρηθούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης και Χάρης Δούκας, στο debate που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην ΕΡΤ, ενόψει του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το debate μεταξύ του Κώστα Μπακογιάννη και του Χάρη Δούκα θα έχει διάρκεια μιάμιση ώρα. Τον συντονισμό θα κάνει ο Γιώργος Κουβαράς, ενώ τις ερωτήσεις προς τους δύο υποψήφιους για τον Δήμο Αθηναίων θα απευθύνουν ο συντονιστής, η επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του ΕΡΤNEWS, Λίδα Μπόλα, και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μάκης Προβατάς.

Λειτουργία της πόλης

Ο νυν δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης ρωτήθηκε για την καθαριότητα στην πόλη και δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με το παρελθόν και μίλησε για τα πεπραγμένα του Δήμου στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

«Αν ρωτήσετε θα σας πουν ότι έχει γίνει πρόοδος. Η Αθήνα είναι καθαρότερη. Αν είναι καθαρή; Όχι. Έχει προχωρήσει μπροστά όμως. Έχει αλλάξει φιλοσοφία. Δεν είναι μόνο τα σκουπίδια. Μια πόλη θέλει νερό, σαπούνι, απολύμανση. Συγχρονίσαμε τον στόλο μας με νέα απορριμματοφόρα. Δώσαμε έμφαση στην ανακύκλωση. Φέραμε τον μπλε κάδο. Έχουμε 350 σημεία υπόγειων σταθμών με κάδους στη πόλη. Ήδη στα 140 έχουν μπει. Αυτό μειώνει και τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων» σημείωσε ο νυν δήμαρχος Αθηναίων.

Από την πλευρά του, ο κ. Δούκας έκανε χρήση του δικαιώματος να κάνει ερώτησει στον κύριο Μπακογιάννη και τον ρώτησε για τον Μεγάλο Περίπατο και πόσο κόστισε. «Χαίρομαι που με ρωτάτε. Στην Ομόνοια μηδενικό κόστος. Στο Σύνταγμα 1,5 εκατομμύριο και η Πανεπιστημίου λίγο λιγότερο από 3 εκατ. ευρώ. Έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Έχουμε καταλάβει το λάθος μας. Το πάθημα δεν θα γίνει μάθημα» είπε ο Κώστας Μπακογίαννης.

«Υπάρχουν κοντέινερ στην υποχρεωτική εκπαίδευση, σοβάδες πέφτουν σε σχολεία… Πρέπει να υπάρχει σχολείο και να υπάρχουν υποδομές. Θέλω να πω ότι δεσμεύομαι ότι η πρώτη μου απόφαση θα είναι να βρω τα προβλήματα και να δημιουργήσω ασφάλεια και αξιοπρέπεια σε μαθητές και καθηγητές», σχολίασε ο Χάρης Δούκας.

«Η Αθήνα δεν προχωράει έτσι», απάντησε ο δήμαρχος. Ανέφερε ότι ο Δήμος γκρέμισε ένα εργοστάσιο, στα Σεπόλια. Μιλώντας για τις εκκρεμούσες απαλλοτριώσεις, είπε ότι ο Δήμος προχώρησε σε 35 απελευθερώσεις χώρων.

«Έχετε δίκιο για τα σχολεία. Έχουμε κάνει εκτενέστατες εργασίες αποκατάστασης σε 170. Μπορούμε να τις κάνουμε το καλοκαίρι, όταν είναι κλειστά. Έχουμε ακόμα πάρα πολλά να κάνουμε… Πρώτος στόχος οι πράσινες αυλές. Μπορούμε να συνεργαστούμε και να το πετύχουμε» πρόσθεσε ο Κώστας Μπακογίαννης.

Σε ερώτηση για τις παιδικές χαρές, για το πώς θα είναι εφικτό σχεδόν ανά μήνα να παραδίδεται μία, ο κ. Δούκας απάντησε: «Έχουν φτιαχτεί ογδόντα παιδικές χαρές, τα προηγούμενα 4 χρόνια ο Κώστας Μπακογιάννης παρέλαβε 70 και έφτιαξε συν δέκα. Εγώ λέω ότι θα φτιάξω 40, μία σε κάθε γειτονιά. Έχω αναδείξει το θέμα και είναι αυτή η προσέγγισή μας, να μιλήσουμε για τις υποβαθμισμένες γειτονιές».

Ασφάλεια

«Η ασφάλεια είναι η βάση. Λέμε ναι στις κάμερες, δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε γειτονιά. Συμφωνήσαμε με τον υπουργό, τον κ. Οικονόμου να βάλουμε κάμερες σε 750 σημεία της πόλης» απάντησε ο Κώστας Μπακογιάννης στην ερώτηση για την ασφάλεια στην πόλη.

Συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει όμως να αλλάξει και το μοντέλο. Χρειαζόμαστε τον αστυνομικό της γειτονιάς. Αυτό θέλει επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις, συνεργασία του δήμου με την αστυνομία και βεβαίως η πρόληψη παίζει σημαντικό ρόλο με παρεμβάσεις όπως ο φωτισμός».

Στην ενότητα της ασφάλειας, ο Χάρης Δούκας ρωτήθηκε για τον φωτισμό των δημόσιων χώρων και αν αυτός είναι αρκετός για την ενίσχυση της ασφάλειας και αν είναι υπέρ της χρήσης των καμερών. «Για να κρατήσεις μια πλατεία ασφαλή θα πρέπει πρώτα να είναι καθαρή, δεύτερον φωτεινή και τρίτον να έχει κόσμο. Σε πολλές πλατείες δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά τα τρία. Ο φωτισμός είναι ζητούμενο, δεν είναι το μόνο. Είναι χαμηλά η απορροφητικότητα, δεν είναι φωτεινές οι πλατείες. Το πρόβλημα της δημοτικής αστυνομίας είναι πρόβλημα της δημοτικής αρχής, είναι μόνο 200 στους δρόμους. Είναι σημαντική η δημοτική αστυνομία και πρέπει να ενισχυθεί. Οι κάμερες δεν είναι προτεραιότητά μου» είπε.

«Η Δημοτική αστυνομία το 2019 ήταν πολύ πίσω. Οι κάμερες είναι προτεραιότητα. Ρωτήστε τους γονείς» είπε ο Κώστας Μπακογιάννης, απαντώντας στο σχόλιο του Χάρη Δούκα ότι «οι κάμερες δεν είναι προτεραιότητά μου».

Μετά την απάντηση του κ. Μπακογιάννη για την ασφάλεια στην Αθήνα, ο Χάρης Δούκας είπε: «Στις γειτονιές, τις πλατείες, τις παιδικές χαρές δεν μου ζητάνε κάμερες, μου ζητάνε την παρουσία οργάνων της τάξης».

«Δεν είναι προτεραιότητά μου οι κάμερες, το πρόβλημα είναι να υπάρχει αστυνομία αν κάτι συμβεί, αλλά σε κομβικά σημεία, σε δύσκολα σημεία, να το δούμε. Τα θέματα της ασφάλειας πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε συνεκτικά και με οργάνωση» πρόσθεσε ο Χάρης Δούκας.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Μπακογιάννης μίλησε για τον Σύλλογο κατοίκων του Αγίου Παύλου. «Πηγαίνετε εκεί και θα δείτε πως λειτουργεί η συμφωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», είπε και πρόσθεσε ότι η ασφάλεια δεν είναι δεξιά ή αριστερή και επεσήμανε ότι για το θέμα των ναρκωτικών θέλει να υιοθετήσει το μοντέλο της Λισσαβώνας. «Μαζί, κύριε Δούκα», είπε χαρακτηριστικά.

Κλιματική αλλαγή / ανθεκτικότητα

Μιλώντας για τα αντιπλημμυρικά, ο Χάρης Δούκας είπε ότι η ομάδα του έχει φτιάξει μία λίστα με 41 ευάλωτες περιοχές και μίλησε για κλαυσίγελω με τις αρμοδιότητες. «Η ευθύνη της πόλης είναι του δημάρχου» είπε και πρόσθεσε ότι δεν είναι όλα τα φρεάτια στην ευθύνη του Δήμου. «Εμείς θέλουμε τις αρμοδιότητες κι ας κόψουμε το λαιμό μας» απάντησε ο κ. Μπακογιάννης.

«Η Αθήνα είναι ανοχύρωτη πόλη», σημείωσε από την πλευρά του ο Χάρης Δούκας και πρόσθεσε ότι «δεν ξέρουμε καν το δίκτυο υδάτων».

«Τι κάναμε; Τη δουλειά μας. Χαρτογραφήσαμε 41 σημεία επικινδυνότητας. Κάποια τα αντιμετωπίσαμε, άλλα τα δρομολογήσαμε και διεκδικήσαμε πόρους, ενώ άλλα τα έχουμε προγραμματίσει. Ένας κλαυσίγελος για τις αρμοδιότητες πρέπει να λάβει τέλος. Η ευθύνη της πόλης είναι του Δήμου. Πρέπει να έχει την αρμοδιότητα. Δεν είναι όλα τα φρεάτια για παράδειγμα του Δήμου. Να ξέρουμε ότι με το να στέλνουμε συνεργείο ουσιαστικά παρανομούμε. Πρέπει να ξεκαθαριστεί το τοπίο. Θέλουμε την αρμοδιότητα για να ξέρουν και οι πολίτες σε ποιους να απευθυνθούν» είπε από την πλευρά του ο νυν δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

«Αφού συμφωνούμε. Μαζί τρέχουμε. Έχουμε κάνει 150 στρέμματα αναπλάσεις. Δείτε τον λόφο Στρέφη. Ξέρετε ότι φυτεύουμε χιλιάδες δέντρα, ότι έχουμε διπλή ανάπλαση. Θα έχουμε ένα νέο πάρκο στρεμμάτων στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ανοίγει ο Αττικός Κήπος. Να δουλέψουμε στου Φιλοπάππου. Κρίμα να διαφωνούμε για σκοπιμότητα για το προφανές» πρόσθεσε ο Κώστας Μπακογιάννης, προχωρώντας σε παρέμβαση.

Ο Χάρης Δούκας ρωτήθηκε στον επόμενο Daniel, «αν πάρετε όλες τις αρμοδιότητες, δεν θα υπάρχουν καταστροφές;». «Δεν υπάρχει επιστήμονας που θα λέει ότι μπορεί να προβλέψει ποιος θα είναι ο επόμενος Daniel και τι επίδραση θα έχει. Δεν θα πω ποτέ, όμως, ότι συμβαίνει κάθε 400 χρόνια, πρόκειται για σύνθετα θέματα που χρειάζονται άμεση δράση. Πρέπει να φτιάξουμε συνολική μελέτη για να δημιουργήσουμε συμπαγείς χώρους πρασίνου, να αξιοποιήσουμε σαν ασπίδα τους λόφους της Αθήνας. Τα θέματα είναι επίκαιρα και για έναν άλλο λόγο: υπάρχει το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητα, πόσο χρήματα έχει ζητήσει ο δήμος Αθηναίων για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα;» είπε.

Επίσης, ο Χάρης Δούκας απάντησε στον κ. Μπακογιάννη λέγοντας: «Εγώ είμαι υποψήφιος δεν ήμουν στη διοίκηση 4 χρόνια, εσείς ήσασταν. Είναι ντροπή να λέει ο κ. Μπακογιάννης ότι η Αθήνα δεν είναι Βόλος, να έρχεται πολύ κατεβασμένη η κακοκαιρία Daniel και μετά γυναίκες να κρατιούνται σε στύλο για να μην τις πάρει το νερό. Η Αθήνα είναι ανοχύρωτη, δεν υπάρχει μελέτη. Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για το πώς η Αθήνα θα γίνει περισσότερο ανθεκτική με έργα όπως συμπαγείς χώροι πρασίνου, η ανθεκτικότητα είναι απαραίτητη».

«Πιστεύετε ότι μπορείτε να μιλήσετε κοινή γλώσσα με Χαρδαλιά, Κικίλια, Μέγαρο Μαξίμου;» ρωτήθηκε ο Χάρης Δούκας. «Έστειλα πριν δύο περίπου εβδομάδες ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων για να υπάρξει παρέμβαση για την κλιματική κρίση, να πάρει ο δήμος τις απαραίτητες υποδομές. Αν με ψηφίσουν, θα αναλάβω την ευθύνη και θα καθαρίσω τα φρεάτια με τις υπηρεσίες και θα προχωρήσω όλες τις μελέτες και τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, δεν θα ρωτήσουν τον περιφερειάρχη, είναι θέμα ζωής» σημείωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.

Υποδομές / Ανάπτυξη

Σε σχετική ερώτηση για τον Μεγάλο Περίπατο, o Κώστας Μπακογιάννης σημείωσε: «Η αρχική σύλληψη (για τον Μεγάλο Περίπατο) ήταν σωστή, αλλά η υλοποίηση είχε λάθη και αδυναμίες. Νομίζω ότι το τελικό έργο αποζημιώνει. Είναι ο πρώτος πράσινος δρόμος της πόλης. Με υποδομές για ΑμεΑ, έχει μειωθεί κατά 25% η ρύπανση και μπορεί στην αρχή να υπήρχε ένα κυκλοφοριακό σοκ, αλλά πλέον έχει αποκατασταθεί…».

«Έγινε σε ένα δρόμο μία απλή διαπλάτυνση. Συνεχίζει να υπάρχει κυκλοφοριακό κομφούζιο και δεσμεύομαι ότι θα ανοίξει η Βασιλίσσης Όλγας για να δώσουμε μία ανάσα», παρενέβη ο Χάρης Δούκας για το Μεγάλο Περίπατο.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Debate Μπακογιάννη-Δούκα με 14 ερωτήσεις

Οι δημοσιογράφοι θα υποβάλουν 14 ερωτήσεις, διάρκειας έως 30'' η καθεμιά. Η χρονική διάρκεια κάθε απάντησης θα είναι έως δύο λεπτά. Κάθε δημοσιογράφος θα έχει δικαίωμα υποβολής μιας συμπληρωματικής ερώτησης (follow up).

Debate Μπακογιάννη-Δούκα: Οι 7 ενότητες των ερωτήσεων
Οι δύο υποψήφιοι Κώστας Μπακογιάννης και Χάρης Δούκας, θα κληθούν να απαντήσουν σε 7 θεματικές ενότητες, εκ των οποίων η μία δεν θα έχει προκαθορισμένο θέμα.

Οι ενότητες στις οποίες θα κληθούν να απαντήσουν ο Κώστας Μπακογιάννης και ο Χάρης Δούκας είναι οι εξής:

  • Λειτουργία της πόλης
  • Ασφάλεια
  • Κλιματική αλλαγή/ανθεκτικότητα
  • Υποδομές/Ανάπτυξη
  • Κοινωνική πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Ελεύθερη ενότητα

Ερωτήσεις, παρεμβάσεις και τοποθετήσεις των υποψηφίων

Ένα ιδιαίτερο στοιχείο του debate ανάμεσα στον Κώστα Μπακογιάννη και τον Χάρη Δούκα ενόψει του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι πως θα μπορούν να υποβάλουν έως τρεις ερωτήσεις μεταξύ τους. Επίσης, οι δύο υποψήφιοι για τον δήμο Αθηναίων θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν έως πέντε παρεμβάσεις, ενάμισι λεπτού η καθεμιά, όποτε το επιλέξουν. Στο τέλος τoυ debate, θα έχουν τη δυνατότητα μιας συνολικής τοποθέτησης, χρονικής διάρκειας έως δύο λεπτών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ