Δύο βαρόμετρα για την κυβέρνηση -Η κρίση και η επόμενη μέρα

Δύο βαρόμετρα για την κυβέρνηση -Η κρίση και η επόμενη μέρα

Oτρόπος και κυρίως η υπευθυνότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε την κρίση του κορωνοϊού όχι μόνο αναγνωρίστηκε από τον διεθνή παράγοντα αλλά αποτέλεσε και την αφορμή να χαρακτηριστεί η Ελλάδα ηγέτης του κόσμου στο θέμα της αντιμετώπησης της πανδημίας.

Να θυμίσουμε ότι ο σχετικός χαρακτηρισμός προήλθε από τον κορυφαίο Ισραηλινο φιλόσοφο Γιουβάλ Νώε Χαράρι ο οποίος αξιολόγησε την στάση στην πανδημία  δύο ηγέτιδων δυνάμεων, των  ΗΠΑ και της Κίνας, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, στο συγκεκριμένο ζήτημα παγκόσμιος ηγέτης αναδείχθηκεΕλλάδα. «Αν είχα να διαλέξω ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά, ποιός να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας για την επιδημία, ποιος θα εκπονήσει μια στρατηγική εξόδου, εγώ θα διάλεγα χωρίς αμφιβολία την Ελλάδα...».

Αλλά και το έγκριτοBloomberg αναφέρει οτι η χώρα που είχε χαρακτηριστεί το προβληματικό παιδί της Ευρώπης δίνει τώρα το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο κατ’αντιδιαστολή προς άλλες ανεπαρκείς ηγεσίες που έδειξαν έλλειψη κυβερνησιμότητας.

Η κρίση απετέλεσε και βαρόμετρο για τους Έλληνες πολίτες στην αξιολόγηση της κυβέρνησης. Και προφανώς, χωρίς να γνωρίζουν την εκ των υστέρων σπουδαία αξιολόγηση του Ισραηλινού φιλοσόφου, έχουν κρίνει ως θετική την στάση της κυβέρνησηςΜητσοτάκη στο συγκεκριμένο πρόβλημα με συντριπτικά ποσοστά. Σε έρευνα της MRB το ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης ανέρχεται σε 79,9 %, της Pulse σε 88%, της OpinionPoll σε 85% και πρόσφατα της MetronAnalysisσε ποσοστό 82%

Αυτή η πάνδημη αποδοχή έχει τη σημασία της καθώς στην έρευνα της OpinionPoll η ανησυχία των πολιτών για την μετάδοση του ιού φτάνει το ποσοστό του 86,4%, οπότε ο συνδυασμός αυτός της μεγάλης  ανησυχίας και της εξ ίσου μεγάλης αποδοχής μεταφράζεται σε εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και λαϊκή έγκριση των όσων πρωτοβουλιών παίρνει. Είναι ενδεικτικό της εμπιστοσύνης αυτής  ότι στην ίδια έρευνα το 78,6% των πολιτών θεωρεί σωστή την απόφαση για κλείσιμο των Εκκλησιών, γεγονός που προσλαμβάνει πρόσθετη βαρύτητα αν σκεφτεί κανείς ότι επρόκειτο για τις μέρες του Πάσχα,το υψηλό θρησκευτικό συναίσθημα του Ελληνορθόδοξο πληθυσμού και, βεβαίως, τα πατραοπαράδοτα έθιμα των ημερών που ο ελληνικός λαός τηρεί ευλαβικά κάθε χρόνο...

Το στοίχημα της επόμενης μέρας

Το στοίχημα της κυβέρνησης πλέον αφορά και την επόμενη ημέρα της σημερινής κρίσης, καθώς οι χειρισμοί της θα αφορούν είτε τις πρωτοβουλίες της στην περίπτωση παράτασης της πανδημίας είτε το πως θα αντιμετωπιστεί  το μετέπειτα διάστημα της κρίσης και οι πληγές που θα αφήσει, κυρίως στην Οικονομία.

Για την περίπτωση που η κρίση τελειώσει νωρίτερα όπως όλοι εύχονται η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει –και αναλόγως θα κριθεί- τις μεγάλες πληγές που αφήνει στην Οικονομία η κρίση, λαμβανομένου μάλιστα υπόψιν ότι ο μεγαλύτερος ίσως κλάδος της εγχώριας οικονομίας, ο Τουρισμός, πλήττεται σε μαγάλο βαθμό εφέτος. Για το 2020 όλες οι Οικονομίες προβλέπεται ότι θα χαρακτηριστούν απο βαθειά ύφεση –για την χώρα μας το ΔΝΤ την ανεβάζει στο αμφιλεγόμενο, πάντως, ποσοστό του 10%- με την ανάκαμψη να μεταφέρεται το 2021. 

Την δυσοίωνη προοπτική -δηλαδή ότι τα οικονομικά της χώρας θα χειροτερεύσουν-   ενώ πριν από δύο μήνες την θεωρούσε  βεβαιη το 47% των Ελλήνων ενώ το 32,1% θεωρεί ότι θα μείνει στάσιμη η ελληνική Οικονομία (MRB) στην  τελευταία δημοσκόπηση της MetronAnalysis (5-7-20)τα ποσοστά αυτά έχουν διαφοροποιηθεί. Έτσι όσοι εκτιμούν ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν στην Οικονομία αντιπροσωπεύουν το 62% των ερωτηθέντων ενώ έχει πε΄σει στο 18% το ποσοστό όσων θεωρούν ότι θα παραμείνουν τα πράγματα στάσιμα.Όμως και στάσιμη να μείνει αυτό δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό για εφέτος με βάση τα πλήγματα που ήδη εχει δεχθεί η Οικονομία  εξ αιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Με άλλα λόγια η κρίση και ο τρόπος αντιμετώπισης των απόνερών της είναι το άλλο Βαρόμετρο για την κυβέρνηση, η οποία, πάντως, έχει ήδη στην φαρέτρα της τους επιτυχημένους χειρισμούς του προηγούμενου κρισίμου διαστήματος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS