Διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας σχεδιάζει ο Μητσοτάκης

Διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας σχεδιάζει ο Μητσοτάκης

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη στρέφεται τώρα η προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταφέρει στις Βρυξέλλες το βάρος των αποφάσεων απέναντι στην Τουρκία. 

Η ελληνική πλευρά έχει αξιοποιήσει μέχρι στιγμής τις ενεργές συμμαχίες που έχει στην ανατολική Μεσόγειο, με το Ισραήλ και την Αίγυπτο να καταδικάζουν το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να το αποδοκιμάζουν επισήμως. 

Πλέον το μπαλάκι περνάει στους Ευρωπαίους ηγέτες με την ελληνική κυβέρνηση να θέτει σε κορυφαίο επίπεδο το πρόβλημα της τουρκικής προκλητικότητας στα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και το γεγονός ότι αμφισβητεί ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και τα κεκτημένα, με την τακτική της να επηρεάζει και άλλες χώρες της Μεσογείου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα σκοπεύει να θέσει τα θέματα όχι μόνο στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, ζητώντας ξεκάθαρες τοποθετήσεις και σαφή αποδοκιμασία. 

Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης ήταν η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η οποία τόνιζε: «σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το μνημόνιο που υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δεν έχει καμία αξία. Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει επιτέλους τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής».

Στην ίδια λογική, τα επόμενα βήματα είναι να τεθεί το θέμα στον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS