Δένδιας: Πιστεύω ότι η Τουρκία δεν θα διακινδυνεύσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Δένδιας: Πιστεύω ότι η Τουρκία δεν θα διακινδυνεύσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

«Πιστεύω ότι η Τουρκία θα είναι εξαιρετικά προσεκτική στις κινήσεις της και δεν θα διακινδυνεύσει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο», σημειώνει ο Νίκος Δένδιας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τονίζει ότι η Τουρκία δεν θα διακινδυνεύσει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, καθώς αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της. Σημειώνει, παράλληλα, ότι ο κίνδυνος, όμως, εντός τέτοιου επεισοδίου, έστω και ακούσιου, δεν μπορεί να αποκλειστεί «από τη στιγμή που καταγράφονται, σχεδόν καθημερινά,εμπλοκές οπλισμένων μαχητικών στον ουρανό του Αιγαίου».

Ο υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι η κατάσταση με την Τουρκία θα πρέπει να αποκλιμακωθεί, προσθέτοντας ότι η συνέχιση του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. «Συνεπώς, δεν ανησυχούμε. Συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα να επιδιώκουμε τον διάλογο, παραμένοντας όμως σε εγρήγορση και γνωρίζοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων εξασφαλίζει την αποτροπή κάθε επιβουλής», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Δένδιας: Η Τουρκία να μετρά το μέγεθός της αναλογικά με τη σκιά της

Αναφορικά με τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση ασκεί λανθασμένη πολιτική κατευνασμού της Άγκυρας, ο Νίκος Δένδιας σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει να καταγγέλλει διεθνώς την τουρκική προκλητικότητα, με αποτέλεσμα να πετύχει την καταδίκη της Συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης από μεγάλες χώρες. «Δεν θα πρέπει να συγχέουμε τη σύνεση και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει η χώρα μας έναντι της προκλητικής, παράνομης συμπεριφοράς και της αμετροέπειας στον πολιτικό λόγο των γειτόνων μας, με τον κατευνασμό. Έχουμε καταστήσει σαφές σε όλους τους διεθνείς συνομιλητές μας, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις στην προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Θα προασπίσουμε και το τελευταίο χιλιοστό εθνικού εδάφους, όπως δεσμευόμαστε από το Σύνταγμα, το οποίο ορκιστήκαμε να τηρούμε. Δεν είναι θέμα πολιτικής επιλογής, αλλά υποχρέωσης. Η Τουρκία θα ήταν ωφέλιμο επίσης να μετράει το μέγεθός της αναλογικά με τη σκιά της και όχι με βάση τα όνειρά της», σημειώνει.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός έθεσε με σαφήνεια στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τουρκικές ενέργειες, όπως το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Τουρκίας Λιβύης και τη διαχείριση του Μεταναστευτικού. «Μπορεί να μην υπήρξε συγκεκριμένη πρόοδος, ωστόσο αποτιμώ θετικά το γεγονός ότι συναντήθηκαν οι δύο πλευρές στο ανώτατο επίπεδο».

Ξεκάθαρη η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ζήτημα των κυρώσεων προς την Τουρκία, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι έχουν ήδη υιοθετηθεί κυρώσεις για το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ ενώ πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Οκτωβρίου αποφάσισε την επιβολή μέτρων κατά νομικών και φυσικών προσώπων, απόφαση την οποία προσυπέγραψε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. «Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να δείχνει την αποφασιστικότητά της απέναντι σε αυτές τις πρακτικές με τον πλέον σαφή τρόπο και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι οι εκβιασμοί της Τουρκίας απέναντι στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της πρέπει να σταματήσουν.

Οι επιδιώξεις από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ

Τέλος, αναφορικά με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες θα εκτιμήσουν και θα ανταλλάξουν απόψεις πάνω στα απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα των ομάδων εργασίας και των τεχνικών κλιμακίων, που έχουν πραγματοποιήσει πλειάδα επαφών, εκάστη στο αντικείμενό της. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει εκ νέου με τον πρόεδρο Τραμπ για τις περιφερειακές προκλήσεις και τον ρόλο της χώρας μας στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό μέλος του NATO, έναν αξιόπιστο εταίρο και έναν ολοένα ενισχυόμενο πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη, πολύπαθη περιοχή μας», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS