Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις: Δεν άφησαν μόνο το Μάτι να καεί αλλά τη Μάνη και τα Κύθηρα - Κινήθηκε νομικά ο δήμαρχος του νησιού

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις: Δεν άφησαν μόνο το Μάτι να καεί αλλά τη Μάνη και τα Κύθηρα - Κινήθηκε νομικά ο δήμαρχος του νησιού

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετά τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής της Κυριακής» γιατη συγκάλυψη που επιχειρήθηκε για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, δια στόματος του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής, Βασίλη Ματθαιόπουλου, αποκαλύπτεται ότι σκοπιμότητες και κόντρες μεταξύ αξιωματικών της Πυροσβεστικής είχαν σαν αποτέλεσμα να καούν τα Κύθηρα και η Μάνη το 2017. 


Ειδικότερα, στο ηχητικό ντοκουμέντο από τη συνομιλία του κ. Ματθαιόπουλου με τον επικεφαλής των ερευνών για τη φωτιά στο Μάτι, Δημήτρη Λιότσιο, ακούγεται ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής να λέει πως το 2017 το αρχηγείο της Πυροσβεστικής άφησε αβοήθητους τους κατοίκους στα Κύθηρα και στη Μάνη και δεν έστειλε εναέρια μέσα για την κατάσβεση της φωτιάς, με σκοπό να εκθέσει τον επικεφαλής στις περιοχές αυτές.

«Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο (σ.σ. αρχηγό της Πυροσβεστικής)-Βασιλειάδη (σ.σ. υπαρχηγό της Πυροσβεστικής). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στις εισαγγελίες του Γυθείου και του Πειραιά» ακούγεται να λέει ο κ. Ματθαιόπουλος.

https://www.youtube.com/watch?v=npNqo3b28lc



Κινήθηκε νομικά ο δήμαρχος Κυθήρων

Νομικά εναντίον της τότε πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του πυροσβεστικού σώματος έχει ήδη κινηθεί ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, όπως αποκαλύπτει στο iefimerida.gr.

Ο δήμαρχος Κυθήρων προχωρά σε βαρύτατες καταγγελίες, σχολιάζοντας το σοκαριστικό ηχητικό ντοκουμέντο για τη φωτιά στο Μάτι και την απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών για την τραγωδία με τους 102 νεκρούς. Μεταξύ άλλων στη συνομιλία, ο τότε υπαρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος δήλωσε ότι άφησαν τα Κύθηρα και τη Μάνη να καούν το 2017, καθώς υπήρχαν στη μέση κόντρες μεταξύ αξιωματικών. «Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα και στη Μάνη χωρίς εναέρια μέσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τότε υπάρχηγός.

Ο δήμαρχος Κυθήρων υποστηρίζει ότι τότε ζητούσε από τον Νίκο Τόσκα να στείλει εναέρια μέσα στο νησί, ωστόσο, εκείνος του απάντησε ότι ενεργεί κομματικά. «Μας έχει προκληθεί αηδία και νομίζω σε όλη την ελληνική κοινωνία από αυτούς τους διαλόγους που είδαν το φως της δημοσιότητας. Είναι ξεκάθαρο ότι η αγωνία, την οποία είχαμε εκφράσει το 2017, ήταν πέρα για πέρα αληθινή. Θα σας θυμίσω ότι τότε ζητούσα επιμόνως περισσότερα εναέρια μέσα για τη φωτιά των Κυθήρων και η απάντηση που είχε έρθει από τον κ. Τόσκα ήταν ότι είμαι μέλος της ΝΔ και ότι ενεργώ κομματικά. Προφανώς του επιστρέφω αυτούς τους χαρακτηρισμούς και τώρα που αποδεικνύεται περίτρανα το πόσο δίκιο είχα, είναι ξεκάθαρο ότι και ως δήμος και εγώ προσωπικά ως πρόσωπο, πλέον, θα εξαντλήσουμε κάθε νομικό περιθώριο το οποίο υπάρχει, προκειμένου οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν και ποινικά και αστικά, και από πλευράς αποζημίωσης δηλαδή», σχολιάζει ο κ. Χαρχαλάκης.

«Είναι φρικιαστικές αυτές οι αποκαλύψεις, είναι αδιανόητο ένα ευρωπαϊκό κράτος, ένας κράτος της δύσης, να ενεργεί με τέτοιες γκανγκστερικές πρακτικές. Είναι προφανές ότι είμαστε εξοργισμένοι, συνολικά η τοπική κοινωνία και ξεκαθαρίζω προς πάσα κατεύθυνση ότι αυτό δεν θα μείνει έτσι. Θα τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι», προσθέτει ο δήμαρχος Κυθήρων.

«Εχω ήδη κινηθεί νομικά. Εχω δώσει εντολή στους δικηγόρους μου για υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου και ονομαστικά, βέβαια, όπως καταλαβαίνετε, γιατί στο κάδρο των ευθυνών είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα. Κατ΄ αρχήν πολιτικά πρόσωπα. Και η πολιτική ηγεσία τότε και η φυσική ηγεσία έχουν ευθύνη είναι ξεκάθαρο αυτό. Το πιο ανησυχητικό βέβαιο απ’ όλα, το πιο ύποπτο και το πιο περίεργο είναι ότι σήμερα τρία χρόνια μετά δεν έχω κληθεί από κανέναν υπεύθυνο να δώσω κατάθεση ως δήμαρχος ενός νησιού, του οποίου κάηκε το 12% της έκτασης», ανέφερε.

 Στάχτη πάνω από 20.000 στρέμματα στα Κύθηρα

Περισσότερα από 20.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης κάηκαν από την πυρκαγιά στα Κύθηρα το 2017.

Οι εικόνες που είχαν κάνει τότε το γύρο του διαδικτύου από τα σημεία που πέρασαν οι φλόγες είναι ενδεικτικές της καταστροφής που προκάλεσαν σε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του νησιού. 

Μνήμες και από την φωτιά στη Μάνη

Μνήμες από την μεγάλη φωτιά σε Κότρωνα και Σκουτάρι στη Μάνη ανασύρει τρία χρόνια μετά, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος που είδε το αυτοκίνητο του να τυλίγεται στις φλόγες.

«Εκείνο που παρατήρησα εκείνη την χρονιά από την πρώτη κιόλας στιγμή, από όπου περνούσα, έβλεπα παρατημένες σωλήνες της Πυροσβεστικής. Αυτό μου προξένησε μεγάλη εντύπωση, ενώ την επόμενη μέρα διαπίστωσα ότι υπήρχε κόντρα της Πυροσβεστικής με τον τότε υπουργό. Δυστυχώς όταν έρχονται άλλοι αξιωματικοί σε μια άγνωστη για εκείνους περιοχής για να κάνουν κουμάντο, γίνονται πολλά λάθη. Θα πρέπει ο τοπικός αξιωματικός σε συνεργασία με τον ανώτερο του να κάνουν την δουλειά. Κάποιος που έρχεται για πρώτη φορά δεν μπορεί να γνωρίζει πως είναι η περιοχή. Αυτή ήταν από τότε η άποψη μου», εξηγεί ο δήμαρχος ανατολικής Μάνης και αποκαλύπτει πως κατάφερε να σωθεί από τις φλόγες που είχαν τυλίξει το αυτοκίνητο του.

«Πηγαίναμε από τον Κότρωνα προς το Σκουτάρι που ήταν το άλλο μεγάλο πύρινο μέτωπο, με αποτέλεσμα να περάσουμε μέσα από τις φλόγες. Ήταν ανοιχτό και το air condition κι έτσι το κακό δεν άργησε να γίνει. Κάλεσα το πυροσβεστικό όχημα από τον Κότρωνα και δεν ήρθε. Τυχαία ήρθε ένα όχημα από το Σκουτάρι, αλλά τι να το κάνεις από την φωτιά του αυτοκινήτου μου εξαιτίας των ανέμων άρπαξε και το βουνό. Είναι ακριβώς όπως σας τα λέω».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS