Τσίπρας: Προσβλέπουμε σε προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων

Τσίπρας: Προσβλέπουμε σε προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων

Με θερμά λόγια μίλησε για την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα ο Ντόναλντ Τραμπ αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτισε τη συνεργασία της χώρας του με την Ελλάδα σε οικονομία και εξοπλιστικά, τονίζοντας τη στήριξή του για «αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος» και ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό για τη φιλοξενία στη Σούδα και για τα χρήματα που δαπανά για το ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Αθήνα προσβλέπει σε σημαντικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς την Τουρκία.

Τραμπ: Επιβεβαίωσα τη στήριξη για ανακούφιση του χρέους

Τον λόγο πήρε πρώτος ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζοντας τιμή του να καλωσορίσει τον Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ. «Είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος που κατόρθωσε κάτι ιδιαίτερο» σχολίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι το λίκνο του πολιτισμού και της δημοκρατίας. Έχετε στα χέρια σας μία εξαιρετική κληρονομιά. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν μία κοινή δέσμευση υπέρ της κυριαρχίας και της ελευθερίας. Είχαμε μία εξαιρετικά καρποφόρα συζήτηση για θέματα εμπορίου και ενέργειας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε επιπλέον: «Οι Aμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα τους. Ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό «για τη φιλοξενία στη Σούδα», προσθέτοντας ότι η αναβάθμιση του στόλου των F-16 θα ενισχύσει τη συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ. «Ενθάρρυνα τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα προσφέρει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις. Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την ενεργειακή της πολιτική. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που τιμά την υποχρέωση για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ» κατέληξε ο Ντόναλντ Τραμπ.

https://www.youtube.com/watch?v=RxjDUjj0A0Y

Τσίπρας: Προσβλέπουμε στη βοήθεια των ΗΠΑ να εξέλθουμε από την κρίση

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε πιο σημαντική από ποτέ τη στρατηγική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας, τονίζοντας ότι η Αθήνα προσβλέπει σε προσέλκυση επενδύσεων. «Η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων. Προσβλέπουμε στη λύση του Κυπριακού στα πλαίσια του ΟΗΕ. Πιστεύω ότι οι συνομιλίες μας θα δώσουν μία δυναμική ώθηση στην, ήδη, σημαντική συνεργασία μας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα συνιστά εγγυητή σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία επισήμανε ότι «ταυτόχρονα διατηρούμε τον διάλογο με την Τουρκία παρά τις δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», προσθέτοντας όμως ότι παρά τις παραβιάσεις στο Αιγαίο καθημερινά, η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και την παραμονή της στο ΝΑΤΟ. «Θέλουμε να κάνουμε σαφές στην Άγκυρα ότι ο δρόμος στην Ευρώπη και η συνεργασία με τη Δύση έχει και κάποιες υποχρεώσεις, όπως να συνεργάζεται και να μην προκαλεί εντάσεις με σύμμαχες χώρες» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Αλεξανδρούπολη μπορεί να αποτελέσει μία πύλη εισαγωγής σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ. «Είμαι πολύ αισιόδοξος μετά τη συζήτηση που είχαμε με τον Ντόναλντ Τραμπ» πρόσθεσε. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η στρατηγική μας συνεργασία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία μίας νέας ομάδας εργασίας των υπουργών Οικονομίας των δύο χωρών, που θα προωθεί τα συμφέροντα ΗΠΑ και Ελλάδας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ