Αβραμόπουλος: Hot spots μπορούν να δημιουργηθούν μόνο στην Ελλάδα

avramopoulos 5Η θέση της Ελλάδας είναι δημιουργία κέντρων προσφύγων στην Τουρκία, έλεγχος στα σύνορα, παραλαβή από τις βάρκες από τη Frontex/ μεταφορά στα ελληνικά hot spots και διαχωρισμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών εντός 48 ωρών, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, το βράδυ της Δευτέρας στο Star.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι τη συγκεκριμένη θέση την έχει υποβάλει στους Ευρωπαίους από τον Σεπτέμβριο που ανέλαβε ωστόσο παραδέχθηκε πως μέχρι στιγμής «έχουμε επιστρέψει πολύ λίγους», προσθέτοντας πως «το πρόβλημα ξεκινά από την ακτή της Τουρκίας». Αναφέροντας σχετικό αριθμό, είπε ότι τον τελευταίο μήνα έχουν εισέλθει στην Ελλάδα 53.000 πρόσφυγες και έχουν επιστραφεί μόλις 130.

«Έχουμε σηκώσει και αεροπλάνα για το Πακιστάν. Τα δύο μας τα γύρισαν πίσω, το ένα άφησε τους μισούς. Η Ελλάδα θέλει τις επιστροφές, δεν είναι αλήθεια το αντίθετο. Η Ευρώπη είναι αυτή που δεν μπορεί να τις πετύχει» διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των κοινών περιπολιών Τουρκίας-Ελλάδας με εμπλοκή ΝΑΤΟ, επεσήμανε πως ό,τι ξέρει για το θέμα είναι από τα ΜΜΕ και εξήγησε ότι αν αφορούν τις ακτές της Τουρκίας είναι θετικό και μπορεί να γίνει αποδεκτό. «Αν αφορά, όμως, και τις δύο ακτές, πρέπει να το δούμε λίγο» τόνισε.

Ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν αρνητικές κινήσεις από την πλευρά της Ευρώπης στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, «ακόμα και να κλείσουν τα σύνορα, παρ' ότι η Ελλάδα θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της».

Όπως πρόσθεσε, σε αυτή την περίπτωση «δεν θα δημιουργηθεί κάποιο φαινόμενο, το οποίο θα είναι τραγικό, αλλά θα είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα, που θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε». Καταρχάς θα μειωθούν οι προσφυγικές ροές, σημείωσε, αλλά ο αριθμός των προσφύγων που θα εγκλωβιστεί θα είναι διαχειρίσιμος. Συνέχισε μιλώντας για το φράχτη του Έβρου, τονίζοντας πως αν και καταλαβαίνει το αίτημα για να «πέσει ο φράχτης», που και ο ίδιος φώναζε παλιότερα, σήμερα το πρόβλημα τίθεται διαφορετικά.

Από πλευράς του, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι τα hotspots μπορούν να δημιουργηθούν μόνο στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία, ενώ -όπως εξήγησε- θα αποτελούνται από στελέχη της Europol, της Frontex, της Eurojust και των εθνικών αρχών. Όσον αφορά την Ελλάδα, τόνισε ότι δεν έχει απορροφήσει κονδύλια ύψους 375 εκ. ευρώ, ενώ υποστήριξε ότι πάντα τα αιτήματα της εξετάζονται κατά προτεραιότητα και μέχρι σήμερα «από τα 16, έχουν εγκριθεί τα 14 και έχουν δοθεί 29,2 εκατ. ευρώ».

Αναφορικά με το θέμα της ενίσχυσης των συνόρων με τα Σκόπια με στήριξη της Ευρώπης, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, είπε: «Ποτέ δεν τέθηκε θέμα για στρατιωτική ενίσχυση των συνόρων με τα Σκόπια, όπως και ποτέ δεν τέθηκε θέμα για έξοδο της χώρας από τη Σένγκεν. Δεν τίθεται ζήτημα να προστατευτεί η υπόλοιπη Ευρώπη από την Ελλάδα. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «δεν έγιναν ποτέ επίσημα συζητήσεις για “μικρή Σένγκεν”».

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει μια παρανόηση για τα 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία: «Δεν δίνονται στην Τουρκία αλλά στο ειδικό fund για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες. Τα διαχειρίζεται ειδική μεικτή διαχειριστική αρχή και αφορά τη διατροφή, την ιατρική περίθαλψη και τις εγκαταστάσεις των προσφύγων».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ