O Άρειος Πάγος για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία

areios pagos

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Μπόμπολης πρότεινε στο Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να επικυρωθούν οι ποινές που επιβλήθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ηλείας Πάτρας για τις φωτιές στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007, στον πρώην νομάρχη Ηλείας Χαρ. Καφύρα, στον πρώην δήμαρχο Ζαχάρως Παντ. Χρονόπουλο και τον δασοφύλακα Μίνθης, Παν. Τσούρα για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, κατά συρροή, καθώς και στην 84χρονη κάτοικο Παλαιοχωρίου, Σοφία Νικολοπούλου, για το αδίκημα του εμπρησμού.

Στις τραγικές φωτιές του Αυγούστου του 2007 στην Ηλεία χάθηκαν συνολικά 36 άτομα.

Το Εφετείο, το περασμένο έτος, σε κάθε έναν κατηγορούμενο επέβαλε ποινή φυλάκισης 77 ετών (κατά συγχώνευση 40 έτη). Όμως επειδή τα συγκεκριμένα αδικήματα διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, η ανώτατη εκτιτέα ποινή -σύμφωνα με την ποινική νομοθεσία - είναι 10 χρόνια για κάθε ένοχο.

Ακόμα, σύμφωνα με την εφετειακή απόφαση, οι ποινές και για τους τέσσερις καταδικασθέντες είναι εξαγοράσιμες προς 5 ευρώ την ημέρα. Συνολικά θα πρέπει κάθε ένας να καταβάλει 40.000 ευρώ σε δόσεις, των 1.200 ευρώ τον μήνα.

Αντίθετα, η Σοφία Νικολοπούλου θα εκτίσει την ποινή της σε κατ΄ οίκον περιορισμό, λόγω οικονομικής αδυναμίας εξαγοράς της ποινής της.
Παράλληλα, το Εφετείο αθώωσε τον τότε προϊστάμενο της Πυροσβεστικής Κρεστένων, Ν. Μιχαλόπουλο.

Στην συνέχεια οι Χαρ. Καφύρας, Παντ. Χρονόπουλος και Παν. Τσούρας άσκησαν αναίρεση κατά της καταδικαστικής εφετειακής απόφασης στον 'Αρειο Πάγο, ενώ δεν άσκησε αναίρεση η Σοφία Νικολοπούλου.

Ο κ. Μπόμπολης πρότεινε στον 'Αρειο Πάγο την απόρριψη της αίτησης αναίρεσης των τριών καταδικασθέντων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS