Το απόγευμα η ορκωμοσία των νέων υπουργών -Πώς και γιατί αποφάσισε τις 5 αιφνιδιαστικές αλλαγές ο πρωθυπουργός

Το απόγευμα η ορκωμοσία των νέων υπουργών -Πώς και γιατί αποφάσισε τις 5 αιφνιδιαστικές αλλαγές ο πρωθυπουργός

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα ορκισθούν στις 18:00, στο Προεδρικό Μέγαρο, οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί, μετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα για τη νέα χρονιά με περαιτέρω αποτελεσματικότητα στο κυβερνητικό έργο, ενόψει και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Αλλά και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών που αποτελεί Νο 1 προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα «ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινωνική διάσταση των μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει αυτή τη χρονιά η κυβέρνηση». Σημειώνεται εξάλλου ότι το 2024 είναι χρονιά που έχει εκλογικό πρόσημο, καθώς στις 9 Ιουνίου θα στηθούν οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές.

Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης ο στόχος Μητσοτάκη

Το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει ο πρωθυπουργός μετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι ξεκάθαρο. Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου και αποφασιστικότητα για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η κατά πολλούς προδιαγεγραμμένη εδώ και καιρό αντικατάσταση του Γιάννη Οικονόμου από την κεφαλή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η κάθοδος των Κροατών χούλιγκαν το καλοκαίρι και τα επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ με συνέπεια τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, αλλά εν συνεχεία και ο θανάσιμος τραυματισμός του αστυνομικού Λυγγερίδη από ναυτική φωτοβολίδα είχαν βαρύνει την εικόνα του υπουργείου με το Μέγαρο Μαξίμου να θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να γίνει αντικατάσταση της ηγεσίας με επικεφαλής έναν άνθρωπο που έχει υπηρετήσει στο ίδιο πόστο πέντε φορές στο παρελθόν σε πολλές και διαφορετικές κυβερνήσεις. Η εμπειρία του αυτή τη στιγμή κρίθηκε ότι είναι απαραίτητη για τις αλλαγές εκείνες που χρειάζονται τη δεδομένη στιγμή.

Η επανάληψη ανάλογων επιτευγμάτων των θητειών Χρυσοχοϊδη αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση, καθώς η καταπολέμηση της εγκληματικότητας είναι από τους τομείς του κυβερνητικού έργου που χρήζουν άμεσης βελτίωσης. Η ασφάλεια αποτελεί μία από τις κεντρικές πολιτικές στοχεύσεις της ΝΔ, που όμως δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Ο κ. Χρυσοχοΐδης καλείται να αλλάξει αυτή την εικόνα και, σε συνδυασμό με τις κρίσεις στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίες επίκεινται, να υπάρξει μια πλήρης αναδιοργάνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Κάτω από τον κ. Χρυσοχοίδη τοποθετήθηκε ένα νέο πρόσωπο που μπαίνει για πρώτη φορά στην κυβέρνηση, ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Φρέσκο πρόσωπο και στο υπουργείο Παιδείας, στη θέση του υφυπουργείου που έμεινε κενή μετά τη μετακίνηση-αναβάθμιση της Δόμνας Μιχαηλίδου. Η Ιωάννα Λυτρίβη αναλαμβάνει σήμερα υφυπουργός Παιδείας. Νέο πρόσωπο, εξελέγη βουλευτής επικρατείας στις τελευταίες εκλογές ενώ στο παρελθόν έχει θητεύσει τόσο στο πλευρό Μητσοτάκη -επί υπουργείας του στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης- ως επιστημονική συνεργάτις στο γραφείο του, όσο και σε άλλες θέσεις και οργανισμούς που έχουν να κάνουν με την επαγγελματική εκπαίδευση και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Το τρίτο νέο πρόσωπο που για πρώτη φορά μπαίνει στην κυβέρνηση είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ο οποίος θα ορκιστεί υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναλαμβάνοντας και τα θέματα του Τύπου.

Σε ότι αφορά τη μετακίνηση του Αδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας κρίθηκε σκόπιμη λόγω ακριβώς της μεταρρυθμιστικής ατζέντας που προωθεί η κυβέρνηση, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό σε τομείς όπου η χώρα υστερεί από την υπόλοιπη Ευρώπη. Το 2024 χαρακτηρίζεται από συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ως η χρονιά-ορόσημο για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίοι διαμηνύουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συγκρουστεί με κατεστημένες αντιλήψεις και συμφέροντα.

Το υπουργείο Υγείας θα υλοποιήσει τον νέο Χάρτη της Υγείας που θα αφορά την αναδιοργάνωση των ΥΠΕ, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν ότι αφορά τον τρόπο διοίκησης των νοσοκομείων και όχι κατάργηση κάποιου από τα υφιστάμενα. Ταυτόχρονα, θα ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του ΕΚΑΒ.

Στη θέση του Αδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Εργασίας πηγαίνει η Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία μπορεί να αναλαμβάνει για πρώτη φορά θέση υπουργού, ωστόσο στο παρελθόν είχε υπηρετήσει υφυπουργός Εργασίας.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ