Απελάθηκε από την Ελλάδα ο πρέσβης της Λιβύης

Απελάθηκε από την Ελλάδα ο πρέσβης της Λιβύης

Στο υπουργείο Εξωτερικών έφτασε το πρωί ο πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα, καθώς έληξε το τελεσίγραφο που είχε στείλει ο Νίκος Δένδιας προκειμένου να φέρει την τουρκολιβυκή συμφωνία. Όπως έγινε γνωστό, ο πρέσβης αποχώρησε 10 λεπτά αργότερα. 

«Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα εκκλήθη στο υπουργείο όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που της είχαμε θέσει. Περαιτέρω, σημείωσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, τονίζοντας πως είναι ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Επίσης, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως η απέλαση δεν αποτελεί διακοπή διπλωματικών σχέσεων.

Αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας.

«Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών» διεμήνυσε.

Ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι πέραν των τυπικών ελαττωμάτων της, αυτή η απόπειρα είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και συμπλήρωσε πως είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα, υπογράμμμισε.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην επιστολή του επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία επισημαίνει ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι «παράξενο», καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία. Στην ίδια επιστολή, όπως σημείωσε, τόνισε επιπλέον ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει.

 

Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης

Το κατώφλι της Βουλής των Ελλήνων θα περάσει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, ο οποίος πρόσκεινται στον στρατηγό Χαφτάρ. Αντίκεινται, δηλαδή, στη συμφωνία με την Τουρκία.

Η συνάντηση στο Μέγαρο της Βουλής θα διεξαχθεί στον απόηχο της καταψήφισης από τη λιβυκή Βουλή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη.

Η Βουλή της Λιβύης χαρακτηρίζει παράνομη τη συμφωνία του Ερντογάν, σημειώνοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δεν σέβεται τα έννομα δικαιώματα των υπόλοιπων χωρών της ανατολικής Μεσογείου.

Κάλεσε δε, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει και να ανακόψει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS