Αναστολή συμβάσεων: Τι θα ισχύει για το επίδομα των 534 ευρώ

Αναστολή συμβάσεων: Τι θα ισχύει για το επίδομα των 534 ευρώ

Στην επέκταση του μέτρου της αναστολής εργασίας αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης κατά την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο διάγγελμά του πρωθυπουργού για την επανεκκίνηση της οικονομίας.


Αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Βρούτσης περιέγραψε αναλυτικά τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας. Ανάμεσα σε αυτά αναφέρθηκε στο μέτρο της αναστολής εργασίας, που επεκτείνεται πέραν του Μαΐου και για τον μήνα Ιούνιο και Ιούλιο για τους τομείς τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού.

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε πως το μέτρο της αναστολής βρίσκεται σε ισχύ για όλες τις επιχειρήσεις το Μάιο, με εκείνες που επανήλθαν σε λειτουργία να διατηρούν ως και το 60% των εργαζομένων τους και τους απασχολούμενους να λαμβάνουν ποσό 534 ευρώ.

Συνεχίζεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας, σε ποσοστό μάλιστα έως 100%, των εργαζομένων στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Το μέτρο αναστολής και τον Ιούνιο και Ιούλιο

Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε πως το μέτρο της αναστολής θα παραταθεί σε ποσοστό 100% αποκλειστικά για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού και τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Ωστόσο, ο κ. Βρούτσης τονίζει πως μέσα στον Ιούνιο παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο Γιάννης Βρούτσης όμως αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο σημείωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του. «Στο δίλημμα, συνεπώς, “επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας”, επιλέγω την ενίσχυση εργασίας. Είναι η μόνη υπεύθυνη και ρεαλιστική απάντηση στα λουκέτα που απειλούν, πια, όλες τις οικονομίες» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός μιλώντας για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.

Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου με διάρκεια ως την 30η Σεπτεμβρίου με πιθανότητα επέκτασης σε περίπτωση ανάγκης. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας με μειωμένο τζίρο τουλάχιστον κατά 20%. Επίσης σε αυτό μπορούν να ενταχθούν και νέες επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά φέτος και με αυτό θα καλύπτονται όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι.

«Οι επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να εξανεμίζεται και τώρα αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούν, έως τα τέλη Οκτωβρίου, να προσαρμόζουν ανάλογα και τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «οι τελευταίοι, ωστόσο, αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό. Και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές».

Εξειδικεύοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο κ. Βρούτσης σημείωσε πως το πρόγραμμα θα εξακολουθεί να ισχύει με την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας. Το κράτος εγγυάται αναπλήρωση του 60% των αμοιβών που χάνει ο εργαζόμενος από αυτή τη μείωση απασχόλησης. Aν η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου Επιπλέον, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε μείωση του μισθού ή καταγγελία της σύμβασης για όσο διαρκεί το πρόγραμμα.

Από την 1η Ιουνίου 2020 αρχίζει να εφαρμόζεται η μείωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόληση κατά 0,90 μονάδες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 48 του ν.4670/2020. Η από 1η Ιουνίου μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα λειτουργήσει ευεργετικά στην διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και στην ανακούφιση των επιχειρήσεων, μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος.

Επίδομα ανεργίας σε εποχικά απασχολούμενους

Χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο και κίνητρα επαναπρόσληψης τους, εξήγγειλε τέλος, ο κ. Βρούτσης.

«Αναλογιζόμενοι τις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας στον κλάδο του τουρισμού λαμβάνουμε μέτρα προστασίας υπέρ των εποχικά εργαζόμενων στον κλάδο αυτόν που πλήττονται σημαντικά» σημείωσε ο υπουργός εργασίας.

Έτσι, χορηγείται ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση το επίδομα εποχικής ανεργίας έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020 στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους. Παράλληλα, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης. Το συγκεκριμένο μέτρο θα λειτουργήσει ως κίνητρο επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζόμενων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS