Αιγαίο - ΓΕΕΘΑ: «Παραμένουν τα τουρκικά πολεμικά» -Ερντογάν: «Είμαστε αποφασισμένοι»

Αιγαίο - ΓΕΕΘΑ: «Παραμένουν τα τουρκικά πολεμικά» -Ερντογάν: «Είμαστε αποφασισμένοι»

«Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» σχολίαζαν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες πως η ένταση στο Αιγαίο οδηγείται προς αποκλιμάκωση, με μεγάλο μέρος των τουρκικών πολεμικών πλοίων να επιστρέφει στη βάση του.

Από την πλευρά της η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex με την οποία ακυρώνει την χθεσινή παράνομη τουρκική Navtex και καλεί τους ναυτιλλομένους να την αγνοήσουν. Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή. Αντίστοιχη Νavtex εξέδωσε και η Κύπρος.

Στο πολιτικό πεδίο των διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εξομάλυνση της τεταμενης κατάστασης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σειρά επαφών με τους προέδρους των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, προκειμένου να τους ενημερώσει για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις και τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο.

Επιπλέον, την Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει αναλάβει έναν άτυπο ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ελλάδας και Τουκρίας προκειμένου να χαμηλώσουν οι «τόνοι της έντασης», που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ανέβει πολύ, εξαιτίας της διαρκούς τουρκικής προκλήτικότητας.

Σημειώνεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης η Καγκελάριος Μέρκελ είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες πως η ένταση στο Αιγαίο οδηγείται προς αποκλιμάκωση, με μεγάλο μέρος των τουρκικών πολεμικών πλοίων να επιστρέφει στη βάση του.

 

Συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ, συνεδρίασε στην Άγκυρα το Συμβούλιο Ασφαλείας υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο διήρκεσε 2,5 ώρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που βγήκε αμέσως μετά, όπως μεταδίδει το TRT Haber, η Τουρκία στο σημείο 4 δηλώνει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο».

Η δήλωση αναφέρεται στην Κύπρο. Οπως τονίζεται, πρωτοβουλίες που ενδέχεται να βλάψουν το περιβάλλον της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κύπρο δεν θα επιτρέπονται σε καμία περίπτωση.

Την ίδια ώρα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» παραμένει αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας, χωρίς να έχει μετακινηθεί καθόλου από τη θέση του το τελευταίο 24ωρο μετά την έκδοση της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.

Δείτε live πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το «Oruc Reis»

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS