Αγώνας δρόμου το μεταναστευτικό: Ξεκινούν τα έργα για τρεις δομές- Σε 24 ημέρες πρωτοβάθμια απόφαση για το άσυλο

Αγώνας δρόμου το μεταναστευτικό: Ξεκινούν τα έργα για τρεις δομές- Σε 24 ημέρες πρωτοβάθμια απόφαση για το άσυλο

Η πίεση της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ευρώπη να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με το κρίσιμο πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, δείχνοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη της και δρομολογώντας λύσεις, συνδυάζεται με «ξεπάγωμα» των σχεδίων για τα κλειστά κέντρα τουλάχιστον σε ότι αφορά τρία νησιά: τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός ανέβαζε το θέμα του προσφυγικού ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής ζητώντας την πρόβλεψη περισσότερων κονδυλίων για την αντιμετώπισή του από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπέγραφε αποφάσεις για την έναρξη διαγωνιστικών διαδικασιών για την εκτέλεση άμεσων εργασιών στις εκτάσεις που προορίζονται για τα τρία νέα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.

Με τη διορία, που έδωσε ο υπουργός στους τοπικούς άρχοντες των νησιών του Βορείου Αιγαίου προκειμένου να προτείνουν οι ίδιοι τους χώρους δημιουργίας των νέων κλειστών κέντρων να λήγει τη Δευτέρα και μέχρι σήμερα να μην έχουν υπάρξει προτάσεις από την πλευρά τους, η κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα ότι τα περιθώρια για διάλογο και αντιρρήσεις στερεύουν και το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στους χώρους που επιτάχθηκαν προχωρά κανονικά.

Άλλωστε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε από τις Βρυξέλλες ότι «η πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό υλοποιείται σύμφωνα με τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που θέσαμε και δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση σε σχέση με τα μέτρα που θα αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Με τακτική καρότου και μαστίγιου, η κυβέρνηση φροντίζει τις εντολές για την έναρξη της κατασκευής των κλειστών κέντρων, που αποτελούν κόκκινο πανί για τις τοπικές κοινωνίες, να συνοδεύουν δεσμεύσεις για γρήγορες διαδικασίες σε ότι αφορά τις αιτήσεις ασύλου και αποτελεσματική αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

«Είναι κρίσιμο να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά η διαδικασία ασύλου, καθώς και οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Θεωρώ απάνθρωπο αυτό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή να καθυστερεί η απάντηση μιας αίτησης ασύλου επί δύο και τρία έτη. Αυτό αλλάζει. Οι νέες αιτήσεις ασύλου παίρνουν πρωτοβάθμια απόφαση σε 24 ημέρες, στα νησιά για τις νέες αφίξεις», επισήμανε για άλλη μια φορά ο κ. Μηταράκης.

Από την πλευρά τους τοπικοί Άρχοντες των νησιών που ήδη «βρίσκονται στα κάγκελα», αντιδρώντας και στο περιεχόμενο των κυβερνητικών σχεδίων για κλειστά κέντρα, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται αυτά να επιβληθούν, κάνουν προτάσεις ακόμη και για δημιουργία νέας… Σπιναλόγκας για πρόσφυγες. Αυτό τουλάχιστον θυμίζει η πρόταση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για δημιουργία της νέας κλειστής δομής σε νησίδα της Λέσβου.

Ξεκινούν διαγωνισμοί για τα κλειστά κέντρα

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης υπέγραψε την Παρασκευή (21.2.2020) τρεις αποφάσεις για τη διενέργεια διαγωνισμού που αφορά στη διαμόρφωση του χώρου των επιταγμένων ακινήτων σε τρία νησιά: Λέσβο, Χίο και Σάμο

Μάλιστα, σύμφωνα με τα έγγραφα του υπουργείου Μετανάστευσης η προεκτιμώμενη συνολική δαπάνη για την υλοποίηση του έργου «Προπαρασκευαστικές εργασίες περίφραξης και καθαρισμού» των εκτάσεων αυτών και στα τρία νησιά φτάνει τις 2.995.044,20 ευρώ, γεγονός που προϊδεάζει ότι το τελικό κόστος κατασκευής των κλειστών κέντρων δεν θα είναι καθόλου μικρό.

Κριτήριο για την ανάθεση των συμβάσεων είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη) και η πρόσκληση απευθύνεται σε τρεις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει ταχύτατα, το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας (24/02/2020).

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS