Αγγελής στην προανακριτική Νοvartis: Περιμέναμε αποπομπή της Τουλουπάκη, αλλά δεν έγινε ποτέ - Τι είπε για Τσίπρα και «Ρασπούτιν»

Αγγελής στην προανακριτική Νοvartis: Περιμέναμε αποπομπή της Τουλουπάκη, αλλά δεν έγινε ποτέ - Τι είπε για Τσίπρα και «Ρασπούτιν»

Για πρώτη φορά από τότε που η προανακριτική επιτροπή της Βουλής ξεκίνησε την έρευνα της υπόθεσης Novartis, ακούστηκε το όνομα του Αλέξη Τσίπρα στην κατάθεση ενός μάρτυρα.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ιωάννης Αγγελής, στην πρώτη μέρα της κατάθεσης του, καθώς θα ακολουθήσουν άλλες δύο, αποκάλυψε σύμφωνα με πληροφορίες στους βουλευτές της επιτροπής ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που αποφάσισε τελικά να μην αποπεμφθεί η Ελένη Τουλουπάκη από τη θέση της επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς.

Ο αντεισαγγελέας περιέγραψε την συνάντηση που είχε με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, παρουσία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, αλλά και της Μ. Παπασπύρου προκειμένου να συζητήσουν για το μέλλον της κ. Τουλουπάκη, καθώς ο κ. Αγγελής φέρεται να αποκάλυψε στον κ. Καλογήρου ότι η κ. Τουλουπάκη ήθελε να ασκήσει διώξεις κατά τριών πολιτικών προσώπων, των κ. Λοβέρδου, Σαλμά και Γεωργιάδη, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία.

Αγγελής: Ο Τσίπρας δεν ενέκρινε την αποπομπή της Τουλουπάκη
Ο κ. Αγγελής φέρεται να είπε στους βουλευτές της προανακριτικής ότι «πήγαμε στον Καλογήρου και συμφώνησε με την αποπομπή της κ. Τουλουπάκη. Θα ενημερώσω τον από πάνω είπε ο Υπουργός. Αυτός πρέπει να εγκρίνει».

Ποιος είναι ο παραπάνω; Η απάντηση που έδωσε ήταν ο πρωθυπουργός. «Ο κ. Τζανακοπουλος διαβεβαίωνε τον πρωθυπουργό πως μια τέτοια αποπομπή θα ήταν η καταστροφή της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είπε η Παπασπύρου. Στην ίδια γραμμή ήταν και ο Ρασπούτιν. Περιμέναμε την έγκριση από Τσίπρα για την αποπομπή της κ. Τουλουπάκη, που ποτέ δεν ήρθε!» είπε.

«Η κ. Παπασπύρου μας είπε ο Πρωθυπουργός είναι σε δίλημμα να ακούσει τον Ρασπούτιν, που του λέει ότι με την στρατηγική διώξεων θα κερδίσουμε τις εκλογές ή να διώξει την κ. Τουλουπάκη. Δεν το έκανε ποτέ ο Τσίπρας γιατί στην κυβέρνηση υπήρχαν δύο γραμμές: Μία του Ρασπούτιν που έλεγε ότι με αυτή την τακτική, να στηρίζουμε δηλαδή την Τουλουπάκη, θα πάρουμε επιπλέον 3% στις εκλογές και η δεύτερη γραμμή του Καλογήρου και του Τζανακόπουλου που έλεγε ότι θα καταστραφούμε», φέρεται να συμπλήρωσε.

Στην συνέχεια ο κ. Αγγελής ανέφερε ότι η κ. Παπασπύρου μετά την ανανέωση της θητείας της κ. Τουλουπάκη, είπε πως «αντί να διώξει ο Τσίπρας την Τουλουπάκη λόγω πολιτικού κόστους, θα διώξει τον Ρασπούτιν στον επόμενο ανασχηματισμό. Ο κ. Αγγελής είπε στους βουλευτές της επιτροπής ότι είναι πρόθυμος να καταθέσει κατ´ αντιπαράσταση για αυτό το θέμα με την κ. Δημητρίου την κ. Παπασπύρου και τον κ. Καλογήρου.

Τι είπε ο Αγγελής για την έρευνα του FBI
Το δεύτερο σημαντικό μέρος της κατάθεσης του κ. Αγγελή αφορά την έρευνα του FBI για την υπόθεση Novartis. Ο κ. Αγγελης αποκάλυψε για πρώτη φορά το περιεχόμενο συνομιλίας που είχε με τον υπεύθυνο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ στην Αθήνα και ανέφερε πως τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε εμπλοκή πολιτικών και πως την συγκεκριμένη πληροφορία έδωσε και ο Αμερικάνος Πρέσβης Τζ. Πάιατ στους τότε υπουργούς Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κοντονή και Μ. Καλογήρου.

«Τον ρώτησα ποσά έγγραφα εστάλησαν για την υπόθεση και δεν μου απάντησε, ενώ αρνήθηκε να μου τα δώσει. Σε ερώτηση για ευθύνη πολιτικών προσώπων μου είπε δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες, αλλά γνωρίζω ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών και ο Αμερικανός Πρέσβης έχει ενημερώσει και τον κ. Κοντονή και τον κ. Καλογήρου. Ανέφερε μάλιστα ότι η προσθήκη των ονομάτων επτά πολιτικών προσώπων στην έκθεση του FBI έγινε μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η εισαγγελία της Διαφθοράς.

«Τον ρώτησα γιατί σε έγγραφο του FBI αναφέρονται ονόματα πολιτικών. Και εκείνος μου απάντησε: να πάτε να ρωτήσετε αυτούς που τα στέλνουν. Τότε εγώ πήγα στην κ. Τουλουπάκη και την ρώτησα τι ακριβώς στέλνει για πολιτικούς στην Αμερική και που στηρίζονται αυτά. Μόνο στις καταθέσεις των μαρτύρων μου απάντησε εκείνη». Ο κ. Αγγελής ήταν ιδιαιτέρως αιχμηρός με την κ. Τουλουπάκη και της επέρριψε πολλές φορές ευθύνη για την ανεπαρκή όπως είπε εξέταση της υπόθεσης Novartis.

«Απορώ γιατί η κ. Τουλουπάκη παραμένει σε αυτή την υπόθεση. Από την πρώτη στιγμή λέω ότι αν θέλετε να βρείτε άκρη στην υπόθεση Novartis διώξτε την κ. Τουλουπάκη. Είναι ανεπαρκής. Το έλεγα πολύ πριν της ανανεώσουν τη θητεία της. Το έγραψα σε υπόμνημά μου με στοιχεία. Απέκρυψαν όμως από το Συμβούλιο τα στοιχεία εναντίον της και ανανεώθηκε η θητεία. Το μόνο που έχει κάνει η Τουλουπάκη στη Novartis είναι μια τρύπα στο νερό» σχολίασε.

Ο κ. Αγγελής αναφέρθηκε και στην περίφημη συνάντηση της Βιέννης με Αμερικανούς αξιωματούχους προκειμένου να δοθούν στην ελληνική αντιπροσωπεία στοιχεία. «Στη συνάντηση της Βιέννης πράγματι οι Αμερικανοί μας έδωσαν λογαριασμό πολιτικού στη Βοστόνη όπου σπούδαζε το παιδί του. Το ύψους του λογαριασμού ήταν 30.000 Ευρώ. Αυτός ήταν ο διάλογος για τον πολιτικό με τον λογαριασμό στο εξωτερικό, το όνομά του το αναφέρω στην αναφορά μου. Δεν έχω τίποτα να κρύψω», είπε.

Δεν είπε το όνομα του Ρασπούτιν ο Αγγελής
Παρά τις συνεχείς πιέσεις από την πλευρά των βουλευτών για να αποκαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από τον χαρακτηρισμό Ρασπούτιν, ο κ. Αγγελής αρνήθηκε να το κάνει. Αναφέρθηκε όμως στα όσα του είχε πει εισαγγελέας Δημητρίου για τον Ρασπούτιν, ότι έχει το ένα το πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στη Νέα Δημοκρατία. Γιατί θέλει να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές.

Ο αντιεισαγγελέας ρωτήθηκε αν η κ. Τουλουπάκη «ό,τι έκανε το έκανε μόνη της ή της τα υπαγόρευε κάποιος άλλος» και απάντησε «κάποιος άλλος. Από μόνη της δεν θα τολμούσε να παραβεί ούτε τις εντολές του επόπτη ούτε τις εντολές του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Τρίτο πρόσωπο υπήρχε και φαίνεται από το γεγονός ότι η απόφαση της κ. Τουλουπάκη να ασκήσει δίωξη κατά πολιτικών προσώπων με διαδικασίες fast track ήταν ανειλημμένη».

Πάρα αυτές τις έμμεσες περιγραφές ο κ. Αγγελής δεν είπε το όνομα του Ρασπούτιν γιατί όπως είπε φοβάται πως θα τον ταράξει στις μηνύσεις.

Βουλευτές: Εσείς ξέρετε ποιος είναι ο Ρασπούτιν;
Αγγελής: Εγώ τον ξέρω ως Ρασπούτιν. Δε λέω το όνομά του, όμως, παρά το γεγονός ότι το ξέρω, γιατί δεν εμπιστεύομαι την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το όνομα όμως το ξέρει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Εγώ έχω σηκώσει μεγάλο βάρος σε αυτή την υπόθεση, άλλο βαρύτερο δεν μπορώ να σηκώσω. Να σηκώσουν ο καθένας το βάρος που του αναλογεί. Δεν θα αναλάβω εγώ ούτε τις ευθύνες της Δημητρίου ούτε του υπουργού που έκανε αυτά που έκανε»
Λίγο αργότερα ο κ. Αγγελής ανέφερε πως ποτέ ο ίδιος δεν είπε δημοσίως ότι ο Ρασπούτιν είναι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. «Εγώ ποτέ και πουθενά δεν έχω κατονομάσει τον Παπαγγελόπουλο ως Ρασπούτιν».

Σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αν υπάρχει ευθύνη πολιτικών προσώπων, ο κ. Αγγελής ανέφερε μπορεί να υπάρχει «ψάξτε», ενώ πρόσθεσε ότι το 90% της υπόθεσης Novartis είναι κάτω από το νερό και δεν φαίνεται. «Μόνο το 10% της υπόθεσης Novartis είναι πάνω από το νερό. Το 90% είναι κάτω από το νερό και δεν φαίνεται. Ψάξτε κάτω από το νερό. Όσο ψάχνετε και βάζετε το χέρι κάτω από το νερό θα βρίσκετε το 90%».

Αγγελής: Δεν θα βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα
Ο κ. Αγγελής όταν τελείωσε την κατάθεση του συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους λίγο πριν αποχωρήσει από τη Βουλή και μιλώντας μαζί τους είπε τα ακόλουθα: «Δεν θα βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα. Υπήρχε εποπτεύουσα πάνω από εμένα, η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κυρία Δημητρίου. Καλέστε την να σας να το πει και εκείνη και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Καλογήρου. Και να 'ρθω εγώ να το επιβεβαιώσω. Είναι μία βρώμικη υπόθεση, με πολιτικές και και δικαστικές διαστάσεις».

Τι λένε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση Αγγελή
Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ έκαναν μια πρώτη αποτίμηση μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης Αγγελή. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν πως η υπόθεση αναβαθμίζεται από τη στιγμή που στο κάδρο μπαίνει και ο τέως πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσαν πως ο κ. Αγγελής μπορεί να μην κατονόμασε τον Ρασπούτιν, όμως τον φωτογράφισε και στη φωτογραφία εμφανίζεται το πρόσωπο του κ. Παπαγγελοπούλου.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΘΖΑ χαρακτηρίζει μπούμερανκ την κατάθεση του κ. Αγγελή για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο αντιεισαγγελέας αρνήθηκε να κατονομάσει τον κ. Παπαγγελόπουλο, ενώ μίλησε για τραπεζικό λογαριασμό Ελληνα πολιτικού και παραδέχθηκε ότι το 90% του σκανδάλου Novartis δεν έχει ακόμη εξεταστεί.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS