Aντιδράσεις των Θεσμών σχετικά με τις κυβερνητικές προτάσεις στο Φορολογικό

kouarteto

Σήμερα στις 11 το πρώι έχει προγραμματιστεί η νέα συνάντηση της κυβέρνηση με τους Θεσμούς, όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος διαπραγατέυσεων. Σύμφωνα με την "Ημερησία" η πλευρά των θεσμών διετύπωσες τις πρώτες ενστάσεις για τις αλλαγές της φορολογίας εισοδήματος που πρότεινε η κυβέρνηση, με τη βασικότερη να αφορά στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τη μη ενσωμάτωσή της, στη φορολογική κλίμακα.

Ενώ είχε συμφωνηθεί να ενσωματωθεί η εισφορά αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει ανώτατο συντελεστή 50% και διατήρηση της έκτακτης εισφοράς. Δηλαδή συνολικό ανώτατο φορολογικό συντελεστή 58%.

Την ίδια ώρα, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τελικά διατήρηση του συστήματος αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων ανάλογα με την πηγή προέλευσής τους. Δηλαδή με ξεχωριστή κλίμακα θα φορολογούνται τα εισοδήματα από μισθούς-συντάξεις, διαφορετική κλίμακα θα ισχύει για τα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων, άλλη για τα ενοίκια και άλλη για τους αγρότες.

Οι προτεινόμενες αλλαγές αναμένεται να φέρουν περισσότερους φόρους στους μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, μεγάλες επιβαρύνσεις στους έχοντες εισοδήματα από ακίνητα αλλά και φοροελαφρύνσεις για την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων που εμφανίζουν στην εφορία εισοδήματα έως 42.000 ευρώ.

Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Η νέα κλίμακα είναι όμοια με την ισχύουσα για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, αλλά με μια διαφορά: πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 60.000 ευρώ προβλέπεται συντελεστής φόρου αυξημένος από 42% στο 50%. Για όσους αποκτούν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις θα εξακολουθεί να ισχύει έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος έως 9.550 ευρώ.
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Η προτεινόμενη κλίμακα είναι όμοια με αυτή των μισθωτών ? συνταξιούχων, δηλαδή θα ισχύουν οι συντελεστές 22%, 32%, 42% και 50%, με τη διαφορά ότι ο φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ. Όσοι αποκτούν εισόδημα έως 42.000 ευρώ θα είναι κερδισμένοι με την εφαρμογή της νέας κλίμακας.

Εισοδήματα από ενοίκια: Μεγάλες επιβαρύνσεις φέρνει η νέα κλίμακα για φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ακίνητα. Αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές από 11% σε 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Παράλληλα προστίθεται ένας ακόμη φορολογικός συντελεστής μεταξύ 40% - 45% στα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
%, η μεταρρύθμισή του είναι απαραίτητη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ