Συνάντηση Μητσοτάκη - Ιερώνυμου για τα ζητήματα κράτους και εκκλησίας

Την πρώτη του συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπιο Ιερώνυμο έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν και εθιμοτυπικού χαρακτήρα με την ανταλλαγή ευχών και φιλοφρονήσεων, θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επιχειρήσει να αλλάξει το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών στο πλαίσιο της αποκαλούμενης νέας σχέσης Πολιτείας-Εκκλησίας.

Όπως είχε τότε ανακοινωθεί, οι κληρικοί θα μισθοδοτούνταν από ειδικό ταμείο, ώστε να «ανοίξουν» μερικές χιλιάδες θέσεις για διορισμούς στο Δημόσιο. Το ομολόγησε άλλωστε ο ίδιος ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, εξηγώντας τα «οφέλη» της συμφωνίας.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης ήταν ότι από τη στιγμή που 10.000 ιερείς δεν θα θεωρούνταν πια δημόσιοι υπάλληλοι και δεδομένου ότι από το 2019 στο Δημόσιο θα ίσχυε το δόγμα ότι για κάθε μία αποχώρηση θα μπορούσε να γίνει και μια αντίστοιχη πρόσληψη, μπορούσαν να γίνουν νέες προσλήψεις, με στόχο ο δημόσιος τομέας να ενισχυθεί σε νευραλγικούς τομείς.

Φυσικά η συμφωνία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο από τους απλούς ιερείς, όσο και από τους μητροπολίτες. Έντονη αντίδραση και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο δεν ρώτησε κανείς.

Τελικά, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος «τορπίλισε» τη συμφωνία, παραπέμποντας το θέμα για συζήτηση μετά τις εκλογές.

Ο Αρχιεπίσκοπος ρητά και επανειλημμένα είχε ξεκαθαρίσει ότι η συμφωνία Εκκλησίας-Πολιτείας δεν μπορεί να γίνει χωρίς την συναίνεση και την συγκατάθεση των κληρικών, οι οποίοι μάλιστα από τη μία άκρη έως την άλλη της Ελλάδας στήριξαν και στηρίζουν τους πιο αδύναμους.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS