Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής: Η Φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν και η Λαγκάρντ στην ΕΚΤ

Επειτα από κόντρες, διαπραγματεύσεις και παζάρια τριών ημερών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν τελικά στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στα πρόσωπα για τις θέσεις- κλειδιά στην ΕΕ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι το πρόσωπο στο οποίο κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής για να διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν και η Κριστίν Λαγκάρντ για να πάρει το τιμόνι της ΕΚΤ μετά τον Μάριο Ντράγκι. Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν είχαν συμφωνήσει σε αυτά τα δύο πρόσωπα, για την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Αν η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας αναδειχθεί τελικά πρόεδρος της Κομισιόν- μέσα από την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα βρεθεί σε αυτή τη θέση. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία στην ευρωβουλή. Για την επιλογή της, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ λήφθηκε υπόψη και η πρόθεσή της να ορίσει ως αντιπροέδρους τον Φρανς Τίμερμανς και την Μάργκαρετ Βεστάγκερ.

Οι άλλοι υποψήφιοι που επέλεξε η Σύνοδος Κορυφής

Επιπλέον, η Σύνοδος Κορυφής εξέλεξε τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρότεινε τον Γιόσεπ Μπόρελ, τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, για το πόστο του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Πλέον, οι υποψηφιότητες των φον ντερ Λάιεν, Λαγκάρντ και Μπόρελ πρέπει να εγκριθούν από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Μόνο η θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν χρειάζεται περαιτέρω έγκριση. Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του Γιούνκερ στην Κομισιόν ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά την προεδρία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η πρόταση των Ευρωπαίων ηγετών είναι οι Σοσιαλιστές να αναλάβουν τα πρώτα 2,5 χρόνια και το ΕΛΚ το υπόλοιπο μισό της θητείας.

Η ανακοίνωση των υποψηφίων

Ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, κάνοντας τέσσερις αναρτήσεις για τους ισάριθμους υποψηφίους στους οποίους κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, για τις θέσεις- κλειδιά στην ΕΕ.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS