Όλο και πιο κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ

του Νίκου Σίμου

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις αυτοδιοικητικές και τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο δεν παρουσιάζει κάποια έκπληξη. Απλώς επιβεβαιώνει την πιθανότητα να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η διαφορά υπερ της Νέας Δημοκρατίας και να μικρύνει ακόμη περισσότερο η απόσταση προς την αυτοδυναμία. Άλλωστε με σειρά προκλητικών κινήσεων της τελευταίας στιγμής, απλώς η αριστερή κυβέρνηση ερεθίζει το κοινό αίσθημα αντί να το κατευνάζει, καθώς αναδεικνύει μία φαυλη διαθεση, χειρότερη από οποιαδήποτε μικροκομματική πολιτική που εκδήλωσαν τα όποια κόμματα κυβέρνησαν στο παρελθόν. ακόμη και προ της δικτατορίας.

Αυτή την στιγμή, τα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ δεδομένα είναι τα εξής:

(α) αυξάνεται και άλλο η διαφορά στην προθεση ψήφου μεταξύ του πρώτου και του δευτέρου κόμματος

(β) διαπιστώνεται ότι είναι τόσο επιταχυνόμενη η κατεύθυνση των τάσεων της κοινωνίας, ώστε οι όποιες εφεδρείες επικαλείται ότι έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν απομειωθεί κι έτσι δεν έχουν αντίκτυπο στην  εκλογική πορεία της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή ούτε την διαφορά μπορούν να μικρύνουν ούτε να κόψουν ψήφους από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

(γ) Το στοιχείο που συνηγορεί υπέρ του ενδεχομένου της αυτοδυναμίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης –εκλογική εξέλιξη που παρατηρείται στα πολιτικά πράγματα για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία επταετία, μετά δηλαδή από τις κυβερνήσεις  Σαμαρά και Τσίπρα- είναι το εξής: Παρατηρείται μία συνεχής διεύρυνση του μετακινούμενου τμήματος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τις τελευταίες εκλογές, κατευθείαν προς την Νέα Δημοκρατία.Επιβεβαιώθηκε στις κάλπες της 26ης Μαίου

Αυτή δε η μετακίνηση συνιστά και την απόδειξη της συγκυριακής πλειοψηφίας που είχε πάρει η Αριστερά, καθώς οι ψήφοι αυτοί ήσαν διαμαρτυρομένων πολιτών, οι οποίοι στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι εξαπατήθηκαν πολιτικά από την αριστερή διακυβέρνηση. 

(δ) Επειδή η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται την ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας, η αντίληψη αυτή λειτουργεί υπερ του εμφανιζόμενου, πέραν πάσης αμφιβολίας, πρώτου κόμματος. Συγχρόμως δε λειτουργεί και το αίσθημα της «χαμένης ψήφου». Κάτι που διαπιστώθηκε στις ευρωεκλογές με την εξαφάνιση των μικρών κομμάτων, αν και στις εκλογές εκείνες δεν επρόκειτο να ανατραπεί η κυβέρνηση αλλά να σταλεί, κυρίως, μήνυμα αποδοκιμασίας προς αυτήν.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS