Χάος μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές λόγω του νόμου Σκουρλέτη

Οι εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών τελείωσαν με τη σαρωτική επικράτηση της ΝΔ στις 12 από τις 13 περιφέρεις, αλλά και τα εξίσου σαρωτικά αποτελέσματα σε πολλούς δήμους της χώρας.

Ωστόσο, τα δύσκολα για τις νέες δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις θα ξεκινήσουν σε λίγους μήνες, όταν θα αναλάβουν καθήκοντα και θα συνειδητοποιήσουν πόσο δύσκολο θα είναι να πάρουν ακόμα και τις πιο απλές αποφάσεις.

Ο λόγος; Η απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πάνος Σκουρλέτης με προφανή στόχο την ακυβερνησία. Και αυτό διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέθετε (όπως άλλωστε αποδείχθηκε) ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες, κατά συνέπεια αδιαφόρησε πλήρως για το πώς οι νέοι δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες θα μπορούν να κυβερνήσουν.

Επισήμως, η απλή αναλογική οδηγεί σε συγκλίσεις. Το πιθανότερο όμως είναι ότι θα οδηγήσει σε συναλλαγές και παζάρια.

Παρά ταύτα, το νέο δημοτικό συμβούλιο θα απαρτίζεται από τους συμβούλους που εξελέγησαν την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Στην περίπτωση του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, το ποσοστό στον α’ γύρο ήταν 14,93%, μια επίδοση που του «χάρισε» μόλις 7 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο.

Χαρακτηριστικό του αλαλούμ που δημιουργεί ο νέος εκλογικός νόμος: Όπου εξελέγη δήμαρχος ο δεύτερος της πρώτης Κυριακής, οι έδρες του στο δημοτικό συμβούλιο είναι ελάχιστες.

Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, όπου έγινε η μεγάλη ανατροπή, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας που εξελέγη δήμαρχος έχει μόλις 7 έδρες! Ο χαμένος των εκλογών, Νίκος Ταχιάος, έχει 11. Και για να ληφθεί απόφαση απαιτούνται 25 ψήφοι...

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS