Εκλεισαν οι κάλπες των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών 2019 -Ανατροπή στη Θεσσαλονίκη

Στις 7 το απόγευμα έκλεισαν ν οι κάλπες του β' γύρου των Περιφερειακών και των Δημοτικών εκλογών 2019 και το ysterografonews.gr μεταδίδει live τα αποτελέσματα.

Χωρίς ακόμη να είναι γνωστά τα ακριβή στοιχεία, στον β' γύρο των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών η αποχή αναμένεται να είναι σε ποσοστά ρεκόρ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο των καλπών, τα ποσοστά αποχή είναι πολύ αυξημένα.

Η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών θα αρχίσει λίγη ώρα μετά το κλείσιμο των καλπών και μόλις ολοκληρωθούν οι καταμετρήσεις στα εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια.

Ανατροπή στη Θεσσαλονίκη

Ανατροπή δείχνει στη Θεσσαλονίκη, το μοναδικό exit poll που πραγματοποιήθηκε της Interview. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, νικητής και μάλιστα με μεγάλη διαφορά είναι ο Κωνσταντίνος Ζέρβα έναντι του Νίκου Ταχιάου.

Τα στοιχεία της έρευνας:

Κωνσταντίνος Ζέρβας: 67 %
Νίκος Ταχιάος: 33 %

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη- Ταχιάος- Υπεύθυνα» βγήκε πρώτο; στον α' γύρο με ποσοστό 22,40% και 11 έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο.Από την άλλη ο επικεφαλής της παράταξης «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη», Κωνσταντίνος Ζέρβας κατέκτησε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 14,93% και 7 έδρες το νέο δημοτικό συμβούλιο.

Το σχόλιο της ΝΔ για την διαφαινόμενη μεγάλη αποχή

«Σύμφωνα με όλα τις ενδείξεις, η αποχή που θα καταγραφεί στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι πρωτοφανής

Και αυτό θα είναι συνέπεια της μικροκομματικής και γι αυτό μικρόνοης επιλογής του κ.Τσίπρα να διεξάγει τις ευρωεκλογές μαζί με τον πρώτο και όχι τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών όπως συνέβη το 2014.

Η αδιαφορία που μοιάζουν να επιδεικνύουν οι πολίτες για το δεύτερο γύρο εξηγείται για δύο λόγους.

Πρώτον οφείλεται στον καταστροφικό νόμο της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους Δήμους και τις Περιφέρειες ο οποίος απομειώνει την πολιτική σημασία του δεύτερου γύρου διότι απλούστατα οι συσχετισμοί των δυνάμεων κάθε παράταξης έχουν ήδη κλειδώσει από τον πρώτο γύρο.

Με απλά λόγια σήμερα απλά εκλέγονται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες χωρίς όμως να αλλάζουν οι δυνάμεις των περιφερειακών και των δημοτικών τους συμβούλων, καθώς αυτοί έχουν ούτως ή άλλως εκλεγεί με αναλογικό τρόπο ήδη από την προηγούμενη Κυριακή. Αν ίσχυε το προηγούμενο σύστημα, ο δεύτερο γύρος των εκλογών θα καθόριζε σε μεγάλο βαθμό τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Το γεγονός ότι οι συσχετισμοί των δυνάμεων είναι ήδη γνωστοί και απομένει μόνον ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης συνιστά βέβαια και ένα αντικίνητρο στους πολίτες για να μεταβούν στις κάλπες και στο δεύτερο γύρο όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Ο δεύτερος λόγος της διαφαινόμενης μεγάλης αποχής είναι προφανής.

Οι πολίτες αισθάνονται -και ευλόγως- ότι έστειλαν ήδη από τον πρώτο γύρο το μήνυμα της εξόδου στο ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου δίνουν μικρότερη σημασία στο σημερινό αποτέλεσμα. Πόσω μάλλον όταν η ψήφος τους στην κάλπη των ευρωεκλογών προκάλεσε την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στη Μεταπολίτευση».

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS