Με ποια συναισθήματα ψηφίζουν οι πολίτες

του Νίκου Σίμου

Τα άκρως αρνητικά συναισθήματα της κοινής γνώμης απέναντι στην αριστερή διακυβέρνηση είναι αυτά που καθοδηγούν την εκλογική της  ψήφο.

Πρόκειται στην συγκεκριμένη περίπτωση για την έκρηξη του θυμικού που επηρεάζει  την εκλογική κρίση των πολιτών, ενός θυμικού που εκφράζεται σε συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά σειράς δημοσκοπήσεων,  από τα οποία μάλιστα προκύπτουν ακόμη και ...«σταλινικά», κατά το ύψος τους ποσοστά, σε βάρος της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση του Αλέξη Τσίπρα. Καθώς λοιπόν έτσι έχουν τα πράγματα εκείνο που έχει ενδιαφέρον δεν είναι το αν θα επαληθευθούν ή διαψευσθούν οι δημοσκοπήσεις αλλά αν οι πολίτες που απάντησαν στις έρευνες θα είναι και εκλογικά συνεπείς στις θέσεις που εξέφρασαν!! Ή, άλλα είπαν και ‘αλλα έκαναν μπροστά στην κάλπη.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος που ερμηνεύει κάθε φορά και τις τάσεις που εκδηλώνει το εκλογικό σώμα είναι αυτή που  έχει καθιερώσει στις εξαμηνιαίες τάσεις της η MRB και που αποτυπώνει τα συναισθήματα των πολιτών, οι οποίοι καλούνται μάλιστα να επιλέξουν  ποιες λέξεις τους εκφράζουν περισσότερο για το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Τα συνολικά αρνητικά συναισθήματα ανέρχονται συνήθως σε 87%, ενώ οι λέξεις που χρησιμοποιούν  οι ερωτηθέντες είναι ΟΡΓΗ σε ποσοστό 58,3%, ΝΤΡΟΠΗ σε ποσοστό 52,5% και ΦΟΒΟΣ σε ποσοστό 39,8%

Γιατί ΝΤΡΟΠΗ και ΦΟΒΟΣ

Η αύξηση του στοιχείου της ΝΤΡΟΠΗΣ θα πρέπει να αποδοθεί ασφαλώς και στον λαϊκό ερεθισμό επί των εθνικών θεμάτων επί των οποίων καταγράφεται ως προς τον χειρισμό τους παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης. Με αποκορύφωμα βεβαίως την Συμφωνία με τα Σκόπια. 

Η αύξηση του ΦΟΒΟΥ βεβαίως έχει να κάνει και με την ανησυχία του καθενός ως προς το προσωπικό του παρόν και μέλλον, σε συνάρτηση με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα. Πράγματι το 65,2% των πολιτών ΄’εχει εκφράσει την εκτίμηση  ότι «Δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο οι θυσίες». Πρόκειται για την εκδήλωση μεγάλης απογοήτευσης, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο λαός αυτός «θυσιάζεται» επί μία ολόκληρη οκταετία.

Μόλις προχθές έρευνα του ΙΟΒΕ αποκάλυπτε ‘οτι το 65% % των πολιτών  μόλις και καταφέρνει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του!

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS