Xάνει ακόμη και τους δημοσίους υπαλλήλους!!

του Νίκου Σίμου

Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ακόμη και εκεί που θεωρεί προνομιακό του εκλογικό χώρο. Δηλαδή τον Δημόσιο Τομέα! Αυτό αποκαλύπτεται από δημοσκοπικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία σε πέντε κοινωνικές τάξεις συμπεριλαμβανομένου και του δημοσίου τομέα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη φορά εμφανίζεται να προηγείται στις προτιμήσεις του Αλέξη Τσίπρα, έστω και οριακά.

Ειδικότερα το τελευταίο αυτό στοιχείο της οριακής προτίμησης του κ. Μητσοτάκη και μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, έχει την σημασία του για δύο λόγους:

Πρώτον η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στα δύο χρόνια έχει αυξήσει τον δημόσιο τομέα θεωρώντας ότι δια της αποκαταστάσεως σε αυτόν όσων διορίζει, δημιουργεί μία δεξαμενή δυνητικών ψηφοφόρων, «χρήσιμων» γι’ αυτήν  στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Πράγματι μέσα στην διετία 2015-2017: 

-Οι επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα από 227 έγιναν 374, αυξημένες κατά 147. 

-Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου από 1068 αυξήθηκαν σε 1211. 

-Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, μονίμων και συμβασιούχων αυξήθηκε κατά 23.751.

Δεύτερον επί σειρά μηνών η δέσμευση του αρχηγού της ΝΔ για «λιγότερο κράτος», στο πλαίσιο της δημοσιονομικής μεταρρύθμισης, συνδεόταν από την κυβέρνηση με την μείωση μισθών και με απολύσεις. Κι έτσι προέβαλε τις θέσεις της ΝΔ για τον δημόσιο τομέα. Φαίνεται ότι αυτό το αριστερό «επιχειρημα» ακυρώνεται μπροστά στη ζημιά που θεωρούν ότι γίνεται με την παράταση του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας.

Σε έρευνα της εταιρίας RASS, πέρασε σχεδόν από όλα τα ΜΜΕ  απαρατήρητο ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Στην ερώτηση για την καταλληλότητα ως πρωθυπουργού, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες υπερέχει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου και του δημοσίου τομέα, όπως προαναφέρθηκε.

Οι ερωτηθέντες ανήκαν (α) στους αυτοαπασχολούμενους (β) στους μισθωτούς του δημοσίου τομέα, δηλαδή στους δημοσίους υπαλλήλους (γ) στους ανέργους (δ) στα νοικοκυριά και στους φοιτητές και (ε) στους συνταξιούχους.

Πράγματι μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτιμάται από το 21,7% έναντι του 20,8% που προτιμάει τον σημερινό πρωθυπουργό. Και αυτά παρά το γεγονός, όπως επισημάνθηκε πιο πάνω, των αθρόων προσλήψεων συμβασιούχων και των μονιμοποιήσεων που έχουν γίνει.

Χάνει και τους .. ανέργους

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία είναι και ένα άλλο στοιχείο. Ότι η απώλεια εμπιστοσύνης από τους δημοσίους υπαλλήλους στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα διαπιστώνεται και μεταξύ των ανέργων. Δηλαδή μεταξύ των μελών μίας τάξης η οποία συνήθως διάκειται συμπαθώς προς την υποτιθέμενη αριστερή ευαισθησία σε κοινωνικά ζητήματα, έναντι όσων εκφράζουν μία φιλελεύθερη πολιτική στην Οικονομία. Έτσι μεταξύ των ανέργων η διαφορά υπέρ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάθε άλλο παρά οριακή είναι. Το 36,9% δείχνει την προτίμησή του προς το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι 26,8% που προτιμάει τον κ. Τσίπρα. Πρόκειται για μία διαφορά 10,1 πσοοστιαίων μονάδων.

Η απόσταση αυτή την οποία παίρνουν οι άνεργοι από την κυβέρνηση και από τον πρωθυπουργό οφείλεται στο γεγονός ότι παγιώνεται το καθεστώς των μακροχρόνιων ανέργων. Έτσι η απελπισία που διακατέχει την μερίδα αυτή της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως τους νεους ανθρώπους που είναι χωρίς δουλειά, τους αναγκάζει να θεωρούν ότι μία μία άλλη οικονομική πολιτική απο αυτήν που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ και που έχει καθαρώς εισπρακτικό χαρακτήρα και όχι αναπτυξιακό, έχουν περισσότερες ελπίδες να αποκατασταθούν επαγγελαμτικά κάποια στιγμή.

Πράγματι ενώ η ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι η επίσημη ανεργία ανέρχεται στο 21% εν τούτοις η Έκθεση τους Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ διαπιστώνει ότι η πραγματική ανεργία φτάνει πλέον το 27,5%. Εξ ίσου σημαντικό στοιχείο που απελπίζει τυς εργαζομένους εξ αιτίας της ανυπαρξίας αναπτυξιακής προοπτικής είναι το γεγονός ότι η μερική απασχόληση έχει φτάσει στο 54,9%, που για τους εργαζομένους αποτελεί ένα πρόσθετο μηχανισμό λιτότητας. 

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS