Πυρά για τις «παροχές» Τσίπρα - Επαναφέρει τους φόρους στην εποχή Σαμαρά

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στο Ζάππειο δίνουν ελπίδες στον ΣΥΡΙΖΑ για ανάσα ζωής εν όψει ευρωεκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας φιλοδοξεί κυρίως ότι με τις παροχές θα εκτοπίσει από τα πρωτοσέλιδα τις διακοπές του στο κότερο Παναγοπούλου, που έχουν πλήξει καίρια το ηθικό πλεονέκτημα του αριστερού Πρωθυπουργού, αλλά και τις αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι, που επανέφερε στο προσκήνιο το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ.

Εκφράζονται, ωστόσο, σοβαρές αμφιβολίες αν οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, 19 ημέρες προ των εκλογών, μπορούν να βοηθήσουν τις προοπτικές του κόμματος στις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, πόσο μάλλον που το παρελθόν... άλλα διδάσκει.

Αλλά αυτό που επισημαίνουν πολλοί, και θα ακουστεί κατά κόρον στην Βουλή τις επόμενες ώρες, είναι οτι τα περίφημα μέτρα Τσίπρα, επαναφέρουν τους φόρους στην εποχή Σαμαρά. Δηλαδή μειώνουν τους φόρους που αύξησε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το τραγικό καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός Ενωμένης Ευρώπης.

Με άλλα λόγια, οι φόροι που αύξησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, με τις χθεσινές εξαγγελίες Τσίπρα ξαναγυρίζουν εκεί που τους είχε κατεβάσει ή διατηρήσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Ο Τσίπρας μειώνει τον ΦΠΑ στην εστίαση... που αύξησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στην εστίαση, φόρο που ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε κατεβάσει από το 23% στο 13%, παρά τις ενστάσεις της τρόϊκας. Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας, αφού τότε είχε καταψηφίσει την μείωση του φόρου στην εστίαση, ξαναγυρίζει τον ΦΠΑ εκεί όπου τον είχε μειώσει ο Αντώνης Σαμαράς. Αφού τον αύξησε για 4 χρόνια δηλαδή, ξαναγυρίζουμε στο 2013...

Τότε ο Αντώνης Σαμαράς είχε δηλώσει:

«Το πιο σημαντικό, όμως, είναι αυτό που σας ανακοινώνω σήμερα: Ότι μειώνεται αμέσως ο ΦΠΑ στην Εστίαση. Από 1η Αυγούστου! Για πρώτη φορά, όχι απλά αποτρέπουμε κάποια δυσάρεστα, αλλά επιβάλουμε θετικές αλλαγές...είναι μήνες τώρα, που πήρα επάνω μου αυτή την πρώτη μεγάλη μείωση φόρων στην Ελλάδα. Ξέραμε ότι ήταν δύσκολο. Αλλά ξέραμε ότι μπορούσε να γίνει κι έπρεπε να γίνει. Και το κάναμε…»

Η Κουμουνδούρου τότε, για το μέτρα που ανακοίνωσε με διθυραμβικούς τόνους ο κ. Σαμαράς απο το Ζάππειο σημείωνε: «Η καθυστερημένη και προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, φαντάζει σταγόνα στον ωκεανό της καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου, μιας πολιτικής που γκρεμίζει τα πάντα συθέμελα στην χώρα...» Και στην Βουλή καταψήφισε το μέτρο.

Και ο Αλέξης Τσίπρας σημείωνε στην Βουλή οτι το μέτρο είναι «δώρο άδωρον», προσθέτοντας: «πως κάθε πολιτικός που βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία και σέβεται τον εαυτό του, φέρνει και κάποια δωράκια. Την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, προσωρινά όμως και βλέπουμε, για 6 μήνες, απο το 23% στο 13%.»

tsiprz 8 5 1

Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα το 2015

Οταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά την τυχοδιωκτική διαπραγμάτευση του 2015, έκανε μετάταξη όλων των τροφίμων από τον χαμηλό συντελεστή του 13% που υπήρχε επί Σαμαρά, στο 24%, οδηγώντας τις τιμές των τροφίμων στα ύψη. Τώρα ξαναγυρίζει τον ΦΠΑ εκεί που τον είχε διατηρήσει η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και πανηγυρίζει.

Η μόνη μείωση που γίνεται είναι η μείωση στην ενέργεια, απο τον συντελεστή του 13% στον υπερκπτωτικό συντελεστή του 6%.

Ήδη βουλευτές της αντιπολίτευσης στιγματίζουν τις ψευδο-παροχές Τσίπρα που έχουν έντονο προεκλογικό χρώμα:

tsiprz 8 5 2

tsiprz 8 5 3

tsiprz 8 5 4

Θα βοηθήσει το πακέτο των παροχών τον Αλέξη Τσίπρα;

Το πολιτικό ερώτημα είναι αν αυτές οι παροχές, μπορούν να αλλάξουν το κλίμα και να βοηθήσουν την κυβέρνηση να ξεπεράσει τον σκόπελο των ευρωεκλογών. Τα ιστορικά προηγούμενα δεν βοηθούν. Το 1989 ο Ανδρέας Παπανδρέου κάλεσε τον Τσοβόλα να τα δώσει όλα και η φράση έμεινε στην ιστορία ως επιτομή του πελατειακού κράτους και του λαϊκισμού. Ο Ανδρέας Παπανδρέου όμως έχασε τις εκλογές.

Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του 2003 όταν προεκλογικά ο Κώστας Σημίτης ανακοίνωσε ένα μεγάλο πακέτο παροχών που έφθανε τα 6 δις και παρά την προίκα των παροχών, το ΠΑΣΟΚ έχασε απέναντι στον Κώστα Καραμανλή.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS