Συντριπτικά δημοσκοπικά στοιχεία σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ

του Νίκου Σίμου 

Αδειάζει το σακούλι του ΣΥΡΙΖΑ και γεμίζει της Νέας Δημοκρατίας. Με την λαϊκή αυτή έκφραση θα μπορούσε να ερμηνευθούν οι τάσεις που  αποκρυσταλλώνονται στην ελληνική κοινωνία όπως προκύπτουν από τις έρευνες   του  τελευταίου πενταμήνου.

Τάσεις που δεν έχουν να κάνουν με την πρόθεση  ψήφου και  τα  ποσοστά της –για τα οποία πολλές  φορές έχουν πέσει έξω και οι δημοσκοπήσεις αλλά και τα exit polls. Αλλά από συνήθως λιγότερο αξιοποιήσιμα για πρόβλεψη στοιχεία των ερευνών που δεν εντυπωσιάζουν όσο η προβλεπόμενη διαφορά μεταξύ των  δύο κομμάτων ή το ποσοστό που  αυτά θα  πετύχουν στις εκλογές. Όμως  τα στοιχεία αυτά αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα των τάσεων που επικρατούν και οι οποίες σε  πολύ μεγάλο ποσοστό προδιαθέτουν για το τι λαμβάνει υπόψιν του ο ψηφοφόρος, σε  μεγάλο βαθμό, πριν ρίξει την ψήφο του.

-Ένα  σημαντικό και μή κατάλληλα αξιοποιήσιμο  στοιχείο ως προς την αξιολόγησή του που δείχνει την υπεροχή Μητσοτάκη έναντι του  πρωθυπουργού και που απαντάται για  πρωτη φορά  στα  χρόνια της Μεταπολίτευσης είναι  και  το εξής: Στο παρελθόν και στις ερωτήσεις είτε για την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία των  δύο βασικών αρχηγών που διεκδικούσαν την διακυβέρνηση, είτε για  την καταλλήλότητά τους στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων, οικονομικών και κοινωνικών,   συνήθως ο λαός, εκδήλωνε  την επιφυλακτικότητά  του έναντι γενικώς  του πολιτικού συστήματος, αναδεικνύοντας τον ΚΑΝΕΝΑ ως... καταλληλότερο. Σε όλες όμως τις έρευνες  του τελευταίου πενταμήνου, όταν τίθεται ανάλογη ερώτηση εμφανίζεται ο ΚΑΝΕΝΑΣ να καταλαμβάνει την ...δεύτερη θέση! Και να τον περνάει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα σε  σχετική έρευνα της RASS ο  Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του  ΚΑΝΕΝΑΣ κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες. 

Ενδιαφερον επίσης  στοιχείο προς αξιολόγηση είναι και το εύρημα ότι ο κ.Μητσοτάκης  σε ένα  οικονομικό ζήτημα που  καίει πράγματι τον κόσμο όπως  είναι η  φορολογία, στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλλήλότερος για μείωση των φόρων (έρευνα Pulse) ο  πρόεδρος της Ν.Δ. δεν προηγείται μόνο του κ. Τσίπρα κατάς 16 ποσοστιαίες μονάδες αλλά και του ΚΑΝΕΝΑΣ κατά 10 ποσοσταίες μονάδες. Το  εύρημα αυτό έχει την σημασία του για  δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον διότι δίδεται πολύ μεγάλο βάρος στο συγκεκριμένο ζήτημα από την εξουθενωμένη κοινωνία. 80% των ερωτωμένων ζητεί την μείωση της φορολογίας

Δεύτερον διότι τόσο η Ν.Δ. όσο και ο αρχηγός της είναι μονίμως  στο στόχαστρο της κυβερνητικής προπαγάνδας και των ΜΜΕ που την υποστηρίζουν ότι είναι οπαδοί νεοφιλελεύθερων «θατσερικών» πολιτικών κοινωνικής αναλγησίας. Πράγμα  που, όπως δείχνουν οι έρευνες, δεν υιοθετούν οι πολίτες. 

 

Ο μύθος της απεμπλοκής

-Ένα  δεύτερο σημαντικό στοιχείο, συναφές προς το αναφερθέν της φορολογίας, αφορα στην Οικονομία στο σύνολό της. Όπου κι εκεί προκύπτει ότι υπερτερεί ο κ. Μητσοτάκης παρά την κυβερνητική προπαγάνδα. Αυτό συνάγεται από το γεγονός ότι σε όλες τις έρευνες οι πολίτες δείχνουν να συμμερίζονται την ρητορική της Ν.Δ. και του αρχηγού της ότι είναι παραμύθι τόσο η απεμπλοκή από τα Μνημόνια –λόγω των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο κ. Τσιπρας- όσο και οι δήθεν θετικές επιπτώσεις από τον τερματισμό των μνημονίων επί της πραγματικής Οικονομίας και των οικονομικών των ελληνικών νοικοκυριών. Σε έρευνα της  Opinion Poll το 84,25% (!) απαντά ότι δεν έχουμε απεμπλακεί από τα Μνημόνια ενώ ένα  70% υποστηρίζει  οτι παρά την πολυδιαφημιζόμενη  έξοδο από αυτά  θα χειροτερεύσουν οι οικονομικές συνθήκες. Στην έρευνα δε της Pulse που  είχε διενεργηθεί για λογαριασμό του ΕΒΕΑ το 69%  θεωρούσε  ότι δεν θα υπάρξει βελτίωση των οικονομικών του μετά τα Μνημόνια. 

Τα  ευρήματα αυτά όσον αφορά τις θέσεις της κοινής γνώμης για το που βαδίζει η ελληνική οικονομία επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να τα συνδυάσουμε με την θέση της Νέας Δημοκρατίας και του αρχηγού της ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη καθώς  και ότι δεν γίνονται επενδύσεις προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη αυτή. Από τα ευρήματα λοιπόν προκύπτει ότι σε σύγκριση με αυτά που λέει η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας η κοινή γνώμη συμμερίζεται τις θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πράγματι στην ίδια έρευνα που είχε διενεργηθεί για λογαριασμό του ΕΒΕΑ προέκυψε ότι το 66% έκανε αρνητική αξιολόγηση της κυβέρνησης οσον αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων ενώ το 52% πιστεύει ότι το (ΣΣ εικονικό) τέλος των Μνημονίων δεν διευκολύνει την προσέλκυση ξένων επενδύεων. Πράγμα που σημαίνει ότι άλλα χρειάζονται για να καταστεί η  Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις, όπως αυτά περιγράφονται στο νεοδημοκρατικό πρόγραμμα (μείωση φορολογίας, εξάλειψη της γραφειοκρατίας  ταχύτερη επίλυση διαφορών κλπ

 

Η ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ

-Δεδομένου ότι πολλές  φορές το πολιτικό προσωπικό παραβλέπει κάποια  μικρά στοιχεία επειδή θεωρεί ότι δεν επηρεάζουν την κοινη γνώμη, ένα εύρημα με καθοριστική καθώς φαίνεται σημασία αναδεικνύεται από τις ίδιες δημοσκοπήσεις. Τόσο τα στελέχη της ΝΔ όσο και ο αρχηγός της καυτηριάζουν με κάθε ευκαιρία τον εκχυδαϊσμό του πολιτικού λόγου, κυρίως με την αφορμή που δίδει η ρητορική της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Έτσι το 82% του δείγματος έρευνας της Pulse θεωρεί μη ικανοποιητικό το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου και ευθύνη γι’ αυτό ρίχνει σε  ποσοστό 35% στο ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίστοιχο ποσοστό για την ΝΔ είναι μόλις 12%. Αυτό έχει την πρόσθετη σημασία του καθώς  η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης (Rass) θεωρεί ότι πόλωση και διχασμός μεγαλώνουν τα προβλήματα. Και ο διχασμός αυτός, όπως κατ’ επανάληψη έχει καταγγείλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  τροφοδοτείται από τι κυβερνών κόμμα στο οποίο αποδίδεται και η ευθύνη για τον εκχυδαϊσμό του πολιτικού διαλόγου.

 

Ανομία και ανασφάλεια

-Επίσης τις συνεχείς καταγγελίες του κ.Μητσοτάκη και των στελεχών της ΝΔ –που εντάθηκαν το τελευταίες ημέρες λόγω των επιδρομών κουκουλοφόρων κατά αστυνομικών τμημάτων και «επιχειρήσεων» του Ρουβίκωνα- συμμερίζεται απολύτως η κοινή γνώμη γεγονός που είναι  σε βάρος της κυβέρνησης και ειδικώς τιυ πρωθυπουργού.  Το 73% των πολιτών θεωρεί ότι δεν αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα φαινόμενα ανομίας. Μάλιστα της ίδιας γνώμης είναι και ένα 62% ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιολόγηση μάλιστα   της πεποίθησης αυτής πλέον της κοινής γνώμης θα πρέπει να γίνει υπό το εξής πρίσμα: Ότι αυτό που θεωρούν οι πολίτες στην πλειοψηφια τους (47,5% έρευνα Rass) ότι θα μετρήσει για την ψήφο τους είναι η θέση των κομμάτων για την καθημερινότητα. Και, βεβαίως, η ασφάλεια είναι μία από τις πρώτες απαιτήσεις των πολιτών.   

 

Εκλογές εδώ και τώρα

-Σημαντικό τέλος  στοιχείο είναι αυτό που  αφορά  στον χρόνο των εκλογών, διότι από   τον στοιχείο αυτό προκύπτει ότι οι πολίτες θέλουν πλέον άλλον κυβερνήτη. Δεν  είναι τυχαίο προφανώς ότι  για τον λόγο της ανίχνευσης από τον κ. Τσίπρα του  καταλληλότερου χρόνου για μετριασμό της εκλογικής του  ήττας, ο  πρωθυπουργός  αποφεύγει ακόμη να προσδιορίσει την ημερομηνία ποπυ θα στηθούν οι κάλπες. Παρατηρούμε λοιπόν  το εξής πρωτόγνωρο δημοσκοπικό φαινόμενο που αναδεικνύει άλλη μία υπεροχή, κατά την αξιολόγηση , του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ έναντι του  ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του: Καθ όλα  τα  χρόνια της Μεταπολίτευσης, σε κάθε πολιτική έρευνα της κοινής γνώμης όταν αυτή ερωτάτο για τον χρόνο των εκλογών προτιμούσε  την εξάντληση της  θητείας  της κάθε κυβέρνησης, κυρίως για λόγους πολιτικής σταθερότητας. Για πρώτη φορά, επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες απαιτούν άμεση  ει δυνατόν προσφυγή  στις κάλπες. Στην τελευταία έρευνα  της  Pulse το 57% ζητεί εκλογές ή  άμεσα ή μέχρι τον Μάϊο, ενώ οι  προηγηθείσες  έρευνα της MRB και  της Marc ανεβάζουν το ποσοστό αυτό σε 62% και 65% αντιστοίχως.

Η πλειοψηφική αυτή τάση της κοινής γνώμης ουσιαστικώς σημαίνει ότι θέλει να απαλλαγεί από την σημερινή διακυβέρνηση.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS