Εξαφανίζονται τα μικρά κόμματα

Ένα βασικό στοιχείο που αναδεικνύουν όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών είναι η διασπορά ψήφων. Αν μάλιστα θα θέλαμε να αξιολογήσουμε την καταγραφόμενη σταθερα πρόθεση ψήφου  –στο μέτρο που είναι ακριβής η πρόθεση αυτή, χωρίς την ριψοκίνδυνη αναγωγή-  τότε ο συνδυασμός διασποράς ψήφων και καταγραφόμενης πρόθεσης αναδεικνύει τη σημασία των μικρών κομμάτων.

Με άλλα λόγια αν καθίσταται δύσκολη η αυτοδυναμία, το πρώτο κόμμα που θα παρει εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα πρέπει να βρει κυβερνητικό ή κυβερνητικούς συνεταίρους, για την επίτευξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα εξασφαλίζει την δεδηλωμένη. Έτσι, τα  μικρά κόμματα παίρνουν άλλη διάσταση στα μάτια των δύο πρώτων κομμάτων. Αναφερόμαστε και στο δεύτερο κόμμα για την  περίπτωση που θα έπαιρνε κι αυτό εντολή σχηματισμού κυβέρνησηςαν δεν κατόρθωνε το πρώτο (δηλαδη η ΝΔ) να εξασφαλίσει κυβερνητική συμμαχία, υπό την προϋπόθεση βεβαίωςτηςμη αυτοδυναμίας της,η οποία όμως τώρα φαντάζει περισσότερο από βέβαιη σε σχέση με το παρελθόν.

Βεβαίως τα πράγματα σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 έχουν πολύ διαφοροποιηθεί καθώς τα λεγόμενα μικρά κόμματα που είχαν τότε κατορθώσει να μπουν στην Βουλή βρίσκονται σήμερα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Και με ελάχιστες πιθανότητες να μπουν στην νέα Βουλή.

Πράγματι στις δεύτερες εκλογές του 2015 η δύναμη των 8 κομμάτων που εισήλθαν στην Βουλή ήταν η εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 145
ΝΔ: 75
Χρυσή Αυγή: 18
ΠΑΣΟΚ: 17
ΚΚΕ: 15
Το Ποτάμι: 11
ΑΝΕΛ: 10
Ενωση Κεντρώων: 9

‘Εκτοτε είχαμε την ανεξαρτητοποίηση 8 βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι την Ένωση Κεντρώων τους ΑΝΕΛ και την Χρυσή Αυγή, γεγονός που επιβεβαίωσε ότι στα χρόνια του συριζαίϊκου μνημονίου το πλέον συμπαγές κόμμα ήταν η Νέα Δημοκρατία. Ειδικότερα αποχώρησαν από τα κόμματά τους οι: Στάθης 

Πέραν αυτού όλες οι δημοσκοπήσεις, όπως προαναφέρθηκε, δείχνουν ότι τα τρία κόμματα, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων δεν μπαίνουν στην Βουλή. 

Από τις διαφροποιήσεις αυτές στο εκλογικό σώμα προκύπτουν και ορισμένα συμπεράσματα αλλά κυρίως οι εξής μετεκλογικές εκδοχές, διαζευκτικώς:

Πρώτον να περιορίζεται σαφώς ο αριθμός των κομμάτων που στο παρελθόν είχαν την δυνατότητα να αποτελέσουν κυβερνητικές «τσόντες», έτσι ώστε και το πρώτο κόμμα να εξασφαλίσει την διακυβέρνηση και το μικρότερο ή τα μικρότερα κόμματα να συμμετάσχουν στην νομή της εξουσίας. Με πιο πρόσφατα παραδείγματα, την μεν περίοδο του Αντώνη Σαμαρά, το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ την δε σημερινή περίοδο τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ

Δεύτερον μπορεί να έχουν περιορισθεί οι πιθανότητες να υπάρχουν οι παλαιότεροι δυνητικοί κυβερνητικοί συνεταίροι, αλλά το γεγονός ότι μένουν εκτός κοινοβουλίου,  αυξάνει τα ποσοστά των κομμάτων που δεν θα μπουν στ Βουλή, που είναι μία απο τις προϋποθέσεις ώστε το πρώτο  κόμμα, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, να χρειάζεται μικρότερο εκλογικό ποσοστό για να επιτύχει αυτοδυναμία! 

Μπορεί να προϋπολογίσει κανείς ότι εφ’ όσον επαληθευθούν οι σχετικές εκτιμήσεις τουλάχιστον ένα 10% ή και περισσότερο θα συγκεντρώνουν σχηματισμοί εκτός Βουλής.

Ειδικότερα, συμφώνως προς το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα γίνουν  και οι προσεχείς εκλογές και την σχετική στατιστική, για κάθε μισή μονάδα που αυξάνεται το ποσοστό των κομμάτων που βρίσκεται εκτός Βουλής, μειώνεται αντιστοίχως κατά 0,2% το ποσοστό του πρώτου κόμματος για την επίτευξη της αυτοδυναμίας. Αν λ.χ. το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής είναι 10% τότε το ποσοστό της αυτοδυναμίας είναι 36,2%.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS