Eπισήμως στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ οι έξι «πρόθυμοι»

Την πρόθεσή τους να συνταχθούν σε όλες τις κρίσιμες κοινοβουλευτικές διαδικασίες στο πλευρό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν πριν από λίγη ώρα, οι «6» βουλευτές που κατά την τελευταία πρόταση εμπιστοσύνης στήριξαν την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, με επιστολές προς το Σώμα που διάβασε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Τάσος Κουράκης, οι «6» δήλωσαν πως σε συνέχεια της θετικής ψήφου στην πρόταση εμπιστοσύνης και για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, εφεξής η ψήφος τους θα προσμετράται με αυτές της συμπολίτευσης.

Με τον τρόπο αυτό, οι κ.κ. Κατερίνα Παπακώστα, Βασίλης Κόκκαλης, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις και Σπύρος Δανέλλης, ουσιαστικά μπορούν πλέον να υπολογίζονται στην πλειοψηφία, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να πραγματοποιείται ονομαστική ψηφοφορία για να διαπιστωθεί η πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη βδομάδα είχε προκληθεί μεγάλη θεσμική αναστάτωση αναφορικά με τον τρόπο που μπορεί διαπιστωθεί η πλειοψηφία στα νομοσχέδια, όταν αυτά ψηφίζονται από τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους των κομμάτων.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως οι δηλώσεις των βουλευτών δεν συνιστούν προσχώρηση στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει δε ενδιαφέρον να φανεί αν η στήριξη του κ. Ζουράρι (εκτός από το ζήτημα της ονομασίας της FYROM), σημαίνει ανεξαρτητοποίησή του από τους ΑΝΕΛ, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχει το εξής παράδοξο: μετέχει σε ΚΟ της αντιπολίτευσης ενώ στηρίζει την κυβέρνηση. Πέραν δηλαδή των κ.κ. Παπακώστα, Κόκκαλη, Κουντουρά και Δανέλλη, οι κ.κ. Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις βρίσκονται στο κόμμα του κ. Καμμένου αποτελώντας πρόσωπα κλειδιά για την επιβίωση της ΚO των ΑΝΕΛ.

Με μια λακωνική δήλωση-αποστροφή, απάντησε πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος της Βουλής στο κατά πόσο είναι εφικτό οι έξι βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση να προσχωρήσουν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν απαντώ! Κοντός ψαλμός», αρκέστηκε να πει στους δημοσιογράφους.

Μαξίμου: Κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης κουρελού

«Κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης κουρελού», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

Αναλυτικά: «Κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης κουρελού. Και οι έξι βουλευτές που δεν ανήκουν στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και συνεχίζουν να στηρίζουν το κυβερνητικό έργο, δήλωσαν με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής ότι η ψήφος τους θα καταμετράται στην κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς να εντάσσονται στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ».

ΝΔ: Tα 6 δεκανίκια του Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους -Ντροπή και ευτελισμός

Τη σφοδρή αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η απόφαση των 6 βουλευτών να προσχωρήσουν στην κυβερνητική πλειοψηφία. Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει κοινοβουλευτική ντροπή άνευ προηγουμένου να όσα συμβαίνουν, ενώ τονίζει πως το «σημερινό πληρεξούσιο είναι συνταγματικά ανυπόστατο».

«Τα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους», τονίζει η ΝΔ, που υπογραμμίζει ότι δεν θα επιτρέψει αυτό τον κοινοβουλευτικό ευτελισμό. «Η κυβέρνηση κουρελού παραμένει κυβέρνηση μειοψηφίας και να ξέρουν άπαντες ότι θα τίθενται διαρκώς και επώνυμα προ των ευθυνών τους», καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ: «Η κοινοβουλευτική ντροπή που παρακολουθούμε δεν έχει προηγούμενο. Τα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους, δηλώνοντας εκ προοιμίου ότι θα ψηφίζουν ό,τι και να φέρει στη βουλή. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει αυτόν τον κοινοβουλευτικό ευτελισμό. Το σημερινό πληρεξούσιο είναι συνταγματικά ανυπόστατο. Η κυβέρνηση κουρελού παραμένει κυβέρνηση μειοψηφίας και να ξέρουν άπαντες ότι θα τίθενται διαρκώς και επώνυμα προ των ευθυνών τους».

Καμμένος: Μου παίρνουν αντιδημοκρατικά την ΚΟ

Στην καταγγελία του ότι είναι σε εξέλιξη «αντιδημοκρατική προσπάθεια» ώστε να διαλυθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων φαίνεται πως επιμένει ο Πάνος Καμμένος. «Όταν μίλησα για αντιδημοκρατική προσπάθεια να πάρουν από τους ΑΝΕΛ την Κ.Ο. αντίθετα από την ήδη υπάρχουσα γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής γνώριζα την απόφαση του 2013. ΑΥΤΗ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ», έγραψε στο Twitter ο πρώην κυβερνητικός εταίρος.

Η επίμαχη ανάρτηση ήλθε λίγη ώρα μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, όπου προέκυψε ότι η διατήρηση ή μη της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα παραπεμφθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο του κοινοβουλίου. Το θέμα θα διευθετηθεί στην συνέχεια από την Διάσκεψη των Προέδρων, με βάση την μη δεσμευτική εισήγηση του Συμβουλίου, όπως δήλωσε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Η υποβολή του σχετικού ερωτήματος στο Επιστημονικό Συμβούλιο αναμένεται να κατατεθεί έως αύριο το πρωί κατόπιν αιτήματος των ΑΝΕΛ. Με υπόμνημα που κατέθεσε στην Βουλή ο κ. Καμμένος επί της ουσίας υποστηρίζει ότι οι ΑΝΕΛ δικαιούνται να διατηρήσουν την ΚΟ τους ακόμα κι αν οι πέντε βουλευτές τους δεν εξελέγησαν ως υποψήφιοι της παράταξης – όπως ισχύει στην περίπτωση του Αριστείδη Φωκά. «Η προϋπόθεση εκλογής με το ίδιο κόμμα και συνεπώς η ίδια ιδεολογική βάση των βουλευτών που συνθέτουν μία ΚΟ πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα μόνο κατά την πρώτη φάση συγκρότησης της Κ.Ο που είναι και κοντά στις εκλογές και τη λαϊκή εντολή», αναφέρει ο κ. Καμμένος στο υπόμνημα. «Κάθε προσπάθεια διάκρισης των βουλευτών μίας ΚΟ» θα αποτελούσε «ανεπίτρεπτη κατηγοριοποίηση ταυτισμένων ιδεολογικά βουλευτών», καταλήγει.

Ποτάμι: Θα είναι σαν να μην είναι ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα είναι...

«Θα είναι σαν να μην είναι ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα είναι», αναφέρει το Ποτάμι σχολιάζοντας τις επιστολές των έξι βουλευτών στο προεδρείο της Βουλής όπου ζητούν η ψήφος τους, στις ψηφοφορίες για όλα τα νομοσχέδια που θα γίνουν στο εξής να προσμετράται με εκείνες της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν ο κ. Δανέλλης είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είχαμε πει ότι πέρασε στη συμπολίτευση. Τώρα το ομολογεί και ο ίδιος ζητώντας από τον Πρόεδρο της Βουλής, η ψήφος του πάντα και παντού να προσμετράται μαζί με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει το Ποτάμι σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στη Βουλή. «Γιατί δεν τολμάει να το πει ευθέως ότι προσχωρεί άνευ όρων στον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως γιατί έχει δεσμευτεί ότι όταν προσχωρήσει σε άλλο κόμμα θα δώσει πίσω την έδρα του, γιατί… αυτός δεν είναι σαν όλους τους άλλους;», καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

ΚΙΝΑΛ: Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην ακροδεξιά καλά κρατεί

«Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην ακροδεξιά καλά κρατεί. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και τα δεκανίκια τους θα τελειώσουν μαζί».

Αυτό σχολίασε σε ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, όσον αφορά στην απόφαση των έξι βουλευτών που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, να προσχωρήσουν στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Η προαναγγελία Βερναρδάκη

Νωρίτερα τη Δευτέρα ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είχε ουσιαστικά προαναγγείλει αυτή την εξέλιξη. «Η πίεση στη Βουλή είναι φαντασιακή, δεν αισθανόμαστε κάποια πίεση στη Βουλή. Οι ψηφοφορίες στη Βουλή θα έπρεπε να είναι έτσι κι αλλιώς ονομαστικές. Ετσι αποτυπώνονται οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες. Αλλη λύση είναι ότι θα μπορούν να γίνονται οι ψηφοφορίες διά των εισηγητών, αλλά οι ανεξάρτητοι θα πρέπει να είναι παρόντες. Μπορεί να λυθεί και με έναν άλλο τρόπο, θα δούμε με ποιον. Θα μπορούσε να είναι η προσχώρηση βουλευτών στην κυβέρνηση. Των έξι βουλευτών. Είναι ένα σενάριο που θα εξεταστεί. Μπορεί να γίνει η προσχώρησή τους ως συνεργαζόμενων βουλευτών», είχε δηλώσει ο υπουργός Επικρατείας στον ραδιοφωνικό σταθμίο News 24/7.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS