Συνάντηση Κατρούγκαλου - Ντιμιτρόφ για «προβληματικές» δηλώσεις

Με τον Νικολά Ντιμιτρόφ συναντήθηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, στον απόηχο των δηλώσεων του Ζόραν Ζάεφ- που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις- περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι πρέπει να αποφεύγονται οι προβληματικές δηλώσεις, που δημιουργούν αμφιβολίες για το πραγματικό νόημα της συμφωνίας των Πρεσπών, δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Είχαμε μία ουσιαστική συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι προβληματικές δηλώσεις που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το πραγματικό νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να αποφεύγονται, ακριβώς γιατί και οι δύο χώρες εμμένουν στην πιστή τήρηση του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας αυτής που είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος μετά τη συνάντησή τους, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργού Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι το άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συμφωνίας περιγράφει ακριβώς την κατάσταση των υποχρεώσεων εκατέρωθεν και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επέμβαση στο εσωτερικό κάθε μιας από τις χώρες μας. «Εμμένουμε, λοιπόν, σταθερά στο πνεύμα και στο γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και προχωρούμε και οι δύο στην πλήρη κύρωσή της με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα, ακριβώς όπως προβλέπει η Συνθήκη αυτή», πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Νωρίτερα, συζήτησε το θέμα και με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως και «για την τεχνική διαδικασία που πρόκειται να ακολουθήσει, εφόσον, όπως όλοι ελπίζουμε, θα έχουμε την κύρωση και στις δύο χώρες».

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS