Μονόδρομος η αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία

Η στοχοποίηση των «εκσυγχρονιστών» και κυρίως, του πρώην πρώθυπουργού Κώστα Σημίτη από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία πολιτική παγίδα του Αλέξη Τσίπρα προς το ΚΙΝΑΛ που όμως φέρνει επί του παρόντος διαφορετικό από το σκοπούμενο αποτέλεσμα. Και, επιπλέον,  προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις οι οποίες ενδεχομένως προσδιορίζουν και τις πολιτικές προοπτικές, αν όχι και εξελίξεις.

Πράγματι η αιφνίδια στοχοποίηση Σημίτη για μίζες και άλλα τινά, στο πλαίσιο της προεκλογικής τακτικής της σκανδαλολογίας, απέβλεπε στο να καταφέρει  ένα σοβαρό πλήγμα ηθικής φύσεως κατά του ΚΙΝΑΛ, στην γενικότερη προσπάθεια του Μαξίμου να διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την μονοπωλιακή εκπροσώπηση του σοσιαλιστικού χώρου. Όμως το ΚΙΝΑΛ και η Φώφη Γεννηματά δεν αρκέστηκαν στο να καταγγείλουν τις έωλες μεθόδους του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, προχώρησαν σε εναν αντιπερισπασμό, ζητώντας την διερεύνηση των ευθυνών της Νέας Δημοκρατίας και υπουργών της για το σύστημα C4I, η σύμβαση όμως του οποίου είχε γίνει επί κυβερνήσεως Σημίτη αλλά παραλήφθηκε από την νεοδημοκρατική κυβέρνηση. Με τον αντιπερισπασμό αυτό το ΚΙΝΑΛ ήθελε να δημιουργήσει και ρωγμές μέσα στην ΝΔ πλήττοντας τους καραμανλικούς.

Ο ελιγμός αυτός της Φώφης Γεννηματά και του ΚΙΝΑΛ δεν στερείται εκλογικής σκοπιμότητας, η οποία ενδεχομένως βολεύει και τον ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες τέτοιες ώστε η νεοδημοκρατική διακυβέρνηση να είναι απλώς μία γαλάζια παρένθεση.  Και αυτό παρά το γεγονός των μεγάλων διαφορών στις δημοσκοπήσεις στην πρόθεση ψήφου,υπέρ της Ν.Δ. και των συντριπτικών στοιχείων σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ στα ποιοτικά στοιχεία των ίδιων δημοσκοπήσεων.

Ο μετεκλογικός στόχος 

Έτσι ο αντιπερισπασμός του ΚΙΝΑΛ σε βάρος υπουργών της ΝΔ καθιστά  -για τους λόγους που αναπτύσσονται κατωτέρω- μονόδρομο την επίτευξη από αυτήν εκλογικής αυτοδυναμίας:  

Εν πρώτοις η κίνηση αυτή του ΚΙΝΑΛ, με παρεμβαση στον Άρειο Πάγο μάλιστα,  για να θεμελιώσει τις καταγγελίες του σε βάρος υπουργών της ΝΔ, είναι φυσικό να διευρύνει την απόσταση μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και της Πειραιώς που δείχνει ότι καθιστά μάλλον αδύνατη μία μετεκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων, στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν κατορθώσει να επιτύχει αυτοδυναμία. 

Αυτό άλλωστε  ήταν ένα σενάριο τους τελευταίους μήνες, δεδομένου ότι έχει υπάρξει προηγούμενο κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά κι επειδή αν δεν επιτυγχανε η ΝΔ κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα έπρεπε να στηριχθεί σε ένα φιλοευρωπαϊκό αστικό κόμμα με πολιτική παράδοση στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Όμως η τακτική της Χαριλάου Τρικούπη υπό την επήρεια –όπως λένε οι πληροφορίες- των Γ.Παπανδρέου (που μισεί τον Κώστα Καραμανλή) και Κ.Λαλιώτη (που μισεί το «μητσοτακέϊκο») είναι να αποφευχθεί μία τέτοια συνεργασία. Και όχι βεβαίως για λόγους συναισθημάτων,αλλά για πρακτικούς,πολιτικά.

Ειδικότερα αν δεν επιτύχει αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία -και με δεδομένο ότι λόγω του ούτως ή άλλως προβλεπόμενου υψηλού ποσοστού της, κανείς άλλος δεν θα τύχει ψήφου εμπιστοσύνης στην Βουλή- θα πάμε πάλι  σε εκλογές, με απλή αναλογική, που, έτσι, κατά το σκεπτικό του ΚΙΝΑΛ, θα αυξήσει τον αριθμό των εδρών του. 

Τους συμφέρει και τους δύο

Κατ’αυτόν τον τρόπο, σε μία τέτοια προοπτική, το κόμμα της κ. Γεννηματά ενδεχομένως θα μπορεί να έχει προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς θεωρούν στην Χαριλάου Τρικούπη: 

(α) Ότι μία τέτοια συνεργασία τους συμφέρει περισσότερο, πρώτον διότι ενισχύεται το αριστερό πρόσημο της κεντροαριστερής αυτής παράταξης και, δεύτερον, δεν επαναλαμβάνεται το προηγούμενο της συνεργασίας με την ΝΔ που είχε ως συνέπεια, στη συνέχεια, ένα καταστροφικό για το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσμα.

(β) Ότι μία τέτοια συνεργασία συμφέρει και τον ΣΥΡΙΖΑ από την στιγμή που και ο κ.Τσίπρας θέλει να καλλιεργήσει ένα σοσιαλιστικό προφίλ για το κόμμα  του.

Δεν πρέπει να μη τύχει της  σχετικής αξιολόγησης, στο πλαίσιο των εκτεθέντων παραπάνω στόχων,  το γεγονός του πολιτικού φλερτ του κ. Γ. Παπανδρέου με τον κ. Τσίπρα, τελευταίως, καθώς, στόχος και των δύο είναι να μη γίνει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Με την λογική αυτής της προσέγγισης δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο της στήριξης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, για την Δημαρχία της Αθήνας,της υποψηφιότητας Γερουλάνου, στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου. Ενδεχόμενο που θα ερμηνεύει πολλά...

Ή αυτοδυναμία ή αβεβαιότητα

Εκ των ανωτέρω είναι σαφές ότι η ανατροπή των σχεδίων αυτών καθιστά επιβεβλημένη την επίτευξη αυτοδυναμίας από το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κυρίως διότι τα σενάρια που απεργάζονται οι βέβαιοι ηττημένοι των προσεχών εκλογών, οδηγούν σε μία πολιτική αβεβαιότητα διαρκείας και ενδεχομένως και ακυβερνησίας, σε μία περίοδο κρίσης και, μάλιστα πολυετούς απ΄’ό,τι φαίνεται προσπάθειας για να σταθεί, οικονομικά και κοινωνικά, στα πόδια της η χώρα. 

Βεβαίως, όπως προαναφέρθηκε οι δημοσκοπικές διαφορές παραμένουν μεγάλες και,  επιπλέον, τα τελευταία επιμέρους δημοσκοπικά  ευρήματα δείχνουν ότι είτε οι τακτικές των διορισμών είτε η σκανδαλολογία δεν ανεβάζουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ, οι εκτιμήσεις είναι ότι η προσεχής Βουλή θα είναι πεντακομματική, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες αυτοδυναμίας της ΝΔ. Τίποτε όμως δεν  είναι βέβαιο...

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS