Ερντογάν: Ριψοκίνδυνη συμπεριφορά από Ελλάδα και Κύπρο - ΥΠΕΞ: Ακολουθήστε υπεύθυνη στάση

«Ριψοκίνδυνη» συμπεριφορά καταλόγισε στην Ελλάδα και την Κύπρο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το υπουργείο Εξωτερικών να απαντά καλώντας την Άγκυρα να ακολουθήσει υπεύθυνη στάση, αντί των απειλών και των παράνομων διεκδικήσεων.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του την Τρίτη και σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της νότιας -όπως τη χαρακτήρισε- Κύπρου με τη στήριξη ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών, αποτελεί απειλή πρωτίστως για τις ίδιες».

Όπως συμπλήρωσε, «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει πλήρως τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στις διενέξεις σχετικά με το Αιγαίο και το Κυπριακό».

Πρόσθεσε, δε, ότι «η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τις θέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή». Είπε επιπλέον ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει σε «άσχετες» χώρες να αποκτήσουν οικονομική και πολιτική κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΥΠΕΞ: Δεν θα παρασυρθούμε

Σε ανακοίνωσή του και απαντώντας στις δηλώσεις Ερντογάν, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι τουρκικές προκλήσεις  υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας.

Το ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος. «Αντιθέτως, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της», πρόσθεσε.

Σημείωσε, δε, πως «όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή μας». Καταλήγοντας, το ΥΠΕΞ κάλεσε την Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση.

Ν.Δ.: Παράγοντας αβεβαιότητας η Τουρκία

Αναφερόμενος στα σχόλια Ερντογάν, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος επεσήμανε πως οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της Άγκυρας αγνοούν το διεθνές Δίκαιο και συνιστούν άμεσες ή έμμεσες απειλές κατά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Επιβεβαιώνουν έτσι, ότι η Τουρκία είναι παράγοντας αβεβαιότητας, αστάθειας και έντασης στην ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter.

Σημείωσε επιπλέον πως, με λόγια και πράξεις, η Τουρκία αναδεικνύεται ως εμπόδιο στις θετικές εξελίξεις σχετικά με την αξιοποίηση των ενεργειακών δυνατοτήτων στην περιοχή της Αν. Μεσογείου. «Ο ολισθηρός δρόμος που έχει επιλέξει, την οδηγεί έτσι σε περιφερειακή απομόνωση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι η Τουρκία οδηγείται επίσης σε συνεχή απομάκρυνσή της από την Ευρώπη αλλά και την Ατλαντική Συμμαχία που, και οι δύο, αποδίδουν ιδιαίτερη στρατηγική σημασία στην ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου μας. «Στο πλαίσιο αυτό, η αντίδραση στην πολιτική αυτή της Άγκυρας δεν αφορά μόνον την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά ευρύτερα τα κράτη της περιοχής, εταίρους και συμμάχους», κατέληξε ο βουλευτής της Ν.Δ.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS