Ο Μάρτιος εκλογικός μήνας για επαναληπτικές τον Μάϊο

Η πεποίθηση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός ότι όχι απλώς θα εξαντλήσει την τετραετία αλλά θα πάρει και 20 μέρες παραπάνω, όπως νομιμοποιείται, μάλλον ως πικρόχολη απειλή προς τους πολιτικούς του αντιπάλους παρά ως λογική πολιτική εξέλιξη μοιάζει. Πρώτον διότι η παράταση της αριστερής διακυβέρνησης φαίνεται ότι περισσότερο κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ και το Μαξίμου συνεπάγεται διότι δεν υπάρχει αφήγημα που να μεταβάλει τις τάσεις της ελληνικής κοινωνίας υπέρ του κυβερνώντος κόμματος. Δεύτερον διότι, με αδιαμφισβήτητη την καθαρή διαφορά που έχει σταθεροποιήσει η Νέα Δημοκρατία, αυτό που  έχει στόχο το Μαξίμου είναι 

(α) η αποτροπή της νεοδημοκρατικής αυτοδυναμίας 

(β) η εκμετάλλευσή της για συνεννοήσεις του ΣΥΡΙΖΑ  στον κεντροαριστερό χώρο  για την παρεμπόδιση συμμαχιών με την ΝΔ από τον χώρο αυτό, δεδομένου ότι τα τυχόν νέα δεξιά κομματικά μορφώματα ακόμη και αν μπουν ατην Βουλή δεν θα έχουν το ποσοστό αυτό που θα αρκεί στην ΝΔ για κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Βεβαίως η επίθεση στον κ.Κώστα Σημίτη είναι φυσικό να δυσχεραίνει αυτού του είδους τις προσεγγίσεις.

(γ) η δημιουργία συνθηκών για επαναληπτικές εκλογές το συντομότερον δυνατόν, με εκμετάλλευση της απλής αναλογικής, χωρίς να περιμένει ο κ. Τσίπρας  να υπονομεύσει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το 2020  ώστε να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές.

Ειδικότερα ο στόχος να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με απλή αναλογική, με κάθε είδους πολιτικό ελιγμό έχει την δικαιολογία του. Η ακυβερνησία που θα προκληθεί καθώς θα διαφαίνεται ότι δεν θα μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση, θα αναστέλει την οποιαδήποτε διερεύνηση των πεπραγμένων της αριστερής διακυβέρνησης που ενδεχομένως θα την οδηγούσε σε δικαστικές περιπέτειες, καθώς «πρωτη ήρξατο χειρών αδίκων».

Οι σημερινές τάσεις

Αυτήν την στιγμή διαπιστώνονται συγκεκριμένες συνθήκες που επηρεάζουν αρνητικά τα όποια σχέδια του Μαξίμου, με ενδεχόμενες «παράπλευρες απώλειες» για την ΝΔ.

Εν πρώτοις εξακολουθεί το περιβάλλον της απροσδιόριστης ψήφου να είναι και υψηλό αλλά και αριστερόστροφο. Το τι θα αποφασίσουν τελικώς αυτοί που συνθέτουν την αριστερόστροφο ψήφο είναι κάτι που θα επηρεάσει και το ύψος του ποσοστού που θα πάρει στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απο την άλλη πλευρά η πολυγλωσσία ως χαρακτηριστικό στοιχείο του Κινήματος Αλλαγής δεν βοηθάει στην δημιουργία κάποιας εκλογικής του ορμής. Και αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Βεβαίως η αψυχολόγητη επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για έλεγχο στους λογαριασμούς του, λειτούργησε συσπειρωτικά στον συγκεκριμένο χώρο. Αλλά αυτό αφορά τις διάσπαρτες δυνάμεις της κεντροαριστεράς, χωρίς να σημαίνει ότι η συσπείρωση αυτή επηρεάζει τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος υπέρ των Ελλήνων σοσιαλιστών, υπό οιανδήποτε κομματική μορφή αυτοί κι αν εμφανίζονται. 

Η μη εκλογική ανάταση του ΚΙΝΑΛ έχει την σημασία της για την ΝΔ διότι θα μπορούσε να αποτελέσει κυβερνητικό σύμμαχο της ΝΔ στην περίπτωση της μη αυτοδυναμίας. Βεβαίως ο Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όμως  η μηδαμινή απήχησή του στην κοινωνία λαμβάνεται υπόψιν στο ΚΙ.ΝΑΛ, ενώ συγχρόνως η επίθεση στον Κώστα Σημίτη έχει δημιουργήσει ένα κομματικό κεντροαριστερό μέτωπο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ,  που θα ήθελε να βρίσκεται μέσω κυβερνητικής συμμαχίας στην εξουσία για να πληρώσει, η νέα κυβέρνηση, με το ίδιο νόμισμα, το σημερινό κυβερνητικό κόμμα και τα μέλη του, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού. 

Στους υπολογισμούς που κάνουν δημοσκόποι, με τους οποίους μίλησε το “ysterografonews,  για να διερευνήσουν τα περιθώρια αυτοδυναμίας παρατηρούν ‘οτι είναι ακόμη άδηλο το άθροισμα των κομμάτων που στις εκλογές θα  μείνουν εκτός Βουλής. Διότι ως γνωστόν όσο υψηλότερα είναι τα πσοοστά αυτά, τόσο χαμηλότερο ποσοστό χρειάζεται το πρώτο κόμμα για την αυτοδυναμία. Δύο κόμματα που λ.χ. θα ήταν δυνατόν να είναι στην Βουλή είναι η Ένωση Κεντρώων και η Λαϊκή Ενότητα  (παίρνοντας αριστερούς ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμμία βεβαιότητα για την εκλογική τους τύχη.

Όσον αφορά δε τις διεργασίες στο χώρο της δεξιάς, εκείνο που παρατηρείται είναι ότι στις δημοσκοπήσεις πλήν των ΑΝΕΛ που πνέουν μεν τα λοίσθια αλλά μετρώνται ως κυβερνητικός συνεταίρος, κανένα άλλο από τους νεοσυσταθέντες ή παλαιότερους κομματικούς σχηματισμούς δεν μετράται, πλην της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου! Παρ’όλ’αυτά για τους δημοσκόπους η Ελληνική Λύση συνιστά μία ενδιαφέρουσα για ανάλυση ιστορία καθώς καταγράφει ένα ποσοστό από 1%- 1,5% το οποίο θεωρείται «καθαρά τηλεοπτικό ποσοστό».Και υπ’ αυτήν την έννοια μία πιθανή είσοδος του κόμματος αυτού  στην Βουλή μπορεί να επιβεβαιώσει ότι  η τηλεόραση μπορεί να βάλει ένα  κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλι!

Ακραίο αλλά και πιθανό

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω και κυρίως την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμποδίσει μια νεοδημοκρατική κυβερνητική θητεία και κυρίως μία πρωθυπουργική θητεία Μητσοτάκη, το ενδεχόμενο ακυβερνησίας εχει επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια μίας κυβέρνησης εθνικού σκοπού. Στην οποίαν επικεφαλής δεν θα είναι κανένας από τους σημερινούς πολιτικούς αρχηγούς καθώς κανένας εξ αυτών δεν θα συναινεί να είναι πρωθυπουργός ο άλλος, σε μία τέτοια ειδική κυβέρνηση προς αποτροπήν της παράτασης ενός πολιτικού χάους. Και πάλι όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται σε τέτοια έστω και ακραία σενάρια, επαναφέρουν στην επιφάνεια το όνομα του Κώστα Καραμανλή, πρώτον διότι έχει κρατηθεί στο περιθώριο για αρκετά χρόνια, μη υπονομεύοντας κανέναν και δεύτερον διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος, ειδικά με απλή αναλογική θα έχει διατηρήσει ένα ικανοποιητικό ποσοστό ώστε να λαμβάνεται υπόψιν στις όποιες εξελίξεις,  στο μόνο μάλλον πρόσωπο που φαίνεται ότι θα συγκατένευε, σε μία τέτοια περίπτωση, είναι του συγκεκριμένου  πρώην πρωθυπουργού

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS