Άδειασμα Κοτζιά στον Τσίπρα για τον τρόπο εκλογής ΠτΔ

Νέους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση προκαλεί ο εκρηκτικός Νίκος Κοτζιάς, με αφορμή τις προτάσεις Τσίπρα για τη Συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών από την Κομοτηνή διαφώνησε με εκλογή του Προέδρου από τον λαό, καταθέτοντας την πρόταση του «Πράττω», που βασίζεται στη δημιουργία ενός ειδικού εκλεκτορικού σώματος.

«Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα να εκλέγεται απευθείας από τον λαό. Αυτό το σύστημα που λειτουργεί πολύ καλά στη Λατινική Αμερική, αυτό το σύστημα που λειτουργεί μέτρια σε ορισμένες χώρες, όποτε λειτούργησε στη χώρα μας δεν είχε καλά αποτελέσματα. Διότι στη χώρα μας η διαρχία, ήταν διαρχία μικρού χρόνου με προεδρία και διαρχία μεγάλου χρόνου με μοναρχία. Και ξέρουμε πού οδηγήθηκε η Ελληνική Δημοκρατία κάθε φορά που υπήρχε ένα σύστημα διαρχίας» ανέφερε.

Ο κ. Κοτζιάς εξειδικεύοντας την πρότασή του τόνισε πως «για αυτό εμείς κάναμε μια διαφορετική πρόταση, όπως στη Γερμανία να διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερο ξεχωριστό εκλογικό σώμα που να αποτελείται 50% - 60% από τους βουλευτές, και το υπόλοιπο κομμάτι να είναι 30% εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των περιφερειών ώστε να σπάει οποιαδήποτε διαδικασία που μπορεί να πάει σε κομματικά αδιέξοδα. Το υπόλοιπο 10% προσθετικά προς το αυστριακό - γερμανικό μοντέλο, να είναι κληρωτοί. Να αξιοποιήσουμε την παράδοση της Αθηναϊκής δημοκρατίας. Να είναι μέσα από την κλήρωση ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους που έχουν δικαίωμα ψήφου ένα 10% του εκλεκτορικού σώματος. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε 6 μήνες να ψηφίζει η Βουλή, ή να διαλύεται η Βουλή».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, ο κ. Κοτζιάς είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά όπου μεταξύ άλλων άφηνε σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης αναφορικά με τα όσα φέρεται να είχε πει ο κ. Καμμένος για «δήθεν σχέσεις του επενδυτή Σόρος» με τον πρώην ΥΠΕΞ. Χθες, πρώην υπουργός, μιλώντας στο Open, υποστήριξε πως ο κ. Καμμένος στο υπουργικό συμβούλιο, ανέφερε πως «ο Σόρος έδωσε 50 εκατ. για να εξαγοράσουμε Σκοπιανούς».

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γ. Κεφαλογιάννη, ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε πως ουδέποτε ανέφερε ότι η κυβέρνηση έλαβε χρήματα από τον κ. Σόρος. Ωστόσο σημείωσε πως η αναφορά του στο συγκεκριμένο πρόσωπο «είχε να κάνει με τη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών με εταιρία έκδοσης βίζα, που όμως ουδεμία σχέση έχει με την Κυβέρνηση».

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS