Αναθεώρηση: Τι προβλέπει το Σύνταγμα και πόσες έδρες χρειάζονται

Το άρθρο 110 του Συντάγματός είναι αυτό που περιγράφει τη διαδικασία Αναθεώρησής του, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι διατάξεις του υπόκεινται σε αναθεώρηση, εκτός από εκείνες που καθορίζουν τη βάση και τη μορφή του πολιτεύματος, ως Προεδρευόμενης Kοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, καθώς και από τις διατάξεις των άρθρων 2 παράγραφος 1 (πρωταρχικές υποχρεώσεις της Πολιτείας), άρθρο 4 παράγραφοι 1, 4 και 7 (ισότητα Ελλήνων), άρθρο 5 παράγραφοι 1 και 3 (ελεύθερη ανάπτυξη προσωπικότητας-προσωπική ελευθερία), άρθρο 13 παράγραφος 1 (θρησκευτική ελευθερία) και άρθρο 26 (διάκριση εξουσιών).

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτείται απόφαση της Βουλής, η οποία λαμβάνεται μετά από πρόταση 50 βουλευτών και πλειοψηφία 3/5 του συνόλου, δηλαδή 180 έδρες. Γίνονται δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον ένα μήνα. Mε την απόφαση αυτή καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν. 

Τα υπόλοιπα γίνονται από την επόμενη Βουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της: Αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις.

Σημειώνεται ότι η σύνθεση της παρούσας Βουλής δεν εγγυάται απόλυτα ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές για τις αναθεωρητέες διατάξεις. Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης δεν έχουν ακόμα ανοίξει όλα τα χαρτιά τους, έχουν δικές τους προτάσεις, υπάρχουν και σημεία σύγκλισης.

Η σύνθεση της Βουλής έχει ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 145, ΝΔ 77, Χρυσή Αυγή 15, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, νυν ΚΙΝΑΛ) 20, ΚΚΕ 15, Το Ποτάμι 6, ΑΝΕΛ 7, Ένωση Κεντρώων 5 έδρες και 10 βουλευτές ανεξάρτητοι.

Aν η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος λάβει την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, όχι όμως και την πλειοψηφία των 3/5 (180 έδρες), η επόμενη Bουλή κατά την πρώτη σύνοδό της μπορεί να αποφασίσει σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις με την πλειοψηφία των 180 εδρών.
Στα διαδικαστικά: Kάθε ψηφιζόμενη αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος δημοσιεύεται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως μέσα σε δέκα ημέρες αφότου επιψηφιστεί από τη Bουλή και τίθεται σε ισχύ με ειδικό ψήφισμά της. Τέλος, δεν επιτρέπεται αναθεώρηση του Συντάγματος πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS